# #

12 Απρ 2015

Η Ευρώπη αλλάζει υπερ μας. Πρώτο κόμμα οι Podemos σε δημοσκόπηση της El Pais

Μικρή κάμψη παρουσιάζουν τα ποσοστά του Podemos, του νέου αριστερού κόμματος που προέκυψε μέσα από το κίνημα των Αγανακτισμένων στις πλατείες της Ισπανίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση της El Pais.ω

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Metroscopia, που διενεργήθηκε στο χρονικό διάστημα 7-9 Απριλίου, δείχνει ότι εάν οι εκλογές γίνονταν σήμερα το Podemos θα συγκέντρωνε ποσοστό... 22,1%. 

Τον Μάρτιο στο ίδιο ερώτημα το ποσοστό έφθανε το 22,5%. Μετά την εντυπωσιακή άνοδό του στις δημοσκοπήσεις, το φθινόπωρο και τον χειμώνα, το Podemos εμφανίζει τώρα μικρή κάμψη, ωστόσο παραμένει πρώτο κόμμα στις προτιμήσεις των Ισπανών ψηφοφόρων.

Σε πολύ μικρή απόσταση ακολουθούν οι Σοσιαλιστές (PSOE), το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) και το νεοϊδρυθέν, κεντροδεξιό Ciudadanos. Το PSOE, επωφελούμενο και από τα θετικά αποτελέσματα που κατέγραψε στις τοπικές εκλογές της Ανδαλουσίας, στις 22 Μαρτίου, έχει ανέβει στο 21,9%, από 20,2% τον Μάρτιο. Ανοδική είναι και η τάση του κυβερνώντος PP, του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, που φτάνει στο 20,8%, από 18,4% τον προηγούμενο μήνα. Όσον αφορά το Ciudadanos, το οποίο προτείνει λιγότερο ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις σε σχέση με το Podemos, στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει ποσοστό 19,4%, από 18,4% που είχε τον Μάρτιο και 12,2% τον Φεβρουάριο.

Πάντως, τα ποσοστά και των τεσσάρων κομμάτων βρίσκονται εντός του περιθωρίου λάθους της δημοσκόπησης (συν/πλην 3,2%), γεγονός που αφήνει να πλανάται η αβεβαιότητα για το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών. Το μόνο βέβαιο φαίνεται να είναι ότι ο νικητής της κάλπης θα χρειαστεί να συγκυβερνήσει με κάποιο άλλο κόμμα, καθώς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν θα διαθέτει την άνετη κυβερνητική πλειοψηφία που απέσπασε το PP στις εκλογές του 2011 εν μέσω οικονομικής κρίσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.