# #

15 Σεπ 2011

Φυσικοί θησαυροί της διατροφής μας



Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο θρεπτικό πλούτο κρύβει η φύση; Τρόφιμα που βρίσκονται καθημερινά στο πιάτο μας, συστατικά πολλών συσκευασμένων … τροφίμων που τα προσπερνάμε στην ετικέτα τους. Τρόφιμα φυσικοί θησαυροί. Να μερικά από αυτά:
Ακτινίδιο: Είναι από τα φρούτα που έχουν μεγάλη θρεπτική πυκνότητα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C. Για την ακρίβεια, ένα μεγάλο ακτινίδιο περιέχει περίπου την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για τη βιταμίνη C. Επίσης, είναι καλή πηγή καλίου, φυτικών ινών και περιέχει βιταμίνη Α και Ε (το ακτινίδιο είναι το μοναδικό φρούτο που περιέχει βιταμίνη Ε).
Προτάσεις κατανάλωσης: σαν ενδιάμεσο σνακ. Αν δεν σας αρέσει σαν φρούτο, κυκλοφορούν στην αγορά χυμοί ακτινίδιο σε συνδυασμό με μήλο, εμπλουτισμένοι με σίδηρο και βιταμίνη C.
Ρόδι: Είναι σύμβολο γονιμότητας, αφθονίας και καλοτυχίας από αρχαιοτάτων χρόνων και όχι τυχαία! αποτελεί ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες C, Α και Ε, σίδηρο, κάλιο και αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες. Περιέχει επίσης υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, ενώ ταυτόχρονα είναι χαμηλό σε θερμίδες (68 θερμίδες τα 100 γραμμάρια) και πλούσιο σε κάλιο.
Προτάσεις κατανάλωσης: πέρα από την κλασική του χρησιμότητα ως φρούτο, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μέσα σε πράσινη σαλάτα, που δένει υπέροχα. Επιπλέον, υπάρχουν χυμοί στο εμπόριο που συνδυάζουν το ρόδι με άλλα κόκκινα φρούτα, όπως το σταφύλι και το κόκκινο βατόμουρο, για μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά συστατικά.
Ελαιόλαδο: Αποτελεί τον πυρήνα της Μεσογειακής Διατροφής. Η περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε και σημαντικά αντιοξειδωτικά συστατικά το καθιστούν ένα τρόφιμο υψηλότατης θρεπτικής αξίας.
Προτάσεις κατανάλωσης: Προσθήκη στις σαλάτες και τα φαγητά μας. Επιπλέον, κυκλοφορούν στην αγορά τρόφιμα εμπλουτισμένα με ελαιόλαδο και απαλλαγμένα από σημαντικό μέρος του κορεσμένου λίπους που περιέχουν φυσικά. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα αλλαντικά με ελαιόλαδο, στα οποία έχει πραγματοποιηθεί μερική υποκατάσταση του ζωικού λίπους με παρθένο ελαιόλαδο.
Πηγή: nutrimed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.