# #

17 Οκτ 2013

Σοβαρές παραβάσεις της «Ελληνικός Χρυσός» και της «Eldorado Gold»...???

Καταγγελίες για σοβαρές παραβάσεις της «Ελληνικός Χρυσός» και της «Eldorado Gold»

Με αφορμή τα δύο ατυχήματα με διαρροές υλικών υψηλής τοξικότητας, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν παράνομη μεταφορά, αποθήκευση σε εταιρεία χωρίς άδεια, και διακίνηση από το λιμάνι Θεσσαλονίκης επικίνδυνων τοξικών από τις εγκαταστάσεις της «Ελληνικός Χρυσός» στην Ολυμπιάδα και το Στρατώνι Χαλκιδικής.


Τον προηγούμενο μήνα φορτηγό της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» ανετράπη στη Ρεντίνα, με αποτέλεσμα τη διαρροή τοξικών υλικών στο δρόμο, ενώ πρίν λίγες ημέρες καπετάνιος στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης αρνήθηκε να φορτωθούν στο πλοίο κοντέινερ της εταιρείας, αφού παρατηρήθηκε διαρροή σε ένα από αυτά.

Με αφορμή τα παραπάνω ατυχήματα, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική έδωσαν χθες συνέντευξη Τύπου, στην οποία κατήγγειλαν πως έπειτα από το ατύχημα της Ρεντίνας διαθέτουν ασφαλείς πληροφορίες που επιβεβαιώνουν την υψηλή τοξικότητα των υλικών που μεταφέρει η εταιρεία. 

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η «Ελληνικός Χρυσός» άρχισε να μεταφέρει τα τοξικά συμπυκνώματα σε κοντέινερ μετά το ατύχημα της Ρεντίνας, ενώ πριν χρησιμοποιούσε απλά φορτηγά, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, αν και περνούσαν μέσα από κατοικημένες περιοχές και περιοχές NATURA.

Τα συμπυκνώματα που μεταφέρονται από την Ολυμπιάδα και το Στρατώνι Χαλκιδικής αρχικά στη Θεσσαλονική και έπειτα στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου, όπου αποθηκεύονται μέχρι τη μεταφορά τους με κοντέινερ στην Κίνα, δηλώνονται ως απλά συμπυκνώματα σιδηροπυρίτη. Στην πραγματικότητα όμως, πρόκειται για ιδιαίτερα τοξικά συμπυκνώματα αρσενοπυρίτη που εμπεριέχουν χρυσό και στέλνονται στην Κίνα για την απόσπαση του πολύτιμου μετάλλου.

Με την παραπάνω ψευδή δήλωση, οι «Ελληνικός Χρυσός» και «Eldorado Gold» κατορθώνουν να αποφύγουν την καταβολή φόρων στο ελληνικό δημόσιο, αποκομίζοντας κέρδη που αγγίζουν τα 121,4 εκατ. ευρώ, χωρίς να υποχρεώνονται να καταβάλουν τον αναλογούντα φόρο, που εκτιμάται στα 30 εκατ. ευρώ.

οι «Ελληνικός Χρυσός» και «Eldorado Gold» κατορθώνουν να αποφύγουν την καταβολή φόρων στο ελληνικό δημόσιο


Παράλληλα ο τοξικός αρσενοπυρίτης, βαφτισμένος σιδηροπυρίτης, μεταφέρεται με απλά φορτηγά, χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, με σκοπό τη μείωση του κόστους.

Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, με τη σειρά τους, επισημαίνουν πως έχουν καταθέσει σχετική καταγγελία στον αρμόδιο εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, χωρίς ωστόσο κανένα αποτέλεσμα, ενώ ετοιμάζουν και προσφυγή στο ΣΔΟΕ κατα των «Ελληνικός Χρυσός» και «Eldorado Gold» για τη φοροδιαφυγή των 30 εκατ. ευρώ.

Οι παρανομίες όμως δεν σταματούν εδώ.

Σλυμφωνα με τις καταγγελίες, οι εγκαταστάσεις της εταιρείας Balkan Logistics στη ΒΙΠΕ Σίνδου, όπου και αποθηκεύεται το φορτίο για την Κίνα, επίσης δεν έχει άδεια, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία SEVESO ΙΙ, ενώ υπέβαλε τη σχετική αίτηση μετά το ατύχημα της Ρεντίνας.

«Το ΥΠΕΚΑ και η Μητροπολιτική Επιτροπή της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης γνωμοδότησε θετικά στην περιβαλλοντική αδειοδότηση της Balkan Logistics η οποία εντάσσεται στην συνθήκη SEVEZO II για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από επικίνδυνα απόβλητα και ενώ υπάρχει η τροποποίηση του Γενικού Πολεδομικού Σχεδίου του Δήμου Εχεδώρου που απαγορεύει ρητά νέα εγκατάσταση SEVEZO στην περιοχή.Έχουμε να κάνουμε για σαφέστατη καταατρατήγηση της οδηγίας SEVEZO που έχει να κάνει με την δημόσια ασφάλεια» δήλωσε σχετικά ο Γ. Γρηγοριάδης, μέλος της γραμματείας του Τμήματος Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.

Η Λ. Αμανατίδου, βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ακόμη πως «δεν γίνεται κάνενας έλεγχος κατά τη μεταφορά των αποθεμάτων αρσενοπυρίτη από την Χαλκιδική στην Θεσσαλονίκη» για να να καταλήξει πως «αυτό που γίνεται στην Χαλκιδική είναι ένα διαρκές έγκλημα».


ΠΗΓΗ:
thepressproject.gr

RAMNOUSIA 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.