# #

4 Ιουλ 2015

Και γι αυτό αυθόρμητα λέω ΟΧΙ.

Ναι ή Όχι: Το ελληνικό παράδοξο (+ άλλα πολλά)




Το σκέπτομαι πολύ, όπως όλοι μας.
Αυθόρμητα είμαι με το ΟΧΙ- και όχι 'θυμικώς' όπως κατηγορούνται όσοι μιλούν για το αυθόρμητο αλλά επειδή είναι χρόνια τώρα που περιμένουμε ο Δαυΐδ να πει ένα όχι στο Γολιάθ, που περιμένουμε μια αντίσταση, ένα σημάδι αγώνα πριν την (ίσως και αναπόφευκτη και προδιαγεγραμμένη) παράδοσή μας.
Αυθόρμητα είμαι με το ΟΧΙ.

Κι αν ΟΧΙ σήμαινε όχι στην Ευρώπη, αυθόρμητα απαντώ: Ποια Ευρώπη; Εκείνη που ξέραμε από τα βιβλία μας ή αυτή που βρήκαμε που αφήνει τις ακτές της να γίνουν τάφος εξ αιτίας πολέμων που υποστήριξε, που αφήνει πολίτες της να κοιμούνται στους δρόμους, που αφήνει να αυξάνονται οι άστεγοι και οι φτωχοί όσο πλουτίζει το 1% της γης;
Και γι αυτό αυθόρμητα λέω ΟΧΙ.

Κι ύστερα πάω στα εδώ, τα δικά μας. Και βλέπω το ελληνικό παράδοξο:
Το ΟΧΙ- που παρουσιάζεται (σωστά ή λάθος πάντως έτσι παρουσιάζεται ως 'ΟΧΙ Στην Ευρώπη' το εκφράζει το κόμμα που είναι ευρωπαϊκότερο όλων. Το κόμμα του διαχωρισμού κράτους-Εκκλησίας, το κόμμα υπέρ του γάμου ομοφύλων, υπέρ της νομιμοποίησης της Κάνναβης, των κόμμα υπέρ των ανθρώπινων ατομικών δικαιωμάτων κι ελευθεριών.

Το ΝΑΙ, που παρουσιάζεται (σωστά ή λάθος δεν ξέρω πάντως έτσι παρουσιάζεται)  ως 'ΝΑΙ στην Ευρώπη' το εκφράζουν κόμματα και πολιτικοί που δεν έχουν καθόλου ευρωπαϊκές απόψεις στα ζητήματα διαχωρισμού κράτους-Εκκλησίας, γάμου ομοφύλων και ανθρώπινων ατομικών δικαιωμάτων κι ελευθεριών.

Δηλαδή: Αν ψηφίσω ΝΑΙ (στην Ευρώπη του Διαφωτισμού;) επιστρέφουν τα χειροφιλήματα και οι μετάνοιες μπροστά σε ιερείς και λείψανα, επιστρέφουν τα δακρυγόνα και η πανταχού παρουσία των ΜΑΤ, επιστρέφει το ξύλο σε μετανάστες, η βία προς ομοφυλόφιλους και χρήστες και γενικώς το δόγμα «όποιος δε συμμορφώνεται πεθαίνει» που είχε εκφράσει ρητά ο κύριος Σαμαράς αφού «μαζί τα φάγαμε» κι αν εσύ δεν έφαγες, φίλε, καλά να πάθεις. 
Ενώ: Αν Ψηφίσω ΟΧΙ λέω ΟΧΙ στην Ευρώπη παρότι το ΟΧΙ αυτό είναι το ΝΑΙ στις ευρωπαϊκές απόψεις και την ευρωπαϊκή στάση  ζωής;
____________


Περνάνε οι μέρες. Σε λίγο ξημερώνει. "Ψυχή Βαθιά" δημοσιεύει φιλικό blogτο ποίημα του ΕΑΜίτη ηθοποιού Αιμίλιου Βεάκη από όπου το γνωστό σύνθημα και του ανταπαντώ με μια Διεθνή αναπάντεχη (Χαρείτε τη, από το Frank Sinatra- ήταν πριν αγριέψει η Αμερική και αναγκάσει σε υποταγή όποιον ήθελε καριέρα):


