# #

25 Μαρ 2022

1821: “Ολοι μαζί”, ε; Αλήθεια;

 «Όσοι το χάλκεον χέρι του φόβου βαρύ αισθάνονται, ζυγόν δουλείας, ας έχουσι. Θέλει αρετήν και τόλμην η Ελευθερία» (Αντρέας Κάλβος). Η’ όπως το έλεγε 120 χρόνια μετά την Επανάσταση του ’21 ο ύμνος του ΕΛΑΣ:«Αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι, πάντα είναι ο ίδιος ο λαός».


Ο,τι ξέρουμε για το 1821 μοιάζει με αντεστραμμένο είδωλο στον καθρέφτη. Υπάρχουν δύο ‘21, αυτό των αρχόντων, των Φαναριωτών και της επίσημης διπλωματίας και αυτό του λαού και των προοδευτικών ανθρώπων όλου του κόσμου…» (Δ. Φωτιάδης, από την ιστορική μονογραφία «ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ»)

Πώς γίνεται η Καλαμάτα να έχει απελευθερωθεί από τον τουρκικό ζυγό στις 23 Μάρτη του 1821, αλλά να γιορτάζουμε την έναρξη της Επανάστασης στις 25 Μάρτη; 

Η απάντηση είναι απλή:

24 Μαρ 2022

«Και συ πρόστυχη πένα και ψοφίμι, του βούρκου λιβανίζετε την μπόχα»

 Γι’ αυτό έγινε η εισβολή του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.



Ηταν 24 Μάρτη 1999 όταν άρχιζε το μακελειό, το στυγερό έγκλημα, που κράτησε 78 μέρες. Ήταν η αρχή του τέλους για την Γιουγκοσλαβία. Μια χώρα που ο λαός της όρθωσε το ανάστημά του στις μεραρχίες του Χίτλερ, δεν υπάρχει πια. Τη διέλυσε το ΝΑΤΟ σε συνεργασία με την ΕΕ.

 

   Οι χειροκροτητές της θηριωδίας των χιλιάδων νεκρών, των «παράπλευρων απωλειών», των ΝΑΤΟικών «λαθών», των εκτελέσεων αμάχων, του βομβαρδισμού νοσοκομείων, σχολείων, ΜΜΕ και νεκροταφείων (!), αυτοί που το Διεθνές Δίκαιο το κόβουν και το ράβουν αλλιώς όταν πρόκειται για το Κόσσοβο, αλλιώς για το Κίεβο κι αλλιώς για την Κύπρο, υποστήριζαν τότε ότι τα αμερικανικά «Στελθ» αποτελούσαν προάγγελο της «δημοκρατίας» και της «ειρήνης» στα Βαλκάνια και τον κόσμο.


Η αλήθεια είναι ότι εκείνος ο πόλεμος, που έγινε με πρόσχημα τα «δικαιώματα των μειονοτήτων» – αυτό δεν λέει κι ο Πούτιν σήμερα για την Ουκρανία;

21 Μαρ 2022

Ολική ρήξη ΗΠΑ-Κίνας για Ρωσία: Το Πεκίνο προειδοποίησε για χρήση πυρηνικών όπλων από την Μόσχα

 


"H Kίνα βρίσκεται στην σωστή πλευρά της Ιστορίας"



Τ.Μπάιντεν-Σι Τζινπίνγκ όχι μόνο δεν τα βρήκαν στο Ουκρανικό Ζήτημα, αλλά το Πεκίνο υπερασπίστηκε σθεναρά την Μόσχα προειδοποιώντας μάλιστα τις ΗΠΑ να “μην στριμώχνουν μια πυρηνική δύναμη όπως είναι η Ρωσία”.

Η Κίνα έστειλε μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση πως η στρατηγική του ΝΑΤΟ μέσω κυρώσεων και επέκτασης μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες και να οδηγήσει στην χρήση ακόμη και πυρηνικών όπλων από την Ρωσία.

Η Ουάσινγκτον βρίσκεται πλέον σε αδιέξοδο: 

Θα προχωρήσει σε κυρώσεις εναντίον της Κίνας κάτι που θα ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου; 

Αν ναι,

Τι έγραφε ο Γιώργος Δελαστίκ για την Ουκρανία το 2014: “Δεν θα παραμείνει ενιαία χώρα για πολύ η Ουκρανία”

 

Δεν Θα Παραμείνει Ενιαία Χώρα για Πολύ η Ουκρανία (Έθνος, 28/01/2014)

Ο Γιώργος Δελαστίκ αρθρογραφούσε τακτικά για την Ουκρανία με διάφορες αφορμές: από την πορτοκαλί επανάσταση της CIA ΤΟ 2004-2005 μέχρι το πραξικόπημα του Μεϊντάν. 




Από τα πολλά άρθρα του αναδημοσιεύουμε το ακόλουθο, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Έθνος στις 28 Ιανουαρίου 2014, και διατηρεί μια ξεχωριστή σημασία.

Δύο χώρες σε συσκευασία μίας ήταν ανέκαθεν η Ουκρανία.

Το προηγμένο βόρειο και ανατολικό τμήμα της ήταν πάντα φιλορωσικό.

Το καθυστερημένο νότιο και δυτικό κομμάτι της ήταν πολύ συχνά υποτελές σε ξένες, κεντροευρωπαϊκές δυνάμεις.

Ακόμη και στα εβδομήντα χρόνια που η Ουκρανία αποτελούσε σοσιαλιστική δημοκρατία της Σοβιετικής Ενωσης και έχαιρε της απόλυτης εμπιστοσύνης της Μόσχας, οι διαφορές ανάμεσα στα δυο τμήματά της έγιναν φανερές και κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. 

Ενώ πέντε εκατομμύρια Ουκρανοί έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας εναντίον των Γερμανών, ταυτόχρονα δεκάδες χιλιάδες άτομα από τα δυτικά τμήματα της Ουκρανίας πολέμησαν στο…