# #

18 Οκτ 2013

Η Αμερική δε θα χρεωκοπήσει ποτέ.

Ακόμα και τώρα δυσκολεύεστε να το καταλάβετε;

Ή τέλος πάντων ίσως να "χρεωκοπήσει" τυπικά για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, για να τεστάρει αντιδράσεις, αλλά ακόμα και τότε θα "επανακάμψει", και εννοείται ότι δε θα σταματήσει να τυπώνει δολάρια.

Το έχουμε ξαναπεί πολλές φορές, αλλά θα το ξαναπούμε: Η σημερινή μορφή του νομισματικού συστήματος δίνει στην Αμερική τη δυνατότητα να τυπώσει απεριόριστη ποσότητα δολαρίων.

Άρα, όσο μεγάλα και αν είναι τα χρέη και τα ελλείμματα της, η Αμερική έχει τη δυνατότητα να τα καλύψει - και αυτό ακριβώς κάνει.Όποιος μιλάει για ενδεχόμενο "χρεωκοπίας" της Αμερικής, απλά δεν έχει καταλάβει τίποτα για το σημερινή κατάσταση του κόσμου μέσα στον οποίο ζει.

Και ναι, αυτό συμπεριλαμβάνει -δυστυχώς- και πολλούς.. αριστερούς και "μαρξιστές", ακόμα και "σπουδαγμένους" αναλυτές, δημοσιογράφους, οικονομολόγους, κτλ.

Όλοι αυτοί αγνοούν εδώ και χρόνια την οικονομική κατάσταση των ΗΠΑ, και μόνο όταν πλησιάζει κάποιο όριο χρέους τη θυμούνται, γράφοντας "βαθυστόχαστα" άρθρα και αναλύσεις, στις οποίες όμως ΔΕΝ μπορούν να πάρουν κατηγορηματική θέση για το αν η Αμερική θα χρεωκοπήσει ή όχι, διότι δεν καταλαβαίνουν τη σημερινή μορφή του νομισματικού συστήματος.

Σε αυτό το blog, όσο και αν το αγνοούν οι "σύντροφοι" της αριστεράς για λόγους που εκείνοι ξέρουν, η θέση μας είναι ξεκάθαρη εδώ και 4-5 χρόνια: Η Αμερική δε θα χρεωκοπήσει - αλλά το δολάριο θα υπερπληθωριστεί.

Νομίζω ότι η σημερινή είδηση δείχνει ξεκάθαρα ότι το πρώτο σκέλος της θέσης μας είναι σωστό. Το δεύτερο θα το δούμε τα επόμενα χρόνια, ως παθητικοί θεατές (μιας και είμαστε ανίκανοι για κάτι παραπάνω).

Πάντως, ο υπερπληθωρισμός του δολαρίου είναι έτσι κι αλλιώς μια άμεση συνέπεια της άρνησης τους να χρεωκοπήσουν - προκύπτει δηλαδή ως "φυσιολογική κατάληξη" αυτού που γίνεται σήμερα:

Η Αμερική διαρκώς τυπώνει δολάρια για να καλύψει τα -ολοένα και αυξανόμενα- χρέη της. Όμως, κανένας δε θέλει να πληρώνεται/αποταμιεύει σε ένα νόμισμα που διαρκώς πληθωρίζεται, χωρίς κανένα όριο. Άρα, είναι θέμα χρόνου μέχρι ο κόσμος να συμφωνήσει ένα άλλο νομισματικό σύστημα, να χτίσει τις κατάλληλες υποδομές, και μετά να το εκτελέσει, πετώντας στο καλάθι των αχρήστων το δολάριο.

Και πράγματι, Κίνα-Ρωσία-Γερμανία-πετρελαιάδες, που έχουν πλεονάσματα, έχουν αρχίσει να μαζεύουν χρυσό, με η Γερμανία να έχει ήδη πολύ χρυσό, και να προωθεί το ευρώ ως ένα σταθερό νόμισμα που δεν πληθωρίζεται, ώστε να πάρει κάποια στιγμή τη θέση του δολαρίου.

Αυτό που είδαμε τις τελευταίες μέρες στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ήταν σε μεγάλο βαθμό "πολιτικό θέατρο", με την κατάληξη του να είναι γνωστή και προβλέψιμη (τουλάχιστον σε όλους ξέρουν και καταλαβαίνουν μερικά βασικά πράγματα).

Τα επόμενα χρόνια όμως, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού θα γίνουν γεγονότα που θα συνταράξουν τον κόσμο (γι' αυτό άλλωστε και εγώ αφιερώνω πλέον τον ελάχιστον ελεύθερο χρόνο μου σχεδόν αποκλειστικά για αυτό το θέμα).

Η αριστερά δεν είναι καθόλου προετοιμασμένη για αυτά τα γεγονότα, και άρα για μια ακόμα φορά θα πιαστεί με τα σώβρακα κατεβασμένα και θα ηττηθεί. Και δε μιλάω μόνο για τη "ροζ" αριστερά τύπου ΣΥΡΙΖΑ, από την οποία δεν περιμένω και πολλά, αλλά και για την "κόκκινη" αριστερά τύπου ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κτλ, που αποφεύγουν να ξεστομίσουν έστω τη λέξη "υπερπληθωρισμός" για το δολάριο, πόσο μάλλον να κάτσουν να σκεφτούν αυτό το ενδεχόμενο, και το ποιες επιπτώσεις θα είχε σε παγκόσμιο επίπεδο (μετά θα αναρωτιούνται γιατί ο κόσμος δεν τους παίρνει στα σοβαρά, και θα λένε "ο κόσμος είναι χαζός". Όχι ότι ο κόσμος είναι πανέξυπνος, αλλά όχι ότι και αυτοί το προσέφεραν σοβαρή ανάλυση, πόσο μάλλον λύση...).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.