# #

6 Ιουλ 2012

Πλιάτσικο με... faster track!



 
 
 
Ξηλώνουν ακόμη και τους ελάχιστους κανόνες που είχαν απομείνει μετατρέποντας το "fast" σε faster track, προκειμένου να εκποιηθεί η δημόσια περιουσία σε ιδιώτες, κατά προτεραιότητα σε ξένους.
Πρώτη κυβερνητική προτεραιότητα το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και η συρρίκνωση του Δημοσίου ακόμη και με απολύσεις...

Παρεμβάσεις - καρμπόν στο συνέδριο του Economist από τον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Μηταράκη και του επικεφαλής της Task Forse στην Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ. Ο τροϊκανός ζήτησε να συρρικνωθεί το Δημόσιο κατά 25% και προϊδέασε για ακόμη χειρότερες ημέρες, μιλώντας για "δύσβατα μονοπάτια που έχουμε μπροστά μας".
Ο Έλληνας υπουργός προανήγγειλε την καθιέρωση καθεστώτος προαδειοδοτήσεων για τις αποκρατικοποιήσεις επιχειρήσεων και ακινήτων του Δημοσίου, μέσω της διαδικασίας fast track. Επίσης, μίλησε για λειτουργία ειδικών οικονομικών ζωνών σε πολλές περιοχές της χώρας και επικέντρωσε στις ιδιωτικές επενδύσεις, μιλώντας για "κρατικοδίαιτες λογικές που δαιμονοποιούσαν το κέρδος".
Προγραμματικό στίγμα ιδιωτικοποιήσεων έδωσε στις αγορές η κυβέρνηση
 
Νεοφιλελεύθερες προγραμματικές προτάσεις για την οικονομία ανέγνωσε χθες, για δεύτερη ημέρα, η συγκυβέρνηση των τριών μνημονιακών κομμάτων ενώπιον των αγορών (και συγκεκριμένα στο συνέδριο του Economist) 72 ώρες προτού τις παρουσιάσει στο ελληνικό κοινοβούλιο. Το "μότο” των δηλώσεων αυτών συνοψίζεται στη λέξη που ακουγόταν περισσότερο όλο το προηγούμενο διήμερο στο συνέδριο και η οποία δεν ήταν άλλη από "αποκρατικοποιήσεις”.
Xορστ Ράιχενμπαχ: Περιορίστε 25% τον δημόσιο τομέα, δεν υπάρχει τεχνική βοήθεια για τη ρευστότητα ***** ΤΑΙΠΕΔ: Εφικτός ο στόχος για εκποίηση 15 δισ. έως το 2015

Τόσο για εκποίηση δημόσιας περιουσίας όσο και για συρρίκνωση του κράτους με συνοπτικές διαδικασίες έκαναν λόγο χθες ο επικεφαλής της Task Force στην Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ και η ελληνική κυβέρνηση. Ο μεν επικεφαλής της Ομάδας Δράσης ζήτησε τον περιορισμό κατά 25% του δημόσιου τομέα η δε ελληνική πλευρά προανήγγειλε ιδιωτικοποιήσεις εξπρές.

Ειδικότερα, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο Χορστ Ράιχενμπαχ είπε πως "θα πρέπει ο δημόσιος τομέας να περιοριστεί κατά 25% μέσα στα επόμενα χρόνια" σημειώνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τη συνέχιση μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων. Επιπλέον προϊδέασε τους Έλληνες για ακόμη χειρότερες ημέρες: "Έχουμε μπροστά μας δύσβατα μονοπάτια, τα όποια πρέπει να καθαρίσουμε το συντομότερο” τόνισε προσθέτοντας στην ομιλία του στο συνέδριο ότι είναι πολύ δύσκολο να βελτιωθεί η ελληνική οικονομία.

Το κλειδί γι' αυτό, είπε ο Χ. Ράιχενμπαχ, είναι η εξισορρόπηση μεταξύ των εσόδων και των εξόδων του κράτους. Τόνισε ακόμη ότι οι ανάγκες του δημόσιου τομέα θα πρέπει να καλυφθούν από το πλεόνασμα των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να αποφευχθούν νέες προσλήψεις, και ότι «είναι καθήκον και υποχρέωση του κράτους να εκτελούνται οι υποθέσεις του από μόνιμους υπαλλήλους».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Κώστας Μητρόπουλος ανέφερε ότι σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για 28 ιδιωτικοποιήσεις (περιλαμβάνουν 82.000 καταγεγραμμένα ακίνητα). Εκτίμησε ότι είναι εφικτός ο στόχος άντλησης 15 δισ. ευρώ έως το 2015, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι θετικές οι αγορές.
Σύμφωνα με τον Κ. Μητρόπουλο, υπάρχει ενδιαφέρον επιχειρηματικών ομίλων για 6 ιδιωτικοποιήσεις (κρατικά λαχεία, ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ, αεροδρόμιο Ελληνικού κ.ά.). Επίσης, άλλες 9 ετοιμάζονται (Ελληνικά Πετρέλαια, Εγνατία Οδός, ΕΥΔΑΠ κ.ά.) και 13 θα έλθουν σύντομα στο προσκήνιο (λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες).
Ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ του Δημοσίου, Ανδρέας Ταπρατζής τόνισε πως υπάρχει σχέδιο για τα ακίνητα πάνω στους άξονες του τουρισμού (πάνω από το 80% των διαθέσιμων ακινήτων είναι παραθαλάσσιες γαίες που μπορεί να αξιοποιηθούν για τουριστική ανάπτυξη με έμφαση στην παραθεριστική κατοικία) από αστικού τύπου αναπτύξεις (περίπτωση Ελληνικού) και αξιοποίηση υποβαθμισμένων τμημάτων γης για ανάπτυξη επενδύσεων ενέργειας, με έμφαση στα φωτοβολταϊκά πάρκα.
 
Σταϊκούρας: καταβολή των καθυστερούμενων οφειλών στους ιδιώτες
Στη διαμόρφωση ενός σχεδίου που θα ενσωματώνει τις δεσμεύσεις των μνημονιακών κομμάτων σε συνδυασμό με μέτρα για την ανάπτυξη αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Τόνισε ότι θα προχωρήσουν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις και άλλες παρεμβάσεις. Στους άμεσους στόχους της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η μείωση των αμυντικών δαπανών και η καταβολή των καθυστερούμενων οφειλών στους ιδιώτες, πρόσθεσε.

Εξάλλου "μεγάλη πρόκληση για το υπουργείο Οικονομικών” χαρακτήρισε την αποπληρωμή των χρεών που οφείλει το Δημόσιο στους ιδιώτες ο Χ. Ράιχενμπαχ μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «δεν υπάρχει τεχνική βοήθεια για το πρόβλημα της ρευστότητας».
Πηγή: Η ΑΥΓΗ,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.