# #

16 Οκτ 2021

The New York Times: "Από τους ‘Έλληνες μάθαμε"...



 «…Για χιλιάδες χρόνια παλαιότεροι πολιτισμοί, όπως αυτοί των Περσών, των Ασσυρίων, των Βαβυλώνιων, έβλεπαν τον άνθρωπο ως ένα απεχθές ον που σέρνονταν μπροστά σε θεότητες και δυνάστες.

Οι ‘Έλληνες όμως, πήραν τον άνθρωπο και τον έστησαν στα πόδια του.
Τον δίδαξαν να είναι υπερήφανος…
Ο κόσμος είναι γεμάτος θαύματα, έλεγε ο Σοφοκλής,
αλλά τίποτα δεν είναι πιο θαυμάσιο από τον άνθρωπο.
Οι Έλληνες έπεισαν τον άνθρωπο, όπως ο Περικλής το τοποθέτησε, ότι ήταν δικαιωματικά ο κάτοχος και ο κύριος του εαυτού του και δημιούργησαν νόμους για να περιφρουρήσουν τις προσωπικές του ελευθερίες.
Οι αρχαίοι Έλληνες ενθάρρυναν την...

Μετακινήσεις γιατρών από τα Κέντρα Υγείας προς το Νοσοκομείο Κατερίνης.. Μετά την απαξίωση των Κ.Υ., τα πάνε για κλείσιμο;

 



Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε εκ νέου μάρτυρες του θλιβερού γεγονότος της μετακίνησης Γενικών/Οικογενειακών ιατρών από τις δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) του νομού μας προς το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης (ΓΝΚ).

Η μετακίνηση αυτή γίνεται στα πλαίσια της ενίσχυσης του ΓΝΚ με ιατρικό προσωπικό, προκειμένου να καλυφθούν οποιαδήποτε κενά έχουν προκύψει.

Διάφοροι λόγοι, με κυρίαρχο τη μη προκήρυξη θέσεων Παθολογίας τόσο σε επίπεδο ειδικευμένων όσο και ειδικευόμενων ιατρών, έχουν οδηγήσει το τμήμα σε υποστελέχωση και καθιστούν δύσκολη τη λειτουργία του.

Ως εκ τούτου, η διοίκηση θεώρησε πρόσφορη, αναίμακτη οικονομικά και εύκολη την μετακίνηση των Γ.Ι από την ΠΦΥ προς το ΓΝΚ. Η στάση αυτή θεωρούμε πως είναι πλήρως ...

15 Οκτ 2021

Το νέο Δ.Σ. του συλλόγου ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ ''ΕΜΜΑΝΟYΗΛ ΚΡΙΑΡΑΣ''

 Ορίστηκε το νέο Δ.Σ. του συλλόγου ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ ''ΕΜΜΑΝΟYΗΛ ΚΡΙΑΡΑΣ''



Μετά τις αρχαιρεσίες της 10ης Οκτωβρίου εκλέχθηκαν τα επτά τακτικά και τα τρία αναπληρωματικά μέλη.
Στην ειδική συνεδρίαση των μελών για τον ορισμό των αξιωμάτων και για λόγους που αναφέρονται στο ειδικό πρακτικό παραιτήθηκαν δύο τακτικά μέλη ,
οι κυρίες ...

Συνδυασμός μονοκλωνικών αντισωμάτων θεράπευσαν ασθενείς με κοροναϊό στο σπίτι

 

 medlabnews.gr iatrikanea

Τα μονοκλωνικά αντισώματα εμπλουτίζουν τη θεραπευτική φαρέτρα έναντι της COVID-19. Μια ιδιαίτερα σημαντική πτυχή είναι η πρόληψη της νοσηλείας σε ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί με COVID-19. Ο συνδυασμός μονοκλωνικών αντισωμάτων κασιριβιμάμπη και ιμδεβιμάμπη (REGEN-COV) έχει δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε κλινικές μελέτες φάσης 1/2 ως προς τη μείωση του ιικού φορτίου και του αριθμού των ιατρικών επισκέψεων στο νοσοκομείο.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος(Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της τυχαιοποιημένης μελέτης φάσης 3που δημοσιεύτηκαν πολύ πρόσφατα (29 Σεπτεμβρίου 2021) στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση The New England Journal of Medicine (DOI: 10.1056/NEJMoa2108163).

Οι μη νοσηλευόμενοι ασθενείς με COVID-19 και αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο λόγω συννοσηροτήτων τυχαιοποιήθηκαν να ...

