# #

15 Μαΐ 2021

Οι τεμπέληδες της «εύφορης» Ελλάδας

 Ένα γράμμα με αποστολέα την πιο άτυχη γενιά νέων και παραλήπτη το σύμβουλο του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη, ο οποίος -λίγο ως πολύ- χαρακτήρισε τους κατόχους διδακτορικών τίτλων, τεμπέληδες.




Αγαπητέ κ. Πατέλη,

εμείς, η γενιά που κοντεύει τα 30, οι γεννηθέντες δηλαδή στις αρχές τις δεκαετίας του 1990, είμαστε μια γενιά άτυχη, αλλά ταυτόχρονα και πολύ σκληραγωγημένη.

Η έναρξη της ενήλικης ζωής μας συνέπεσε με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Τα φοιτητικά μας χρόνια ήταν πολύ δύσκολα οικονομικά, ειδικά για όσους χρειάστηκε να σπουδάσουμε μακριά από τον τόπο κατοικία μας. Αλλά, τα καταφέραμε και με το παραπάνω. Χρειάστηκε κάποιοι να κάνουμε μία και δύο δουλειές για να στηρίξουμε τις σπουδές μας, αλλά τα καταφέραμε.

Βγήκαμε στην αγορά εργασίας με υποκατώτατο τότε μισθό, περί τα 425 ευρώ. Αλλά πάλι τα καταφέραμε. Δουλέψαμε οκτάωρα, δουλέψαμε υπερωρίες και τρέχοντας αλλάζαμε δύο και τρία μετρό και αστικά για να προλάβουμε τα μεταπτυχιακά μας. Δεν το βάλαμε κάτω. Κυνηγήσαμε τα όνειρα μας (ακόμα τα κυνηγάμε δηλαδή) και δε βγάλαμε μιλιά για την κούρασή μας. Από την Ελλάδα ακόμη δε φύγαμε, γιατί πιστεύουμε στις δυνατότητες της και στο επίπεδο του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου.

Φτάσαμε στην κατάλληλη ηλικία να κάνουμε διδακτορικό, εργαζόμενοι και πάλι φυσικά. Οκτάωρα για αρχή (όσο ακόμα μας το επιτρέπετε). Ήρθε κι έπεσε πάνω μας η πανδημία.

Δε μασήσαμε ούτε εκεί. 

Χάσαμε τις δουλειές μας,

14 Μαΐ 2021

Η Λεπτοκαρυά

 


Η Λεπτοκαρυά, οικισμός του Νομού Πιερίας, ανήκει στον Δήμο Δίου – Ολύμπου και είναι η έδρα της δημοτικής ενότητας Ανατολικού Ολύμπου. Οι οικισμοί της περιοχής, άλλοι ακουμπούν στο Αιγαίο Πέλαγος και άλλοι βρίσκονται στην αγκαλιά του μυθικού βουνού, στον Όλυμπο!

Ο Όλυμπος έχει υψόμετρο 2.917 μ.. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά την αρχαιότητα οι θεοί τον επέλεξαν ως κατοικία τους. Το βουνό των θεών ρίχνει τη σκιά του σε μια περιοχή με καταπληκτικά χωριά, το καθένα ξεχωριστό. Αν την επισκεφτείτε θα την αγαπήσετε και θα σας κατακτήσει για πάντα. Η ιδιαίτερη τοπογραφία της – ο ορεινός όγκος του Ολύμπου και η μεγάλη ακτογραμμή - δημιουργεί ένα μοναδικό μικροκλίμα.
Από τις πρώτες πρωινές ώρες αρχίζει η θαλάσσια αύρα να πνέει προς το βουνό, μεταφέροντας το ιώδιο και την αλμύρα του Θερμαϊκού Κόλπου. Το απόγευμα η φορά του ανέμου «γυρίζει» αντίστροφα. Το οξυγόνο και οι μυρωδιές της χλωρίδας του Ολύμπου κατεβαίνουν προς τη θάλασσα. Αυτή η σταθερή και αέναη κίνηση των ανέμων δημιουργεί αυτό το μικροκλίμα. Για αυτό και η περιοχή κατοικείται από τη...

