# #

11 Νοε 2013

New York Times: "Η Ελλάδα του Σαμαρά καταρρέει".


Πάνω στην φράση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά «Η ελληνική κοινωνία και η οικονομία δεν μπορεί να αντέξει πια μέτρα» σχολίασαν οι New York Times με εκτενές δημοσίευμά τους.

Στο άρθρο που υπογράφει η συντακτική ομάδα των New York Times, παρατίθενται όλα όσα έγιναν και ειπώθηκαν από τον Αντώνη Σαμαρά, τους εκπροσώπους της Τρόικας στην Ελλάδα και τις διαπραγματεύσεις τους με τους Έλληνες υπουργούς.
 «Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», γράφουν χαρακτηριστικά «δεν ανταποκρίνονται στις προειδοποιήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού. Ζητούν επιπλέον μέτρα λιτότητας, και φυσικά μέσα σε αυτά ακόμη περισσότερες απολύσεις από όσες έχουν ήδη γίνει. Σε αντίθετη περίπτωση, απειλούν να δεσμεύσουν το 1 δισ. ευρώ που έχουν ήδη καθυστερήσει, σαν δόση την στιγμή που η Ελλάδα τα χρειάζεται και μάλιστα χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις».

«Μάλιστα, ανάμεσα σε περικοπές μισθών, συντάξεων και αυξήσεις φόρων, οι Έλληνες έχουν δει το διαθέσιμο εισόδημα τους να μειώνεται περίπου κατά 40%, μόνο από το 2008. 

Βέβαια, οι περικοπές έχουν ήδη μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας από 15% 2008, φθάνοντάς το σχεδόν στο 0% φέτος. 

Όμως, αυτά τα μέτρα λιτότητας έχουν οδηγήσει σε μια μείωση 25% στην εθνική παραγωγή, έφθασαν στο 28% της ανεργίας, πτώση στην υγειονομική περίθαλψη και άλλες δημόσιες υπηρεσίες και τέλος τρομερή αύξηση της φτώχειας. 

Αποτέλεσμα λοιπόν της συρρίκνωσης της οικονομίας είναι το χρέος στην Ελλάδα, ως ποσοστό της ετήσιας παραγωγής, σήμερα να φαντάζει περισσότερο από 20% υψηλότερο από ότι ήταν το 2010, όταν δηλαδή ξεκίνησε το πρόγραμμα διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημειώνεται.

«Όλα αυτά, έφεραν σαν αποτέλεσμα, οι Έλληνες ψηφοφόροι να εγκαταλείπουν τα κεντρώα κόμματα – που χρόνια τώρα ήταν η επιλογή τους»

«Ο κ. Σαμαράς θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για να μην προκαλέσει κοινωνικές εντάσεις, αντιθέτως όμως, η κίνησή του να κλείσει και να αντικαταστήσει το δίκτυο μετάδοσης του κράτους – την γνωστή ΕΡΤ – έφερε σε αμηχανία πολλούς Έλληνες πολίτες αλλά εξόργισε ακόμη περισσότερους. Η έφοδος της αστυνομίας και μάλιστα μέσα στη νύχτα στο υπό κατάληψη κτήριο των κεντρικών γραφείων του δικτύου, την Πέμπτη, ίσως να αποβεί σαν μια μοιραία κίνηση που θα αναγκάσει την κυβέρνηση σε πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές» σχολιάζεται δηκτικά στο δημοσίευμα.

Μάλιστα δεν λείπει και η σκληρή κριτική για τις μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεις. «Ακόμη χειρότερα, η κυβέρνηση έχει κάνει ελάχιστα για να μεταρρυθμίσει ένα κατάφωρα άδικο φορολογικό σύστημα που υπερφορτώνει την ήδη «τσακισμένη» μεσαία και λαϊκή τάξη. Ένα πιο προοδευτικό φορολογικό σύστημα, παράδειγμα, θα μπορούσε να κάνει κάτι καλό. Όμως οι συνεχείς πιέσεις της Ευρώπης για περικοπές των δαπανών, απολύσεις και αύξηση της φορολογίας οδηγούν την Ελλάδα στο χείλος της κατάρρευσης» καταλήγει η αμερικανική εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.