# #

28 Ιουν 2015

"Πέρασε" η άποψη των τραπεζιτών - Κλείνουν τις τράπεζες - Εκτακτο διάγγελμα του πρωθυπουργού

Εισήγηση στην κυβέρνηση να μην ανοίξουν οι τράπεζες και να υπάρξει περιορισμος στις αναλήψεις αποφάσισε το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τραπεζική αργία (bank holiday) θα κρατήσει μέχρι την..
Δευτέρα 6 Ιουλίου, την επομένη δηλαδή της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.
Παραλλήλως ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος αποφάσισαν να εισηγηθούν στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει στις 20:00 την επιβολή capital control.
Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει διευκρινιστεί το ανώτατο ημερήσιο όριο αναλήψεων και η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί απόψε από το υπουργικό συμβούλιο.
Η επιβολή capital controls θα συνοδεύεται από αναλυτική εγκύκλιο της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία θα προσδιορίζει ακριβώς τις τραπεζικές λειτουργίες.
 
Τι θα γίνει με:
 
Τις αναλήψεις μετρητών. Ποια θα είναι τα όρια, ημερήσια, μηνιαία κλπ. Αν αυτά θα ισχύσουν ανά καταθέτη, ανά τράπεζες ή συνολικά .
 
Τους συνδικαιούχους λογαρισμών, αν τα όρια και οι περιορισμοί στις κινήσεις θα ισχύουν για κάθε συνδικαιουχο ή συνολικά ανά λογαριασμό.
 
Τα εμβάσματα ποια και υπό ποιες συνθήκες θα επιτρέπονται.
 
Τις πληρωμές στο εξωτερικό, ποιες θα επιτρέπονται και υπό ποιες πρoουποθέσεις.
 
Το web banking, ποιες υπηρεσίες θα επιτρέπονται και ποια θα είναι τα όρια.
 
Τις χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, αν θα υπάρξουν όρια στη χρήση τους και ποια θα είναι αυτά.
 
Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές "η επιβολή capital controls είναι ένα πράγμα, η άρση τους είναι ένα άλλο, ακόμα πιο δύσκολο".
 
Οπως επισημαίνουν, στην Κύπρο οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων μπήκαν για δύο εβδομάδες και τελικά χρειάστηκαν σχεδόν δύο χρόνια για την πλήρη άρση τους και την επιστροφή του συστήματος στην κανονικότητα.
Στο ΣΣΕ συμμετείχαν ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Μάρδας, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, η επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Γιώργος Μιχελής, ο επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος,  ο γγ της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Άνθιμος Θωμόπουλος.

1 σχόλιο:

  1. Τι θα γινει με αυτους που δεν εχουν καρτα;οι πιο πολλοι ειναι χαμηλοσυνταξιουχοι και αυριο θα επαιρναν τη συνταξη....και οχι δεν εξοργιζονται με τον τσιπρα αλλα με τα γερμανοτσογλανια.....
    Εδω ομως φαινεται η "αλληλεγγυη"του ελληνα .Τρεχει να αδειασει τις τραπεζες τωρα ...οταν επρεπε ηταν στραβος και αλληθωρος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.