Όμως επειδή πολλοί καραδοκούν να ειρωνευτούν για εκείνο το θυμικό που λέγαμε (θυμίζοντάς μου τις χιτλερικές θεωρίες για τη 'μάζα' που είναι 'θηλυκή' δηλαδή συναισθηματική ανόητη και εύπιστη, σε τούτα τα ελαφριά θα προσθέσω κάτι γερό κι αντικειμενικό. Την έκθεση του ΔΝΤ που ακυρώνει τον τάχα ορθολογισμό του 'ΝΑΙ' αφού το προλαβαίνει ανακοινώνοντας ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι το 'κούρεμα' δε θα αποφευχθεί. Και, πριν απ' αυτό, υπενθυμίζω και το Μήνυμα του ΟΗΕ κατά του ΔΝΤ και της ΕΕ και υπέρ του Δημοψηφίσματος. 
Χαρείτε τα:


Μήνυμα του ΟΗΕ κατά ΔΝΤ, ΕΕ και υπέρ του δημοψηφίσματος

Για παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας από τα τελεσίγραφα της τρόικας και τον πιστωτών κάνουν λόγο εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ που σε μήνυμά τους χαιρετίζουν την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Αναφέρονται επίσης στο δικαίωμα που προσφέρει το διεθνές δίκαιο σε μια χώρα να μην πληρώσει τα χρέη της, εάν αυτό οδηγεί σε καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Το μήνυμα ασκεί ιδιαίτερα σκληρή κριτική στο ΔΝΤ και την ΕΕ λέγοντας ότι: «Είναι απογοητευτικό ότι το ΔΝΤ και η ΕΕ απέτυχαν να βρουν μια λύση η οποία να μην απαιτεί επιπλέον μέτρα επιστροφής στη λιτότητα» και συμπληρώνουν: «Κάποιοι ηγέτες εξέφρασαν δυσαρέσκεια για τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Γιατί; Τα δημοψηφίσματα εντάσσονται στις καλύτερες παραδόσεις της δημοκρατικής διακυβέρνησης».

Στο μήνυμα, που υπογράφουν ο ειδικός εμπειρογνώμονας για την Προώθηση μιας δημοκρατικής και δίκαιης διεθνούς τάξης πραγμάτων, Alfred de Zayas, και η ειδική εμπειρογνώμονας στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διεθνή αλληλεγγύη, Virginia Dandan, τονίζεται ότι αυτό που διακυβεύεται είναι πολύ σημαντικότερο από την αποπληρωμή του χρέους.

Ο Zayas και η Dandan, αναφέρονται ιδιαίτερα στις παρεμβάσεις που έκανε πρόσφατα ο Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Juan Pablo Bohoslavsky όταν συναντήθηκε με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και τα μέλη της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους.

«Κανείς δεν μπορεί να περιμένει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αθετήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στους ψηφοφόρους του, οι οποίοι τον εξέλεξαν με σαφή εντολή να διαπραγματευτεί μια δίκαιη λύση, η οποία δεν θα αποδομήσει την ελληνική δημοκρατία και δεν θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανεργία και περισσότερα δεινά για τον πληθυσμό» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Η συνθηκολόγηση σε τελεσίγραφα για την επιβολή νέων μέτρων λιτότητας δεν είναι συμβατή με τη δημοκρατική ευθύνη που εμπιστεύθηκε στον πρωθυπουργό το εκλογικό σώμα», συνεχίζει η ανακοίνωση επισημαίνοντας επίσης ότι «από τη φύση του κάθε κράτος έχει ευθύνη να προστατεύσει την ευημερία των υπηκόων του. Αυτό απαιτεί εθνική κυριαρχία για τη χάραξη της δημοσιονομικής πολιτικής και την έκδοση προϋπολογισμών, η οποία δεν μπορεί να χαλκεύεται από εξωτερικούς παράγοντες, είτε αυτοί είναι κράτη, διακυβερνητικοί οργανισμοί ή πιστωτές».

Επίσης επισημαίνουν ότι η Ελλάδα δεν φέρει καμία ευθύνη για την χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2008 η οποία αποτελεί τη βασική αιτία για την κατάσταση που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα.

