# #

5 Ιουλ 2012

Η αυτόνομη μοναστική δημοκρατία του Αγίου Όρους έχει γίνει ένας νόμιμος φορολογικός παράδεισος για υπερπλούσιους και χρησιμοποιείται επίσης για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και την διακίνηση πολυτίμων μετάλλων

 

Μετάφραση απο τα γερμανικά:

Εμμανουήλ Σαρίδης


Οι φαρισαϊκές πόζες των ηγετών μας, όχι μόνο όταν πρόκειται για δυνητικούς φορολογικούς παραδείσους όπως η Αυστρία, το Λουξεμβούργο ή η Ελβετία, ωχριούν, μπροστά σ' αυτά που συμβαίνουν στην μοναστική δημοκρατία του Αγίου Όρους.

Το 1981 η Ευρωπαϊκή Κοινότητα αναγνώρισε επίσημα την μικρή αυτή δημοκρατία που βρίσκεται στην ελληνική χερσόνησο Χαλκιδική, σαν ένα υποκράτος της ΕΕ με ένα ειδικό πολιτικό-νομικό καθεστώς. 


Αυτό δεν ήταν τυχαίο, γιατί η νησιωτική αυτή Δημοκρατία υφίσταται εδώ και 1047 χρόνια και το Σύνταγμα της, που είναι γραμμένο σε δέρμα απο κατσίκι, εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα. Αυτό όμως μάλλον δεν είναι ο πραγματικός λόγος, για τον οποίο ο Άθως απέκτησε ένα ειδικό καθεστώς.

Το όνομα Άγιον Όρος Άθως, στα ελληνικά Άγιον Όρος, αναφέρεται σε διάφορα πράγματα. Το ένα είναι η ονομασία του ανατολικού δαχτύλου της χερσονήσου της Χαλκιδικής. Στην χερσόνησο Χαλκιδική υπάρχει και το βουνό, ύψους 2.033 μέτρων, το οποίο ονομάζεται επίσης Άθως. 


Και, τέλος, η Ορθόδοξη μοναστική δημοκρατία της χερσονήσου ονομάζεται εν συντομία επίσης Άθως. Η μοναστική δημοκρατία Άθως δεν είναι όμως ένα ανεξάρτητο κράτος, αλλά αποτελεί διοικητικά μόνο ένα τμήμα της Περιφέρειας Κεντρική Μακεδονία. Η μοναστική αυτή πολιτεία καλύπτει μια έκταση περίπου 336 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Στο Άγιον Όρος ζουν μόνιμα περίπου 2.200 άνδρες, κυρίως μοναχοί, της ορθοδόξου πίστεως.
Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο το Άγιον Όρος είναι ένα μέρος της Ελλάδος. Έχει όμως ένα ειδικό καθεστώς αυτονομίας και οι εσωτερικές υποθέσεις και η Διοίκησή του βρίσκονται στα χέρια των μοναχών που το κατοικούν. 


Ο Άθως φορολογικά και τελωνειακά δεν ανήκει στην...
Ευρωπαική Κοινότητα.

Άρα ο Άθως είναι και ο τελευταίος γνήσιος φορολογικός παράδεισος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καμία κυβέρνηση και κανείς οργανισμός στον κόσμο δεν μπορεί να επιβάλλει κάτι στην αυτόνομη αυτή δημοκρατία στο κέντρο της Ευρωπαικής Ένωσης.

Αν και η χώρα αυτή όμως , που σχεδόν κανείς δεν γνωρίζει, ανήκει στην ΕΕ, οι κάτοικοι της ζουν σε μια άλλη εποχή: 


Η μέρα δεν αρχίζει με την ανατολή του ηλίου, αλλά με το ηλιοβασίλεμα, όπότε το ρολόι μετράει μηδέν. Οι ημέρες αριθμούνται σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο, το οποίο πάει πίσω κατα 13 ημέρες απο το Γρηγοριανό ημερολόγιο που εισήχθη στην δυτική Ευρώπη το 1582. Οι κάτοικοι της ζουν για αιώνες χωρίς εξωτερικές παρενοχλήσεις, γιατί βρίσκονται μέσα σε φρούρια πάνω στο ψηλο βουνό ύψους 2.033 μέτρων, που προστατεύεται προς την θάλλασα από πολύ απότομους γκρεμούς. Στούς γκρεμούς αυτούς δεν επιτρέπεται σε κανέναν να αγκυροβολήσει. Η είσοδος απο την θάλασσα στην αυτόνομη περιοχή γίνεται μόνο με ένα πορθμείο, που πιάνει ένα λιμάνι που βρίσκεται μπροστά απο τους βράχους.

Στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους υπάρχει μια Αγροτική Τράπεζα. Οι κάτοικοι είναι βαθιά θρησκευόμενοι ορθόδοξοι, που έχουν κάνει τον όρκο της σιωπής. Αυτή η εχεμύθεια αποφέρει όμως εδω και μερικά χρόνια αμύθητα πλούτη στον Άθω. 


Η τοπική τράπεζα που λειτουργεί εκεί, φημίζεται ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, ότι λειτουργεί πιο διακριτικά από οποιαδήποτε άλλη τράπεζα στον κόσμο.

Σε διασημότητες όπως ο εβραίος ρώσος ολιγάρχης Roman Abramowitsch , ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, δόθηκε η άδεια να αγκυροβολήσει στις ακτές της Δημοκρατίας και, όπως λέγεται, πλήρωσε 1,5 εκατ. ευρώ τη ημέρα για λιμενικά τέλη.


 Λέγεται επίσης, ότι ο Abramowitsch ανέλαβε την ανακαίνιση μιας μονής στην Αυτόνομη Δημοκρατία και ότι απέφερε στην φορολογική αυτή όαση εκατομμύρια. Άλλοι πλούσιοι Ρώσοι ήρθαν με κιβώτια γεμάτα πολύτιμα μέταλλα (πλατίνα και χρυσό), διαμάντια και αντίκες. 


Κανείς δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος. Κατα την εισαγωγή δομικών υλικών, πετρελαίου, τροφίμων και καταναλωτικών αγαθών, όπως και κατα την εξαγωγή ειδών χειροτεχνίας, δεν εισπράτονται φόροι ούτε υπολογίζεται ο ΦΠΑ.

Στο μεταξύ η έφοδος πλουσίων στην παραδεισένια αυτή Δημοκρατία είναι τόσο μεγάλη, ώστε δημιουργήθηκε ειδικά γι' αυτούς ένας διάδρομος προσγείωσης ελικοπτέρων. 


Ένας από τους πρώτους που προσγειώθηκε εκεί, ήταν ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους. Μετά τον Μπούς ήρθε ο ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. 


Από τότε, ηγέτες της ΕΕ και ρώσοι ολιγάρχες χρησιμοποιούν το διακριτικό σέρβις της μικρής αυτής δημοκρατίας κατα το δοκούν, ενώ στην Αμβέρσα και το Άμστερνταμ, τα δύο μεγαλύτερα κέντρα διαμαντιών και πολυτίμων μετάλλων των Εβραίων στον κόσμο, συναντά κανείς κατοίκους της Δημοκρατίας του Άθω με βαλίτσες γεμάτες διαμάντια.

Σύμφωνα με κάποιους ισχυρισμούς, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσπαθεί να "στεγνώσει" αυτό τον παράδεισο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Αυτό όμως μάλλον να το ξεχάσουμε. 


Το 2003 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε με μια μη δεσμευτική απόφαση που ελήφθη με οριακή πλειοψηφία, την κατάργηση της αυτόνομίας της Δημοκρατίας του Άθω. 


Αλλά, υποτίθεται, η Δημοκρατία επιφυλάχθηκε κατά της παρέμβασης. Και σίγουρα θα είναι καί άλλοι, που επιφυλάχθηκαν εναντίον της.


Isidoros Ioannis Tasiopoylos

2 σχόλια:

  1. Ποιο Άθως Αλεπού; Εδώ κάθε μοναστήρι ξεπλένει μαύρο χρήμα! Η Εκκλησία βλέπεις δεν υπόκειται σε κανένα έλεγχο Λογιστικό, ούτε καν φορολογικό! Ερεύνησε να δεις για ψεύτικες δωρεές χιλιάδων ευρώ, με αντικείμενο το χαρτάκι με την βεβαίωση δωρεάς για απαλλαγή από την Εφορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα γνωρίζουν όλοι....Έλα όμως που το παίζοιυν αδιάφοροι σε θέματα εκκλησίας....!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.