# #

16 Σεπ 2011

Στη Βουλή οι καταγγελίες για "διόγκωση" του ελλείμματος το 2009...




   
Στη Βουλή φέρνει, μέ ερώτησή του, το θέμα της αποπομπής των μελών του δ.σ. της ΕΛ.ΣΤΑΤ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, κάνοντας λόγο για ακραίο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα που εγείρει θέματα νομιμότητας και αξιοπιστίας.

 Στην αντεπίθεση το μέλος του δ.σ., Ζωή Γεωργαντά, με καταγγελίες περί αλλοίωσης των στοιχείων του ελλείμματος και παράνομης λειτουργίας της Αρχής κατά το τελευταίο έτος. Εξηγήσεις και άμεση διερεύνηση των καταγγελιών ζήτησε από την κυβέρνηση ο βουλευτής της ΝΔ Χρ. Σταϊκούρας.

 Σκληρή απάντηση από τον Γ. Παπακωνσταντίνου.
Μιλώντας στον ρ/σ Βήμα FM η κ. Γεωργαντά κατήγγειλε αφενός ότι όλες οι αποφάσεις υπαγορεύονται από τη Eurostat και έρχονται στην ΕΛ.ΣΤΑΤ μόνο για να σφραγιστούν και αφετέρου ότι υπάρχουν έξωθεν πιέσεις για την αλλοίωση των στοιχείων του ελλείμματος:
«Ήθελαν να έχουμε το μεγαλύτερο έλλειμμα στην Ε.Ε και μας ανάγκασαν να συμπεριλάβουμε στοιχεία των ΔΕΚΟ, με αποτέλεσμα να ξεπεράσουμε την Ιρλανδία που είχε τότε έλλειμμα 14% και το δικό μας έφτασε το 15,4%», υποστηριξε η... κ. Γεωργαντά.
«Η διαδικασία είναι παράνομη ... το Συμβούλιο ποτέ δεν υπέγραψε αυτά τα στοιχεία», ισχυρίστηκε σε άλλη συνέντευξή της στον Radio 9 και κατηγόρησε τον πρόεδρο της Αρχής (που συνεχίζει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του υπουργού Οικονομικών) ότι εδώ και ένα χρόνο αποφασίζει μόνος και δεν τηρεί το νόμο.
Εξηγήσεις από την κυβέρνηση με αφορμή όσα κατήγγειλε η κ. Γεωργαντά, ζήτησε ο αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας,τονίζοντας πως επιβάλλεται η άμεση και ανεξάρτητη διερεύνηση των καταγγελιών.
Στη δήλωσή του ο κ. Σταϊκούρας υπενθυμίζει ότι η Νέα Δημοκρατίακατ' επανάληψη, έχει επισημάνει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φέρει ευθύνη για τη διαμόρφωση του ελλείμματος το 2009 (ενσωματώνοντας στα ελλείμματα και στα χρέη εγγυήσεις των ΔΕΚΟ) και σήμερα, αναφέρει ο βουλευτής Φθιώτιδας, το μέλος του δ.σ. της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής καταγγέλλει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, εσκεμμένη διόγκωση του ελλείμματος για το 2009.
Αμεση ήταν απάντηση από τον πρώην υπουργό Οικονομικών και νυν Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου:
«Είναι γνωστό σε όλους ότι η προηγούμενη κυβέρνηση απέκρυψε τα πραγματικά δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, γεγονός που οδήγησε στα γνωστά αποτελέσματα και στην κατάρρευση της αξιοπιστίας της χώρας μας», ανέφερε ο υπουργός και υπενθύμισε πως η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων το 2010, έγινε σε στενή συνεργασία με τη Eurostat και με την ίδια ακριβώς μεθοδολογία που ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
«Αποτέλεσμα», τόνισε, «ήταν να αρθούν όλες οι επιφυλάξεις για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, τον Νοέμβριο του 2010. Δυστυχώς για όλους μας, το έλλειμμα της Ελλάδας για το 2009 ήταν τελικά 15,4% του ΑΕΠ, όπως ανακοίνωσε κι επίσημα η ΕΛΣΤΑΤ και η EUROSTAT.
Ας καταλάβουμε, λοιπόν, τη δεινή κατάσταση που βρέθηκε η χώρα, αντί να ψάχνουμε φτηνές και εύκολες, συνομωσιακού τύπου, δικαιολογίες για τον απόλυτο δημοσιονομικό εκτροχιασμό που ζήσαμε και τις επιπτώσεις των επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ».
«Όσο για τα λεγόμενα της κυρίας Γεωργαντά», κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «νομίζω πως η σοβαρότητά τους εξαντλείται στη φράση που χρησιμοποίησε ότι "βρισκόμαστε υπό γερμανική κατοχή"».
Ο κ. Βενιζέλος καρατομεί το δ.σ. μια ανεξάρτητης αρχής που ορίστηκε από τη Βουλή με ευρύτατη πλειοψηφία, κι όχι από την κυβέρνηση, παρατήρησε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.
