Μία νέα έρευνα αποκαλύπτει γιατί κάποιοι άνθρωποι δέχονται συνεχώς επιθέσεις κουνουπιών το καλοκαίρι, αντίθετα με άλλους που δεν αντιλαμβάνονται καν την παρουσία τους.
Σύμφωνα με το ScienceNordic.com, μπορεί οι επιλογές των κουνουπιών να μοιάζουν αυθαίρετες, όμως απ' ότι φαίνεται είναι καθαρά θέμα
οσμής.
«Τα κουνούπια έλκονται από το διοξείδιο του άνθρακα και τη θερμότηταπου εκπέμπει ο καθένας. Συγκεκριμένες μυρωδιές όμως, μπορούν να ..
αποτελέσουν, επίσης, πόλο έλξης» αναφέρει ο Καρλ- Μάρτιν Βαγκν Γένσεν, επικεφαλής της σχετικής έρευνας στο Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Άαρχους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχουν προσδιοριστεί ποιες είναι αυτές οι μυρωδιές, όμως οι έρευνες δείχνουν ότι κάποιες από αυτές ελκύουν πολύ περισσότερο τα κουνούπια σχέση με άλλες.
«Όλοι οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο έτριψαν τρυβλία Πέτρι (ρηχά γυάλινα ή πλαστικά κυλινδρικά πιάτα που χρησιμοποιούνται από τους βιολόγους για την καλλιέργεια μικροοργανισμών) στο στομάχι τους. Με αυτόν τον τρόπο οι μυρωδιές τους εγκλωβίζονταν στα πιάτα, τα οποία στη συνέχεια τοποθετούνταν σε ένα περίβλημα γεμάτο κουνούπια» ανέφερε. «Τα κουνούπια επανειλημμένα προσγειώνονταν σε μερικά από τα πιάτα, αλλά δεν πλησίαζαν καθόλου τους άλλους» πρόσθεσε.
Τα πειράματα, παράλληλα, κατέρριψαν και τη θεωρία για τη βιταμίνη Β, ότι μπορεί να αποτελέσει «ασπίδα» ενάντια στα κουνούπια. Πολλοί είναι πάντως αυτοί που θεωρούν ότι το σκόρδο είναι ισχυρό απωθητικό κατά των ενοχλητικών εντόμων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας αν και οι ισχυρισμοί αυτοί είναι μη επιστημονικά αποδεδειγμένοι, μπορεί να μην είναι και τελείως αβάσιμοι, αφού «το σκόρδο ενδέχεται να καλύπτει οσμές που ελκύουν τα κουνούπια». Η μόνη αξιόπιστη μέθοδος για να μένουν τα κουνούπια μακριά, έως τώρα, είναι τα απωθητικά σπρέι που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Τα συστατικά τους περιέχουν συγκεκριμένες οσμές που μπερδεύουν τα έντομα. Το πρώτο πράγμα που κάνει ένα κουνούπι, όταν ψάχνει για «θήραμα» είναι να εξετάσει εάν υπάρχουν άνθρωποι ή ζώα στην περιοχή. «Όταν το κουνούπι έρχεται κοντά χρησιμοποιεί την οσμή, τη θερμότητα και το διοξείδιο του άνθρακα για να επιλέξει που θα τσιμπήσει. Εάν όμως μπερδευτεί από ένα απωθητικό δεν θα πλησιάσει καν» επισημαίνει ο κ. Γένσεν. Παρ' όλα αυτά, τα εντομοαπωθητικά δεν προσφέρουν 100% προστασία, αλλά περίπου 70%.
http://antigrevena.blogspot.gr
http://skandalistis.blogspot.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.