13 Μαΐ 2021

Οι Έλληνες κατατάσσονται με το χαμηλότερο I.Q. (μόλις 92) στην Ευρώπη. ( Δείτε αναλυτικά τον πίνακα)

 


Σύμφωνα με έρευνα που έχει δημοσιευθεί στο photius.com τον Μαΐο του 2010οι Έλληνες κατατάσσονται στους ευρωπαίους με το χαμηλότερο I.Q. (μόλις 92), πίσω από άλλους ευρωπαίους όπως οι Ιταλοί (102) ή οι Πολωνοί (99ή οι Βούγλαροι (93). 

Ο πίνακας προήλθε από έρευνες που πραγματοποιήσαν στις αρχές της δεκαετίας ο  Βρετανός ψυχολόγος Dr. Richard Lynn, o  Φινλανδος πολιτικός επιστήμονας Dr. Tatu Vanhanen, ο οποίος ανέλυσε τις μελέτες IQ από 113 χώρες και από το μετέπειτα έργο του Dr. Jelte Wicherts, ενός Ολλανδου ψυχολόγου.

O μύθος του «τετραπέρατου Έλληνα» δείχνει να έχει καταρρεύσει πλήρως, αφού ο εθνικός δείκτης ευφυΐας βρίσκεται πίσω από πολίτες χωρών όπως το...

12 Μαΐ 2021

Οι 15 αριστουργηματικοί ελαιώνες του Βαν Γκογκ

 


Σε δυο μουσεία στο Ντάλας και αργότερα στο Μουσείο Βαν Γκογκ θα φιλοξενηθούν οι εκθέσεις με τους περίφημους ελαιώνες του Βαν Γκογκ, καθώς ο κορωνοϊός ήταν η αιτία που αναβλήθηκαν για ένα περίπου χρόνο από την προγραμματισμένη παρουσίασή τους.

 

Ενώ αναρρώνει από τις κρίσεις ψυχικής διαταραχής στο άσυλο στα περίχωρα του Σαν Ρεμί ντε Προβάνς, ο Ολλανδός ζωγράφος ζωγραφίζει δεκαπέντε έργα με σκηνές από ελαιώνες.

 

Πρόκειται για μια επανέκθεση όλων μαζί των έργων για πρώτη φορά αφού έχουν πρώτα συντηρηθεί και εξεταστεί προσεκτικά από τα εργαστήρια των ειδικών. Από την ομάδα των έργων που ζωγράφισε ο Βαν Γκογκ θα λείπουν μόνο δυο, ο ένας βρίσκεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη και ο δεύτερος στην Εθνική Πινακοθήκη Τέχνης της Ουάσιγκτον, που δεν μπορεί να δανείσει λόγω των περιορισμών που έχουν θέσει οι δωρητές.

 

Ο Βαν Γκογκ άρχισε να εργάζεται στους ελαιώνες τον Ιούνιο του ...

Lockdown τέλος: Ανακοινώσεις σήμερα για SMS, μετακινήσεις, ωράριο απαγόρευσης, ταξίδια σε άλλους νομούς και νησιά


 Τα πιο σημαντικά βήματα για το σταδιακό τέλος του lockdown θα ξεκινήσουν από σήμερα, καθώς η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας ότι από τις 14 Μαΐου απελευθερώνονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, περνούν στο «χρονοντούλαπο» τα SMS και παρατείνεται το ωράριο κυκλοφορίας.

Οι ανακοινώσεις, βέβαια, θα γίνουν μετά τη σημερινή συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι θα θέσουν επί τάπητος τα θέματα αυτά και θα κάνουν τις εισηγήσεις τους προς την Κυβέρνηση. 

Στη συνέχεια σειρά θα πάρει την Πέμπτη, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης ο οποίος θα παρουσιάσει το πλαίσιο βάσει του οποίου θα ανοίξει ο τουρισμός στη χώρα μας.

Τι θα ισχύσει στην απελευθέρωση των μετακινήσεων..

11 Μαΐ 2021

Πεπόνης για ασυλία Λοιμωξιολόγων: Στις συντεταγμένες Δημοκρατίες δεν υπάρχει απυρόβλητο έναντι της νομιμότητας !!!