Το μήνυμα καταλήγει λέγοντας πως: «Δημοκρατία, σημαίνει αυτοδιάθεση και η αυτοδιάθεση συχνά απαιτεί δημοψηφίσματα – όπως στην Ελλάδα».
___________

Κόλαφος η έκθεση του ΔΝΤ: Μόνη λύση για την Ελλάδα η μείωση του χρέους Πέφτουν οι μάσκες


Το βαθύ χάσμα των πιστωτών για την Ελλάδα επιβεβαιώνεται με τον πιο επίσημο τρόπο στην, επίμαχη, έκθεση του ΔΝΤ για τη (μη) βιωσιμότητα του χρέους που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα το απόγευμα.
Σύμφωνα με την έκθεση το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, χρειάζεται «μεγάλης κλίμακας ελάφρυνση», ενώ παράλληλα η χώρα θα χρειαστεί τρίτο πακέτο 50 δις για την επόμενη τριετία. Στην πραγματικότητα, δε, το πακέτο αυτό φθάνει τουλάχιστον στα 60 δις, καθώς στην έκθεση υπολογίζονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες από τον Οκτώβριο του 2015 έως το 2018 και δεν λαμβάνονται υπ' όψιν οι πρόσθετες ανάγκες της Ελλάδας, περίπου 10 δις, από σήμερα έως το φθινόπωρο.
Η έκθεση, που έρχεται τρεις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα, με τις τράπεζες κλειστές και με όλον τον πλανήτη να παρακολουθεί τη μάχη επιβίωσης της Ελλάδας, έρχεται να γίνει το μεγάλο «mea culpa» του ΔΝΤ για την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα. Ταυτόχρονα αποτελεί ένα ηχηρότατο μήνυμα προς τη Γερμανία η οποία σε όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για την ελληνική κρίση αρνείτο κατηγορηματικά τη μείωση του χρέους.
Στην έκθεση του Ταμείου το χρέος χαρακτηρίζεται «μη βιώσιμο», ενώ το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι δεν μπορεί να καταθέσει πρόταση τρίτου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα στο Διοικητικό του Συμβούλιο εάν αυτή δεν περιλαμβάνει παράλληλες δεσμεύσεις για οικονομικές μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση του χρέους. Το Ταμείο αναφέρει επίσης ότι πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα 20ετής περίοδος χάριτος πριν αρχίσει να αποπληρώνει τα χρέη της, ενώ οι τελικές αποπληρωμές, όπως αναφέρει, δεν μπορούν να γίνουν πριν από το 2055. Σε περίπτωση, δε, που δεν υπάρξουν πρόσθετα μέτρα λιτότητας, θεωρεί ότι πέραν της μείωσης - ελάφρυσνης του χρέους μέσω της παράτασης αποπληρωμών θα απαιτηθεί και απ'ευθείας «κουρεμα» της τάξης του 30%.
Το ΔΝΤ τονίζει ότι η χρηματοοικονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει επιδεινωθεί σημαντικά, γεγονός που σημαίνει - όπως αναφέρεται στην έκθεση - ότι η χώρα δεν θα είναι σε θέση να κάνει ακόμη και αποπληρωμές τόκων τουλάχιστον για τρία χρόνια, ακόμη κι εάν υπάρξει διαγραφή χρέους.
«Ακόμη και με πρόσθετη χρηματοδότηση έως το 2018, το χρέος θα παραμείνει πολύ υψηλό για δεκαετίες και ιδιαίτερα ευάλωτοο σε σοκ», αναφέρεται στην έκθεση και προστίθεται: «Με δεδομένη την ευάλωτη δυναμική του χρέους, χρειάζονται περαιτέρω παραχωρήσεις για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Μια εκδοχή είναι η παράταση της περιόδου χάριτος στα 20 χρόνια και της περιόδου εξομάλυνσης στα 40 χρόνια σε ό,τι αφορά τα υφιστάμενα δάνεια της ΕΕ. Παράλληλα απαιτείται νέα δανειοδότηση από τον επίσημο τομέα, με αντίστοιχους όρους, προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες έως το 2018».
Στελέχη του ΔΝΤ παρουσιάζοντας την έκθεση επεσήμαναν πως η επιδείνωση της κατάστασης στην Ελλάδα μετά την εισαγωγή των κεφαλαιακών περιορισμών και την μη πληρωμή του Ταμείου (κάτι που χαρακτήρισαν ως χρεοκοπία) αυξάνει σημαντικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Τα ίδια στελέχη προειδοποίησαν ότι εάν τα capital controls διατηρηθούν για αρκετό διάστημα οι ζημιές στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα είναι εκτεταμένες.
Η έκθεση του Ταμείου, η οποία σύμφωνα με χθεσινοβραδυνές πληροφορίες, αποφασίστηκε να δοθεί στη δημοσιότητα εν μέσω έντονων αντιδράσεων από τη γερμανική πλευρά, συντάσσεται ουσιαστικά με τα επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία εξ αρχής επέμενε ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση χωρίς μείωση του χρέους. ______________


 http://daphnechronopoulou.blogspot.com/#ixzz3es7n9TtN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.