14 Οκτ 2021

"1ο Δημοτικό Bebelac" "3ο Γυμνάσιο Pirelli"

 


"Θέλω να πω ότι αισθάνομαι μεγάλο καμάρι και τεράστια υπερηφάνεια για τη νέα παγκόσμια πρωτιά που επεφύλαξε το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας στη χώρα μας.

Είναι το πρώτο και με βεβαιότητα μοναδικό Υπουργείο Παιδείας του πλανήτη (της υποσαχάριας Αφρικής και της Μποτσουάνας συμπεριλαμβανομένης) που έστειλε τους δασκάλους του στα δικαστήρια.
Κι αφού τα δικαστήρια, διαπίστωσαν ότι η απεργία δεν είχε προσωπικό ασφαλείας, καθόσον ποιος δεν πιστεύει ότι δύο δάσκαλοι ανά σχολείο, ημέρα απεργίας, μπορούν να κρατήσουν 300 παιδιά κι ότι η εκπαίδευση λειτουργεί τύπου αεροδρόμιο, λεωφορείο, κέντρο υγείας, την έβγαλαν παράνομη. Όχι όμως και καταχρηστική, παναπεί δεν ήταν εις βάρος της κοινωνίας.
Οπότε οι δάσκαλοι έκαναν έφεση και γύρισαν στις δουλειές τους.
Η έφεση θα γινόταν τον Γενάρη αλλά η υπουργός μας που δεν κρατιόταν μέχρι τότε, πήγε σήμερα πρωί πρωί στο Εφετείο και τους λέει, το και το.
-Ποιος Γενάρης, κύριε Εφέτα;

11 Οκτ 2021

Μπορείς να σκοτώσεις έναν ελέφαντα με ένα καλά ακονισμένο μαχαίρι;

 Η υπερχρεωμένη Ελλάδα του Μητσοτάκη που αντιμετωπίζεται ως…η τελευταία τρύπα του ζουρνά της Ευρωζώνης.

Δυστυχώς δεν φτάνουν μόνο οι φρεγάτες και τα Rafale


Θυμάμαι πριν μερικά χρόνια ρώτησα έναν ξένο διπλωμάτη -(Ευρωπαίο για να μην έχετε απορία…)- αν συμμερίζεται την ελληνική αγωνία για την προμήθεια προηγμένων οπλικών συστημάτων προκειμένου να αποτραπεί η επιχειρησιακή απειλή των Τούρκων στο Αιγαίο.

Μου απάντησε με έναν χρησμό: «Μπορείς να σκοτώσεις έναν ελέφαντα με ένα καλά ακονισμένο μαχαίρι; Θεωρητικά ναι, αλλά οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος σου. Και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να του το καρφώσεις στην καρδιά πριν προλάβει να ανοιγοκλείσει τα βλέφαρα του…».

Αυτό το τελευταίο νομίζω είναι το κλειδί. Και με τις ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, το ερώτημα έχει ήδη απαντηθεί. Δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να χρησιμοποιήσουν τα νέα όπλα για προληπτικό χτύπημα. Και αυτό αυτόματα απομειώνει την αξία τους.

  • ‘Οσο ξέρουν οι απέναντι ότι δεν θα τους χτυπήσεις, αν δεν αρχίσουν αυτοί πρώτοι τον καυγά, τόσο θα κοιμούνται ήσυχοι, σαν τον ελέφαντα που ξέρει ότι μπορεί να γυρίσει πλευρό, χωρίς ποτέ να βρεθεί μαχαιρωμένος.

Σιγά τον ελέφαντα, θα σπεύσουν να πουν κάποιοι. Η σημερινή Τουρκία είναι ένας ψευτομπαμπούλας με ξυλοπόδαρα. 

Λυπάμαι, αλλά κάνουν λάθος. Και δεν μιλώ για την στρατιωτική της ισχύ. 

Παράλληλα με την αμυντική  θωράκιση που έχτισε ενδογενώς, η Τουρκία του Ερντογάν, κατάφερε να αντιμετωπίζεται διεθνώς ως μία αναδυόμενη περιφερειακή οικονομική δύναμη με παγκόσμιες φιλοδοξίες. Σε πλήρη αντίθεση με την υπερχρεωμένη Ελλάδα του Μητσοτάκη που αντιμετωπίζεται ως…

10 Οκτ 2021

Επιτυχίες για τον Όμιλο Αντισφαίρισης Λιτοχώρου

 


Επιτυχίες για τον Όμιλο Αντισφαίρισης Λιτοχώρου και στο πρόσφατο Ε3 που έγινε στην Καστοριά, το Σαββατοκύριακο 2-3 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, στην κατηγορία Κορίτσια 14 ετών (Κ14),