 


Ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου σημειώνει: 

«Δεν είναι πρωτόφαντο, δεν είναι πρωτόγνωρο.Ούτε η υπερψήφισή του από την συμπολιτευτική πλειοψηφία συνιστά, επ’ αυτού, πρωτουργία της Εθνικής μας Αντιπροσωπείας. Η πνευματική του «μήτρα», ως προς τα καθ’ ημάς, ανάγεται στο απώτερο παρελθόν και σε βάθος χρόνου, αφού πλειστάκις έχει προωθηθεί νομοθετικώς και έχει υπερψηφισθεί και υπέρ άλλων κατηγοριών δημοσίων λειτουργών ή δημοσίων προσώπων. Απλώς, ο δημόσιος θόρυβος της υπερψήφισης της σχετικής τροπολογίας, συντελούσης σχετικώς και της συγκυρίας της τρεχούσης δραματικής επικαιρότητος, το επανέφερε στο προσκήνιο κατά «τυρβώδη» τρόπο. Ο λόγος για το θεσπισθέν «ακαταδίωκτον» των μελών της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.


«Ακαταδίωκτον», όμως, έναντι ποίου;

“Εργασία μέχρι τα 74 αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο Πόρτο”!

 


«Επέκταση του εργασιακού βίου μέχρι τα 74 έτη με τη σύμφωνη γνώμη Ελλάδας και Κύπρου αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο Πόρτο στις 8 Μαΐου με αφορμή την κοινωνική ατζέντα της ΕΕ» αποκαλύπτει σε εκτεταμένο άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα ΥΠΕΡΒΑΣΗ NEWS,  ο Πρόεδρος του Κόμματος  ΕΛΛΑΔΑ -Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.  

Και όλα αυτά προφανώς «ως ένα δώρο» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς τους Ευρωπαίους πολίτες με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας της Ευρώπης που έλαβε χώρα μετά βαΐων και κλάδων την επαύριον της συνάντησης στο Πόρτο.

Όπως ...

9 Μαΐ 2021

Η «παρέλαση των ηττημένων»

 Το "μεγάλο Βαλς"

ΑΠΟ

Ο δρόμος για το Βερολίνο άνοιξε, για τον Κόκκινο Στρατό, στις 17 Ιουλίου του 1944 με την επιχείρηση "Μπαγκράτιον".

Τότε καταστράφηκαν οι ναζιστικές στρατιές με την επωνυμία "Κέντρο", που πολεμούσαν λυσσαλέα στην Λευκορωσία και στις χώρες της Βαλτικής. Σκοτώθηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν 400.000 στρατιώτες και αξιωματικοί της Βέρμαχτ, πολλοί περισσότεροι απ΄ότι στο Στάλινγκραντ. Από τους 47 στρατηγούς, οι 21 αιχμαλωτίστηκαν.

Την εποχή εκείνη, στους Αμερικανικούς κινηματογράφους, παιζόταν η ταινία "Το Μεγάλο βαλς".

Οι σύμμαχοι δεν πίστευαν σε μια τόσο μεγάλη ήττα του Χιτλερικού στρατού, από τους... 

Κύριοι της σημερινής Διοίκησης του Δ.Δίου-Ολύμπου, σταματήστε να πετροβολάτε τον Αν.Όλυμπο

 


Εδώ στη Νότια Πιερία, από το 2010 μέχρι και σήμερα, ακούμε ότι πρέπει να ενώσουμε τις καρδιές μας για να ενώσουμε τους τρεις τέως Δήμους μας, Δίου, Λιτοχώρου και Ανατολικού Ολύμπου.  

Όμως, κύριοι της σημερινής διοίκησης του Δήμου Δίου-Ολύμπου, αν όλα αυτά τα χρόνια, κάποια Δημοτική Ενότητα έβαλε πλάτες και άφησε πίσω της τον τοπικισμό, αυτή είναι η Ενότητα του Ανατολικού Ολύμπου. Κι αν δεν ξέρετε το γιατί, να σας το πω εγώ, ένας απλός πολίτης: 

Όταν ενώθηκαν, λοιπόν, οι Δημοτικές Ενότητες Ανατολικού Ολύμπου, Λιτοχώρου και Δίου, τότε εμείς οι κάτοικοι του Ανατολικού Ολύμπου ψηφίσαμε Λιτοχωρίτη Δήμαρχο. Μετά, ψηφίσαμε Βροντινό Δήμαρχο (Δ.Ε. Δίου) και τώρα ξαναψηφίσαμε Λιτοχωρίτη Δήμαρχο. 

Αν, επίσης, κάποια Δημοτική Ενότητα συνεισφέρει τα περισσότερα στο κοινό μας ταμείο,