Για δεύτερη φορά, επεσήμανε μιλώντας στον Radio 9, η κυβέρνηση καρατομεί αυτούς που προσπαθούν να καταγράψουν με διαφάνεια τους αριθμούς, υπενθυμίζοντας ότι πριν από λίγες μέρες «ο κ. Βενιζέλος εξώθησε σε παραίτηση την κ. Μπαλφούσια από το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής». «Αντί να δει την "καμπούρα" του, την πολιτική του που από τους αριθμούς αποδεικνύεται ότι έχει ξεφύγει η ύφεση, η ανεργία, η τρύπα του Προϋπολογισμού, σκοτώνει τον αγγελιοφόρο που φέρνει το κακό μήνυμα», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημούλης και πρόσθεσε:
«Η κατάσταση στην ΕΛ.ΣΤΑΤ ήταν γνωστή εδώ και μήνες σε όλους τους βουλευτές μετά από επιστολή που είχε στείλει η κ. Γεωργαντά. Μόλις έλαβα την επιστολή, επικοινώνησα με την κ. Γεωργαντά, η οποία μου απέδειξε με στοιχεία, ότι το δ.σ. της ΕΛ.ΣΤΑΤ δεν λειτουργούσε εδώ και μήνες. Έθεσα έντονα κι επανειλημμένα το θέμα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ζητώντας από την κυβέρνηση να μας εξηγήσει αυτή την παρανομία και από την πρόεδρο της επιτροπής την κ. Παπανδρέου να έρθει το δ.σ. της ΕΛ.ΣΤΑΤ στην Επιτροπή Οικονομικών να δώσει εξηγήσεις. Για τον πρόσθετο λόγο ότι η ΕΛ.ΣΤΑΤ νομοθετήθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επί Παπακωνσταντίνου, ως ανεξάρτητη αρχή η οποία διορίζεται με αυξημένη πλειοψηφία από την συνδιάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με ευρύτατη διακομματική συναίνεση. Γι αυτό -τόνισε- και η τροπολογία Βενιζέλου συνιστά μια πράξη ακραίου αυταρχισμού που εγείρει και θέμα νομιμότητας».
Η συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Οικονομικών έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη, με τον κ. Παπαδημούλη να εκφράζει τη διαμαρτυρία του για το γεγονός ότι στη συνεδρίαση έχει κληθεί μόνο ο πρόεδρος της Αρχής κ. Γεωργίου και όχι και τα προς αποπομπή μέλη του δ.σ..
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Παπαδημούλη:
«Θέμα: Αιφνιδιαστική παύση των μελών του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ 
Ο Υπουργός Οικονομικών με χθεσινή του αιφνιδιαστική ανακοίνωση (15-9-2011) προχώρησε στην προαναγγελία της παύσης των έξι από τα επτά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (πλην προέδρου) της Ανεξάρτητης Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος και το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ δεν διορίζεται από τον εκάστοτε Υπουργό Οικονομικών αλλά επιλέγεται από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής με ευρύτατη πλειοψηφία και ύστερα από δημόσια προκήρυξη. Ταυτόχρονα ένα από τα μέλη του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, η καθηγήτρια Ζωή Γεωργαντά, έχει καταγγείλει δημοσίως, εδώ και μήνες με επιστολή της και σήμερα με δηλώσεις της σε Μ.Μ.Ε., ότι αφενός το ΔΣ της αρχής δεν λειτουργούσε για μήνες και αφετέρου ότι το έλλειμμα του 2009 που ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΑΤ δεν ήταν το πραγματικό. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται και στο τύπο (Ελευθεροτυπία 16-9-2011), η κ. Γεωργαντά ισχυρίζεται ότι «το έλλειμμα του '09 είχε τεχνηέντως διογκωθεί για να φανεί ότι η χώρα είχε το μεγαλύτερο σε ολόκληρη την Ευρώπη, ακόμα και από αυτό της Ιρλανδίας που ήταν 14%, με σκοπό να δικαιολογηθούν όλα αυτά τα βαριά μέτρα κατά της χώρας. Κι εμείς παρουσιάσαμε στη Eurostat 15,4%».
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Για ποιο λόγο προχώρησε στην απόφαση να παύσει το ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ το οποίο είχε εγκριθεί με ευρύτατη διακομματική συναίνεση και με αυξημένη πλειοψηφία από την συνδιάσκεψη των Προέδρων της Βουλής;
- Προτίθεται η κυβέρνηση να διερευνήσει τις καταγγελίες της κ. Γεωργαντά;
- Θα κληθεί ολόκληρο το ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ στην αρμόδια επιτροπή οικονομικών υποθέσεων που συνεδριάζει την προσεχή Τρίτη προκειμένου να ενημερωθεί το κοινοβούλιο
Ο ερωτών βουλευτής
Δημήτρης Παπαδημούλης» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.