# #

13 Απρ 2015

Μόνο και μόνο που πιστεύεις πως υπάρχει άγιο φως –και ανάβει μάλιστα μόνο από χέρια Έλληνα ιερέα-, είσαι εντελώς για τα μπάζα. Ούτε καν για τις σπηλιές.


Πολύ συχνά ακούμε και διαβάζουμε πως η θεωρία του Μαρξ είναι παλιά και εντελώς παρωχημένη. Δηλαδή, δεν υπάρχει ταξική πάλη και τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών και των εργαζομένων ταυτίζονται πια. Πολλοί από αυτούς τους «μοντέρνους» επικριτές της μαρξιστικής θεωρίας είναι πιστοί χριστιανοί, οπότε γεννιέται ένα ερώτημα:
Γιατί είναι εντελώς παρωχημένη η μαρξιστική θεωρία –που διατυπώθηκε τον 19ο αιώνα- και δεν είναι παρωχημένος ο χριστιανισμός που ξεκίνησε πριν από 20 αιώνες και εξέφραζε ανάγκες και απαιτήσεις των κοινωνιών εκείνης της εποχής;

Προσωπικά, πιστεύω πως ο χριστιανισμός είναι εντελώς παρωχημένος. Όχι μόνο ο χριστιανισμός αλλά και οι άλλες κυρίαρχες θρησκείες.
Αν για κάτι κατηγορείται ο κομμουνισμός –αν και δεν εφαρμόστηκε ποτέ πουθενά- είναι πως είναι αντίθετος στην ανθρώπινη φύση. Και ο χριστιανισμός είναι αντίθετος στην ανθρώπινη φύση. 
Ο χριστιανισμός απαιτεί να μετανοείς διαρκώς για τη φύση σου. Ο χριστιανισμός απαιτεί να αισθάνεσαι ένοχος για τη φύση σου. Περίεργο, γιατί υποστηρίζει πως τον άνθρωπο τον δημιούργησε ο Θεός.
Και ο καπιταλισμός –που είναι, ουσιαστικά, η μόνη θρησκεία σήμερα, αφού το κέρδος είναι ο Θεός- είναι αντίθετος με την ανθρώπινη φύση αλλά έχει πολύ καλές σχέσεις με τον χριστιανισμό. Τους ενώνει το παγκάρι.

Διαολίζομαι όταν ακούω κάποιους να λένε πως η μαρξιστική θεωρία είναι παρωχημένη και αυτοί φοράνε κομποσκοίνια, ματάκια και σταυρούς, χτυπάνε ξύλο, φτύνουν τον κόρφο τους, σταυρώνουν τα παιδιά τους, φτύνουν τα παιδιά τους, και είναι τίγκα στις δεισιδαιμονίες.
Δηλαδή, δεν μπορείς να λες πως η μαρξιστική θεωρία είναι παρωχημένη και να θεωρείς φυσιολογικό να μπαίνουν οι παπάδες στη Βουλή με τις αγιαστούρες να ραντίζουν τους βουλευτές, υπουργοί και βουλευτές να ορκίζονται στον Θεό, και η χώρα σου να υποδέχεται το Άγιο Φως με τιμές αρχηγού κράτους. 
Όλα αυτά είναι η απόδειξη πως ο πίθηκος κατάγεται από τον άνθρωπο. Ο πίθηκος κατάγεται από τον σύγχρονο Έλληνα.
Μόνο και μόνο που πιστεύεις πως υπάρχει άγιο φως –και ανάβει μάλιστα μόνο από χέρια Έλληνα ιερέα-, είσαι εντελώς για τα μπάζα. Ούτε καν για τις σπηλιές.
Καθώς ο καπιταλισμός της ελεύθερης αγοράς – ο πιο άγριος και βάρβαρος καπιταλισμός δηλαδή μέχρι τον επόμενο- έχει κυριαρχήσει στον πλανήτη, υπάρχει μια διαρκής συζήτηση για το ποια μπορεί να είναι η εναλλακτική και ανθρώπινη λύση.
Για κάποιο λόγο που δεν ξέρω, ο σοσιαλισμός έχει απορριφθεί ως εναλλακτική λύση, αν και τα αιτήματά του είναι διαρκή και παρόντα παντού.
Σκέφτομαι πως μπορεί να είναι λανθασμένη η αναζήτηση ενός νέου πολιτικοοικονομικού συστήματος.
Μπορεί αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη η ανθρωπότητα να μην είναι ένα νέο πολιτικοοικονομικό σύστημα, ούτε νέες θεωρίες. Αυτά υπάρχουν.
Ίσως, αυτό που αναζητούμε να είναι μια νέα θρησκεία.
Μια σύγχρονη θρησκεία.
Μια θρησκεία χωρίς Θεό.
Την θρησκεία Άνθρωπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.