# #

4 Ιουλ 2012

ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ACTA


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε οριστικά την Εμπορική Συμφωνία Καταπολέμησης της Παραποίησης (ACTA), αποκλείοντας έτσι κάθε πιθανότητα να επικυρώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτήν την αμφιλεγόμενη διεθνή συνθήκη που, όπως υποστηρίζουν οι πολέμιοί της, απειλεί τις ατομικές ελευθερίες, ιδίως των χρηστών του Διαδικτύου.
Οι ευρωβουλευτές απέρριψαν τη συνθήκη με 478 ψήφους κατά, 39 υπέρ και 165 αποχές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμούσε να υπογραφεί αυτή η συνθήκη για να προστατευθούν τα οικονομικά συμφέροντα των εταιρειών, τα προϊόντα των οποίων κυκλοφορούν πειρατικά ή ...
κατεβάζονται μέσω του Διαδικτύου.
Η ACTA υπογράφηκε τον Ιανουάριο από 22 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως επίσης από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα, την Ελβετία, το Μεξικό και το Μαρόκο.
Τα τελευταία τρία χρόνια χιλιάδες άνθρωποι είχαν κινητοποιηθεί για να μην περάσει η συνθήκη, διαδηλώνοντας σε πολλές πόλεις όλου του κόσμου.
Ένα ψήφισμα κατά της ACTA συγκέντρωσε 2,8 εκατομμύρια υπογραφές. Τις τελευταίες εβδομάδες, όλες οι κοινοβουλευτικές επιτροπές που ρωτήθηκαν για το θέμα τάχθηκαν κατά της συνθήκης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος, την Τρίτη, μόνο ένα μικρό μέρος των ευρωβουλευτών της συντηρητικής παράταξης υπερασπίστηκαν την ACTA.
Λίγο πριν από την ψηφοφορία ζήτησαν μάλιστα να αναβληθεί εν αναμονή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έχει κληθεί να διαπιστώσει αν οι όροι της συνθήκης συνάδουν με το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Ο εισηγητής της συνθήκης, ο Εργατικός βουλευτής Ντέιβιντ Μάρτιν, παραδέχτηκε ότι είναι σημαντικός ο αγώνας κατά της πειρατείας και της παραβίασης των πνευματικών δικαιωμάτων.
Ωστόσο, κάλεσε τους ευρωβουλευτές να την απορρίψουν επειδή είναι “ασαφής” και επομένως “επικίνδυνη” για τα ατομικά δικαιώματα.
Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα σημεία της συνθήκης ήταν η δυνατότητα που προσέφερε στους παρόχους πρόσβασης στο Ίντερνετ να παραδίδουν στους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων τις διευθύνσεις IP των χρηστών για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι κατεβάζουν παρανόμως προγράμματα.
Η Γαλλίδα ευρωβουλευτίνα Μαριέλ Γκαλό υποστήριξε πάντως ότι πρόκειται για “παραπληροφόρηση”.
Όπως είπε, με την εφαρμογή της ACTA δεν θα αποκτούσαν ποινικό μητρώο οι έφηβοι που κατεβάζουν προγράμματα χωρίς άδεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.