# #

5 Ιουλ 2012

Η Ελλάδα χρηματοδοτεί το ΗΛΙΟΣ για τους Γερμανούς

Χουντής: Η Ελλάδα χρηματοδοτεί το ΗΛΙΟΣ για τους Γερμανούς


Με χρήματα του Ελληνικού ΕΣΠΑ, του Ελληνικού Αναπτυξιακού νόμου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η Γερμανία θα «χρηματοδοτήσει» τη γερμανική επένδυση ΗΛΙΟΣ στην Ελλάδα, αναφέρει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής. 
Ο κ. Χουντής με ερώτησή του, ζητούσε εξηγήσεις για απόφαση του ΥΠΕΚΑ σύμφωνα με την οποία συστάθηκε 9μελής επιτροπή Συντονισμού για το Πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ» με συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γερμανικού Υπουργείου Περιβάλλοντος (BMU), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (Ε.Τ.Επ.) και του στρατηγικού και χρηματοοικονομικού συμβούλου (Guggenheim Capital)». 

Στην απάντησή του, ο Γερμανός Επίτροπος Γιοργκ Έττινγκερ τονίζει ότι η σύνθεση της εν λόγω επιτροπής διασφαλίζει τον αποτελεσματικό συντονισμό του προγράμματος, ενώ παρέπεμψε σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κάνει λόγο για «απλουστευμένα διοικητικά καθεστώτα, σταθερά και αξιόπιστα καθεστώτα στήριξης και ευκολότερη πρόσβαση σε κεφάλαια (για παράδειγμα, μέσω δημοσίων καθεστώτων στήριξης) θα συμβάλουν στην ανταγωνιστικότητα της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Εν προκειμένω, κομβικό ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και οι εθνικοί δημόσιοι οργανισμοί».

Ο Γερμανός Επίτροπος καταλήγει «Ωστόσο, οι συζητήσεις σχετικά με τις αποφάσεις για τα οικονομικά θέματα διεξάγονται από τα κράτη μέλη και τους εμπλεκόμενους επενδυτές. Στο πλαίσιο αυτό συζητείται και η δυνατότητα χρησιμοποίησης των διαρθρωτικών ταμείων ( δηλαδή του ΕΣΠΑ) για τη χρηματοδότηση αυτού του προγράμματος».

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής, με βάση την απάντηση του επιτρόπου, κατέθεσε νέα ερώτηση στην Επιτροπή με την οποία ζητά διευκρινήσεις σχετικά με το ποιοί είναι οι εμπλεκόμενοι επενδυτές και πως αυτοί έχουν οριστεί εφόσον δεν έχει υπάρξει ακόμα δημόσιος διαγωνισμός.

 RAMNOUSIA 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.