# #

29 Ιουν 2015

ΕΚΤΑΚΤΟ: Τηλεδιάσκεψη των G7 συγκαλούν οι ΗΠΑ για την Ελλάδα - Τρόμαξαν από το tweet του Ν.Κοτζιά!

FT: 
"Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΜΟΛΙΣ ΑΡΧΙΖΕΙ"Oι ΗΠΑ ανησυχούν μετά την απόφαση διενέργειας δημοψηφίσματος από την ελληνική κυβέρνηση με ερώτημα την αποδοχή ή όχι των εθνοκτόνων προτάσεων των δανειστών και προγραμμάτισαν έκτακτη τηλεδιάσκεψη των G-7 υπουργών Οικονομικών απόψε για την Ελλάδα, με σκοπό να πιέσουν τους Γερμανούς να αλλάξουν γρήγορα στάση, πριν αυτό κοστίσει στην ΕΕ αλλά και στο ΝΑΤΟ.
Οι Αμερικανοί τρόμαξαν σφόδρα όταν απάντησε με ένα αιχμηρότατο tweet χθες το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών,Νίκος Κοτζιάς, στην απόρριψη εκ μέρους του Eurogroup της ολιγοήμερης παράτασης του προγράμματος που ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση για την ομαλή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αναφορικά με τη ρευστότητα των τραπεζών.
Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως όσοι τυχόν πανηγυρίζουν για τα «κόλπα» στις Βρυξέλλες να γνωρίζουν πως υπάρχει και το βέτο στα κεντρικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το οποίο μπορούν να μπλοκαριστούν αποφάσεις κρίσιμες για μία σειρά χωρών, όπως οι βαλτικές, αλλά και οι παλαιοκομμουνιστικές χώρες που διακατέχονται από τη...
"ρομή του νεοφώτιστου νεοφιλελεύθερου".
Και βέβαια να μπλοκαριστούν όλες οι αποφάσεις κατά της Ρωσίας! Στην Ουάσιγκτον έπιασαν αμέσως το υπονοούμενο!
Έγραψε πιο συγκεκριμένα ο Έλληνας υπουργός των Εξωτερικών:
«Να μην ξεχνούν, όσοι πανηγυρίζουν για τα "κόλπα" σε βάρος της Ελλάδας στο Γιούρογκρουπ, ότι στον πυρήνα της ΕΕ διαθέτουμε βέτο».
Αυτό προκάλεσε την άμεση κινητοποίησή τους, καθώς κατάλαβαν ότι το ελληνικό ζήτημα του αφορά άμεσα και γεωπολιτικά εκτός από οικονομικά.
Την ίδια στιγμή οι FT γράφουν για τον εφιάλτη στην ευρωζώνη που μόλις τώρα αρχίζει.
"Οι πιο σημαντικές ειδήσεις αυτό το Σαββατοκύριακο δεν είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε δημοψήφισμα. Είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε δεκτή την πρόταση των δανειστών της" σχολιάζει ο Β.Μίνχαου στους Financial Times.
Το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα θα λήξει τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Η Ελλάδα θα είναι χωρίς πρόγραμμα και χωρίς πρόσβαση στην αγορά από την Τετάρτη.
"Όπως έχω υποστηρίξει στο παρελθόν, αυτή ήταν η μόνη λογική απόφαση για την ελληνική κυβέρνηση". Ο Β.Μίνχαου προβλέπει εδώ και καιρό μέσα από τους FT ότι η Ελλάδα θα παραμείνει κολλημένη σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και αποπληθωρισμού χρέους, μέχρι είτε να φύγει από την Ευρωζώνη και να κηρύξει στάση πληρωμών μονομερώς, είτε να αλλάξει θεμελιωδώς η στρατηγική της τρόικας.
Το πρόγραμμα που προτάθηκε από τους πιστωτές θα οδηγούσε σε παράταση της ύφεσης για την ελληνική οικονομία κατά αρκετά χρόνια. Ένα Grexit, μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, θα έχει περισσότερες αρνητικές οικονομικές συνέπειες βραχυπρόθεσμα. Αλλά τουλάχιστον θα υπάρχει κάποια προοπτική προς τα πάνω τελικά για την Ελλάδα. Το πρόγραμμα των πιστωτών ήταν μια οικονομική έκδοση της κόλασης του Δάντη. Θα προκαλούσε ολική καταστροφή στην ελληνική οικονομία.
Λοιπόν, τι γίνεται τώρα; Το πρώτο πράγμα είναι ότι δημοψήφισμα θα είναι χωρίς νόημα. Ακόμη και ένα «ναι» δεν θα φέρει το πρόγραμμα των δανειστών πίσω. Και δεν μπορώ να δω μια πολιτική πλειοψηφία να διαμορφώνεται στις χώρες των δανειστών για ένα νέο πρόγραμμα. Οι Γερμανία δεν θα κάνει κάτι χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και το ΔΝΤ, με τη σειρά του, θα βρεθεί αντιμέτωπο με στάση πληρωμών στα μέσα της εβδομάδας.
Η υπόθεση εργασίας μου είναι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τώρα θα αρχίσει να μειώνουν την σανίδα σωτηρίας της ρευστότητας για την Ελλάδα, του λεγόμενου ELA. Η ΕΚΤ έχει ήδη πιέσει τα «νόμιμα όρια» για το τι μπορεί να κάνει. Γι 'αυτό και είναι πολύ πιθανό να δούμε η αναγκαστική επιβολή των ελέγχων κεφαλαίου στην Ελλάδα, να ακολουθείται από την εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος για να επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις.
Εάν η ΕΕ και η ΕΚΤ δεν βρουν ένα γρήγορο τρόπο για να λύσουμε το πρόβλημα με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η Ελλάδα μπορεί να αναγκαστεί να εισαγάγει εθνικό νόμισμα τελικά.
Τρίζει η ευρωζώνη
Το δημοψήφισμα δύσκολα μπορεί να ανατρέψει αυτό. Αν η ελληνική κυβέρνηση ζητούσε δημοψήφισμα πριν από τη λήξη του προγράμματος, θα-ήταν διαφορετική. Αλλά τώρα αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα ενός Grexit. Το δημοψήφισμα θα είναι για μια πρόταση που δεν υπάρχει πια για ένα πρόγραμμα που θα-έχει λήξει. Από ένα δράμα αναδύεται μια φάρσα.
Το ερώτημα τώρα είναι το εξής: θα τραβήξει τη σκανδάλη η ΕΚΤ; Και αν ναι, θα το κάνουν τη Δευτέρα, την Τετάρτη, ή μετά το δημοψήφισμα; Προτίθεται η ευρωζώνη, να έχει ένα σχέδιο χρεοκοπίας εντός ευρωζώνης, το οποίο συμπεριλαμβάνει το ζήτημα των τραπεζών; Υποθέτω ότι η απάντηση στο τελευταίο είναι όχι.
Έτσι, αυτά δείχνουν πως βαδίζουμε σε ρήξη. Δεν θα ήταν ένα καλό αποτέλεσμα. Ακόμα, και τώρα υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές λύσεις. Ούτε είναι το χειρότερο αποτέλεσμα. Αλλά για την υπόλοιπη ευρωζώνη, ο εφιάλτης μόλις τώρα αρχίζει.
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.