# #

15 Σεπ 2011

Ήρθε το τέλος της αραίωσης στα μαλλιά μας...



Καλά τα νέα για όσους πάσχουν από αλωπεκία, μιας … και ερευνητές του πανεπιστημίου του Yale προχώρησαν σε μία σημαντική και ελπιδοφόρο ανακάλυψη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες κατά της πάθησης.
Οι άνδρες που αρχίζουν και εμφανίζουν τα διάφορα «μοτίβα» αλωπεκίας, εξακολουθούν να έχουν βλαστικά κύτταρα στις ρίζες του των θυλάκων, ωστόσο χρειάζεται να λάβουν σήματα από το ίδιο το δέρμα για να δραστηριοποιηθούν και πάλι.
 Μέχρι τώρα η φύση και η πηγή των σημάτων αυτών παρέμενε ένα μυστήριο, όμως  ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Yale υποστηρίζουν ότι την...
ανακάλυψαν.
Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλή την Valerie Horsley, βοηθό καθηγητή της μοριακής και κυτταρικής βιολογίας, παρατήρησε ότι όταν η τρίχα «πεθαίνει» το στρώμα λίπους στο τριχωτό της κεφαλής αρχίζει και συρρικνώνεται.Κατά το ξεκίνημα της ανάπτυξη της τρίχας, έχουμε την εμφάνιση της διαδικασίας της λιποανάπτυξης, κατά την οποία το στρώμα αυτό του λίπους αρχίζει και επεκτείνεται.
Οι επιστήμονες εντόπισαν ένα είδος βλαστικών κυττάρων, τα πρόδρομα λιπώδη κύτταρα, τα οποία βρίσκονται μέσα στο στρώμα λίπους του δέρματος και είναι υπεύθυνα για την δημιουργία νέων λιποκυττάρων. Απέδειξαν ότι αυτά τα κύτταρα παράγουν τα μόρια PGDF, που η ύπαρξή τους ήταν αναγκαία για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης της τριχοφυΐας σε ποντίκια.
Η ομάδα της Horsley προσπαθεί σε πρώτο στάδιο να αναγνωρίσει ποια είναι τα «σήματα» εκείνα που παράγονται με τη μορφή μορίων από τα πρόδρομα βλαστικά λιποκύτταρα, τα οποία είναι πολύ πιθανόν να ευθύνονται για την ανάπτυξη της ανθρώπινης τρίχας. Αργότερα είναι πολύ πιθανό να καταφέρουν, έχοντας απομονώσει την ουσία εκείνη, να μπορέσουν να δραστηριοποιήσουν ξανά τους θύλακες και να χαιρετήσουμε μια και καλή την αλωπεκία.

1 σχόλιο:

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.