# #

1 Ιουλ 2015

Έγκλημα από πρόθεση: Τα 6 έγγραφα – φωτιά για το ελληνικό χρέος. Το δούλεμα είναι πολύ χοντρό..ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ

ouasingkton-ti-suzitisan-lagkarnt---ntragki_5.w_l

Το χρονικό ενός εκ προ μελέτης εγκλήματος αποκαλύπτουν 6 έγγραφα που διέρρευσαν μέσω του Guardian και της Süddeutsche Zeitung και αποδεικνύουν ότι οι δανειστές γνωρίζουν πλήρως και εξ αρχής ότι η έως τώρα «θεραπεία» λιτότητας που επέβαλλαν στην Ελλάδα δεν οδηγεί πουθενά.

Πρόκειται για έγγραφα που έχουν εκπονήσει οι ίδιοι οι «θεσμοί – πιστωτές», προέρχονται από την τελευταία προκαταρκτική έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους και αποδεικνύουν ότι ακόμη κι εάν η Ελλάδα εφαρμόσει όλα τα σκληρά μέτρα περικοπών και φόρων που της ζητώνται, το χρέος δεν θα είναι και βιώσιμο ούτε το 2030.

Ένα από τα έξι έγγραφα ήταν μέρος της τελικής πρότασης που έστειλαν οι δανειστές στην Ελλάδα την προηγούμενη Παρασκευή. Κι όπως ο ίδιος ο Guardian επισημαίνει, αυτή η ίδια η πρόταση των πιστωτών έρχεται να αποδείξει και να αποδεχθεί ότι για να επέλθει ουσιαστική και διατηρίσιμη ανάκαμψη στην Ελλάδα επιβάλλεται η μείωση του χρέους.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, η εκτίμηση του ΔΝΤ είναι πως το χρέος της Ελλάδας θα είναι ακόμη στο 118% του ΑΕΠ το 2030,
ακόμη κι αν η χώρα προχωρήσει στις σκληρές μεταρρυθμίσεις που αξιώνουν οι δανειστές. Το ποσοστό αυτό είναι και πάλι υψηλότερο από το 110% που το ΔΝΤ θέτει ως όριο για να θεωρήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Τα έγγραφα παραδέχονται ότι υπό το βασικό σενάριο «σημαντικές παραχωρήσεις» είναι απαραίτητες για να βελτιωθούν οι πιθανότητες της Ελλάδας να απελευθερωθεί από τη θηλιά της χρηματοδότησης του χρέους. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και υπό το πιο αισιόδοξο σενάριο, που προβλέπει ανάπτυξη 4% το χρόνο για τα επόμενα πέντε χρόνια, το ελληνικό χρέος θα πέσει μόλις στο 124% μέχρι το 2022. Αυτό το σενάριο επίσης απαιτεί έσοδα 15 δισεκατομμυρίων ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, πέντε φορές πάνω από την εκτίμηση του βασικού, επικρατέστερου σεναρίου.

Όλα τα σενάρια προϋποθέτουν ένα τρίτο πρόγραμμα από τους πιστωτές – με όλα τα σενάρια όμως, η Ελλάδα δεν έχει ελπίδα να πετύχει το στόχο μείωσης του χρέους της κάτω από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, να πετύχει δηλαδή τον στόχο που τέθηκε στο περίφημο  Eurogroup του Νοέμβριο του 2012.

«Είναι ξεκάθαρο ότι πολιτικές αποκλίσεις και η αβεβαιότητα των τελευταίων μηνών έχουν κάνει αδύνατη την επίτευξη των στόχων του 2012 υπό οποιοδήποτε σενάριο», αναφέρεται σε ένα από τα έγγραφα των πιστωτών.

Τα έγγραφα, τα οποία έχουν δει οι αναλυτές του Guardian, αποκτήθηκαν από την Süddeutsche Zeitung, μετά την αποστολή τους στους Γερμανούς βουλευτές την περασμένη εβδομάδα, με την προοπτική της έγκρισης της συμφωνίας από το κοινοβούλιο της χώρας τους. Είναι η ψηφοφορία που δεν έγινε ποτέ μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

Η «γενναιόδωρη προσφορά» του επενδυτικού πακέτου

Τα ίδια έγγραφα ρίχνουν φως και στο επενδυτικό πακέτο 35 δισ. ευρώ, το οποίο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η γερμανική κυβέρνηση τονίζουν ότι προσφέρθηκε στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, το δεύτερο από τα έξι έγγραφα με τίτλο  «Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος» αποδεικνύει ότι η προσφορά των 35 δις δεν αφορά ad hoc επενδύσεις, αλλά στην πραγματικότητα είναι μία επιχορήγηση της ΕΕ που είναι κανονικά στη διάθεση όλων των χωρών- μελών. Και όπως σημειώνει η Süddeutsche Zeitung η πρόσβαση στο ρευστό απαιτεί 15% συγχρηματοδότηση στην περίπτωση της Ελλάδας, την οποία δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά. Εξαιτίας αυτού, η Ελλάδα έχει αδιάθετα τα ποσά από τα 38 δισεκατομμύρια των διαθέσιμων επιχορηγήσεων το διάστημα 2007-2013.

Το τρίτο έγγραφο περιγράφει τις χρηματοδοτικές ανάγκες και το σχέδιο εκταμίευσης που συνδέεται με την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης, αναφέροντας πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει 15 δισεκατομμύρια για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως τα τέλη Νοεμβρίου. Το ρευστό θα δινόταν σε πέντε δόσεις ξεκινώντας από τον Ιούνιο (μόλις το ελληνικό κοινοβούλιο θα ενέκρινε τις προτάσεις) για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. Όμως το 93% των κονδυλίων θα πήγαινε απευθείας στην κάλυψη του κόστους ωρίμανσης του χρέους για τη διάρκεια της παράτασης.

Τα υπόλοιπα έγγραφα καλύπτουν τις δράσεις που αναμενόταν να λάβει η Ελλάδα σε διαβούλευση με ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ. Ενα από αυτά τα έγγραφα δημοσιεύθηκε και από την Κομισιόν το σαββατοκύριακο.

Το πλάνο βασίζεται σε στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος 1%, 2%, 3% και 3,5% του ΑΕΠ από το 2015 έως και το 2018 αντίστοιχα. Ακόμη, περιλαμβάνει τις γνωστές αλλαγές στον ΦΠΑ που θα έδιναν επιπλέον έσοδα 1% του ΑΕΠ και μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού που οδηγεί σε εξοικονόμηση ύψους 1% του ΑΕΠ το 2016.

tvxs.gr

1 σχόλιο:

  1. Τσίπρα, μη περιμένεις το δημοψήφισμα, τράβα τους όλους στα Διεθνή Δικαστήρια γιά έγκλημα κατά των λαών του Νότου εν καιρώ ειρήνης και εκ προθέσεως. Πάψε να είσαι κότα και διαλλακτικός. Πυροβόλα τους τώρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.