# #

17 Απρ 2015

Βαρουφάκης...Αν δεν κάνουν πίσω οι εταίροι, η Ελλάδα δεν θα πληρώσει τις δόσεις

Ο Βαρουφάκης πήρε το όπλο του: Αν δεν κάνουν πίσω οι εταίροι, η Ελλάδα δεν θα πληρώσει τις δόσεις - Δεν γίνεται να πληρώνουμε και να είμαστε έξω από τις αγορές
Ξεκάθαρος ήταν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στηνHuffington Postγια την στάση που θα κρατήσει η Ελλάδα αν δεν υποχωρήσει σε κάποια πράγματα και η άλλη πλευρά.

«Εάν οι υποστηρικτές της σκληρής γραμμής λιτότητας στην Ευρώπη δεν υποκύψουν, η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αθετήσει τις επικείμενες πληρωμές της για το χρέος», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Ο κ.Βαρουφάκης είπε ακόμα ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να ...
συνεχίσει να πληρώνει από ιδίους πόρους.

«Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Εάν μπορούσε, τότε δεν θα ήμασταν χώρα σε πρόγραμμα, σωστά; Έτσι, εάν οι εταίροι μας στους θεσμούς μας πουν “δεν έχει ρευστότητα για εσάς, καμία εκταμίευση, καμία νέα συμφωνία”, αυτό φυσικά δεν είναι βιώσιμο, όπως δεν θα ήταν για οποιαδήποτε χώρα που είναι σε ένα είδος προγράμματος του ΔΝΤ, ένα πρόγραμμα με την Τρόικα ή ένα πρόγραμμα της ΕΚΤ», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το Newsit, ο κ. Βαρουφάκης νωρίτερα μιλώντας για την συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα, είπε ότι δεν πρέπει να έχουμε πολλές ελπίδες απο το Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Αναφερόμενος στην πορεία των συζητήσεων με τους εταίρους, ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε ότι«δεν υπάρχει ποτέ μια ημερομηνία κλειδί, όλα τα πράγματα θα πρέπει να τα βλέπουμε συνδυαστικά και συσσωρευτικά» και πρόσθεσε ότι «στις 24 (του μήνα) δεν θα υπάρχει επίλυση, θα υπάρχει πρόοδος».
Και συνέχισε: «Το ζητούμενο είναι τι κάνουμε στη μετά τον Ιούνιο εποχή. Ο στόχος μας είναι μια καλή συμφωνία για τη μετά τον Ιούνιο εποχή, μια συμφωνία σε διαφορετική αντίληψη από τις προηγούμενες, οι οποίες επέκτειναν το πρόβλημα»δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας: «Δεν θα αφήσουμε καμία πέτρα που να μην αναποδογυρίσουμε προκειμένου να βρούμε μέρος της λύσης από κάτω».

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι στο επίκεντρο της συνομιλίας που είχε με τον Ομπάμα ήταν οι εμπειρίες των ΗΠΑ και της Ελλάδας, από τη διαχείριση των οικονομικών κρίσεων.

Στη συνάντηση έγινε ανασκόπηση του προβλήματος που αντιμετώπισε ο Μπαράκ Ομπάμα όταν ανέλαβε την προεδρία, έχοντας μπροστά του μία σοβαρότατη κρίση και δεχόμενος πιέσεις στην κατεύθυνση των πολιτικών λιτότητας, την οποία έπρεπε να αποδομήσει.

«Κάναμε μια σύγκριση τη δικής μας εμπειρίας, η οποία είναι αντίστοιχη και πολύ διαφορετική, ταυτόχρονα. Ανταλλάξαμε κάποιες απόψεις για το τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα, σε σχέση με τις δυσκολίες που είχε εκείνος» δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος Ομπάμα «είχε τις μεγάλες δυσκολίες διαχείρισης της Wall Street, ενώ εμείς έχουμε το πρόβλημα ότι αυτό έχει γίνει ήδη από τα μνημόνια, που ουσιαστικά μετέφεραν ιδιωτικές ζημίες στους ώμους των φορολογούμενων της Ελλάδος και της Ευρωζώνης».

Ο Πρόεδρος Ομπάμα και ο υπουργός Οικονομικών συμφώνησαν ότι μπορούν να βρεθούν πρακτικοί τρόποι για να αποφευχθεί μια αποσταθεροποίηση είτε από ατύχημα, είτε λόγω διαδικασιών μη ελεγχόμενων. Επιπλέον, εκφράσθηκε από τις δύο πλευρές η ανάγκη επίδειξης ευελιξίας.

Ο Αμερικανός ηγέτης εξέφρασε τη συμπαράσταση του ιδίου και της κυβέρνησής του και διαβεβαίωσε ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί. Ο πρόεδρος Ομπάμα «δεν ήρθε να μας κουνήσει το δάχτυλο, να μας πει τι να κάνουμε» δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, περιγράφοντας το κλίμα της συνάντησης.

«Πρέπει να είμαστε απολύτως προσηλωμένοι στον στόχο μας και απολύτως ενταγμένοι στη διαδικασία στην οποία συμμετέχουμε με ΔΝΤ-ΕΚΤ-ΕΕ» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι «οι εξωτερικές δυνάμεις καλό είναι να βοηθήσουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.