# #

12 Απρ 2015

Ένας ταχυδακτυλουργός στα Ιεροσόλυμα...και ακόμα μια φορά η ελληνική κυβέρνηση καλύπτει τα έξοδα της κτηματομεσιτικής εταιρείας «Εκκλησία Α.Ε.»

Το σωτήριο έτος 1998, ο φοβερός και τρομερός εκσυγχρονιστής της καρδιάς μας, Κώστας Σημίτης, αποφασίζει ότι είναι ντροπή να φέρνουμε από τα Ιεροσόλυμα στα κουτουρού το Άγιο Φως, που μας μεταφέρει το γενέθλιο μήνυμα της γέννησης του Τζίζας του Θαυματοποιού (σε περίπτωση που τα λίτρα μαγειρίτσας που θα καταναλωθούν και η γενοκτονία αμνοεριφίων δεν μας δώσει να καταλάβουμε τι ακριβώς παίζει γιορτάρες μέρες) και διέταξε, ο κολοσσός αυτός της πολιτικής, να υποδεχόμαστε το καντήλι με τιμές αρχηγού κράτους.

Δηλαδή, όταν έφτανε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, δεν το έτρωγε πια η μοναξιά και δεν ένιωθε (το κερί πάντα, έτσι) ξένο μεταξύ αγνώστων, αλλά το περίμενε μπάντα να παιανίζει ύμνους, εύζωνες στο παρουσιάστε, η πολιτική ηγεσία του τόπου και αμάξια, πολλά αμάξια.

Δέκα ολάκερα χρόνια πριν, την ιδέα να μεταφερθεί το Άγιο φως με αεροπλάνα είχε ...
ένας χριστιανόπληκτος ιδιώτης, ο οποίος, αφού είδε ότι τα προβλήματα της οικουμένης έχουν λυθεί και το «Τέλος της Ιστορίας», που είπε και ο Φουκουγιάμα, καλπάζει σαν ξέφρενο άτι, αποφάσισε να μισθώσει αεροπλάνο, ο ημίθεος, γιατί μέχρι τότε τα λαμπάδια έρχονταν με βαπόρια και τράτες και τα πείραζε το κύμα του Λιβυκού Πελάγους.

Βλέπετε, το φως αυτό είναι ξεχωριστό.

Σου λέει μπαίνει μέσα ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων (αφού έχει καταπατήσει μερικά χιλιάδες στρέμματα και τον κυνηγάει το μισό Ισραήλ) και ενώ δεν έχει αναπτήρα ή σπίρτα ή φλογοβόλο μαζί του, ξαφνικά το καντήλι μπουρλοτιάζει μέσα στον Πανάγιο Τάφο και ο Πατριάρχης βγαίνει έξω και αρχίζει, μπροστά στο πλήθος που παραληρεί, να βγάζει κουνέλια από το καλυμμαύχι του και να σου ζητάει να διαλέξεις ένα χαρτί από την τράπουλα και να το βρίσκει ο Κόπερφιλντ της Ορθοδοξίας.

Διότι ο Θεός, ενώ είναι απών τον υπόλοιπο χρόνο, αποφασίζει να εμφανιστεί για να ανάψει μανουάλια. Και αυτό, που οι ίδιοι οι λειτουργοί υποβιβάζουν την πίστη με φτηνά ταχυδακτυλουργικά κόλπα από επαρχιακό τσίρκο, δεν προσβάλλει τους απανταχού πιστούς του Ορθόδοξου δόγματος.

Νερό κυλά στο αυλάκι αυτού του παραλογισμού και βλέπουμε στα Ιεροσόλυμα, πέρα από τα δικά μας αίσχη, κάθε μέρα της Ανάστασης να πέφτει ανελέητο ξύλο μεταξύ Ελλήνων και Αρμενίων μοναχών για το ποιος θα καθαρίσει τον Πανάγιο Τάφο και ποιος θα πάρει πρώτος τη φωτιά ενώ ο Πατριάρχης τρέχει αλλόφρων, μην τυχόν του κλέψουν τη φλόγα από τον αναπτήρα Bic.

Τελικά, αφού οι συμμορίες των μοναχών λύνουν τις διαφορές τους εντός του ναού και ζουν για άλλη μια φορά το δικό τους thug life, φέρνοντας εξαπτέρυγα στο κεφάλι ο ένας στον άλλον και πετώντας θυμιατά στο δόξα πατρί, αποφασίζεται ποιος θα κάνει κουμάντο στην ιερή τούτη γειτονιά.

Και όμως αγαπητοί μου, τίποτα από όλα αυτά δεν προσβάλλει τον ορθόδοξο πιστό και δεν θίγει την (μ)πίστη του. 

Τον προσβάλλει όμως η δημοσίευση της Ένωσης Άθεων, που προτείνει στην κυβέρνηση να σταματήσει αυτό το πολυέξοδο πανηγυράκι και στους Έλληνες φορολογούμενους να αρνηθούν να πληρώσουν τα καπρίτσια κάποιων επιτήδειων, που με φτηνά τρικ προσπαθούν να επιβάλουν την παρουσία τους στη μικρή θρησκόληπτη χώρα μας.

Για να κλείσει το θέατρο του παραλόγου όπως του αρμόζει, το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε χτεσινή του ανακοίνωση δήλωσε ότι «Μόνο οι άνθρωποι του σκότους φοβούνται το Άγιο Φως».

Και όταν ακούμε «άνθρωποι του σκότους», το μυαλό μας δεν πηγαίνει στον κάθε Εφραίμ, στον κάθε Βαβύλη και στον κάθε Γιοσάκη του παραδικαστικού, αλλά σε εμάς που δεν πιστεύουμε σε «θαύματα» και δράκους και αρνούμαστε να συμμετάσχουμε σε αυτό το καρναβάλι εξαγοράς της πίστης.

Να θυμίσουμε βέβαια ότι το ίδιο το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει πάρει αποστάσεις από το αν είναι ή όχι θαύμα να ανάβουν καντήλια από ένα δέσποτα που κλείνεται μόνος του σε μια τρύπα. Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα στο παιχνίδι των εντυπώσεων.

Τέλος, το θέμα αυτό θα μπορούσε να είχε ήδη λυθεί αν η ίδια η Εκκλησία (είτε της Ελλάδος, είτε το Οικουμενικό Πατριαρχείο) αποφάσιζε να πληρώσει από την τσέπη της τα ταξίδια αναψυχής του Φωτός, κάνοντας το χατίρι στους πιστούς της και όχι να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Αλλά τα ράσα ως γνωστόν, εκτός από βαθιές τσέπες, έχουν και πολλά καβούρια.

Οπότε, περιμένουμε (δυστυχώς) για ακόμα μια φορά την ελληνική κυβέρνηση να καλύψει τα έξοδα της κτηματομεσιτικής εταιρείας «Εκκλησία Α.Ε.» και να φέρει το Φως να γευτεί τις ομορφιές του τόπου μας.

Πάμε στοίχημα ότι ο Καμμένος θα καθαρίσει και για αυτό.

Είναι ικανός άλλωστε να το φέρει ο ίδιος, πηδώντας από το αεροπλάνο με αλεξίπτωτο, κρατώντας το καντήλι με το δεξί και με το αριστερό να ραντίζει με αγιασμό τα παρατεταγμένα στον αεροδιάδρομο όπλα του Ελληνικού Στρατού, ώστε να είναι ευλογημένα και να δουλέψουν σωστά όταν έρθει εκείνη η ώρα.

Καλό Πάσχα.

Καλά μυαλά.


από τον Χάρη Ζάβαλο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.