# #

16 Οκτ 2013

Τσεκαρισμένο...Θέλουν να παγώσουμε

Θα απαγορεύσουν τις σόμπες;

Η Ελλάδα που ονειρεύονται...





  • Μέτρα-ΣΟΚ προωθεί η... κυβέρνηση (!) για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης
  • Σκέψεις και για φόρο στα καυσόξυλα!
  • Σε περιπτώσεις που θα ξεπερνιούνται τα όρια και θα δημιουργείται αιθαλομίχλη, θα απαγορεύεται η χρήση σόμπας, ή τζακιού!
  • Αντί να δώσουν οι ανεκδιήγητοι φθηνό πετρέλαιο στον κόσμο να ζεσταθεί, θα του απαγορεύσουν και τις ...σόμπες!!!
Tο περσινό σοκ με το γιγαντιαίο νέφος της αιθαλομίχλης, που κάλυπτε την Ελληνική πρωτεύουσα (και όχι μόνο) έχει κάνει την κυβέρνηση να προσανατολίζεται ακόμα και στη λήψη ακραίων μέτρων για τον περιορισμό του φαινομένου!

Και, μιας και αυτό το φαινόμενο προκαλείται από...
από την ευρεία χρήση ατομικών συστημάτων θέρμανσης (π.χ. σόμπες, τζάκια) και την καύση ακατάλληλων υλικών, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής βάζει αυτή την «κατηγορία θέρμανσης» στο στόχαστρο.

Σε πρώτη φάση, ο υπουργός YΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, εισηγείται την απαγόρευση κυκλοφορίας χαμηλής ενεργειακής απόδοσης σομπών (πρόκειται για τις φθηνές, συνήθως τούρκικες και κινέζικες σόμπες), τους ελέγχους στις πολυκατοικίες από ειδικά κλιμάκια κ.α. 


Τα μέτρα 

Πιθανό θεωρείται, σε πρώτη πάντα φάση, να κατηγοριοποιηθούν οι σόμπες, οι λέβητες και τα τζάκια βιομάζας ως προς τις εκπομπές καπνού και μικροσωματιδίων σε: 

  • Συσκευές υψηλής απόδοσης με χαμηλές εκπομπές κατάλληλες για αστικά κέντρα, με βάση τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά πρότυπα. 
  • Συσκευές χαμηλής απόδοσης με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα 
  • Ανοιχτά (όχι ενεργειακά) τζάκια 
Σε περιπτώσεις που θα ξεπερνιούνται τα όρια και θα δημιουργείται αιθαλομίχλη, μέσω της μετεωρολογικής υπηρεσίας, θα δίνονται κατευθύνσεις για την καύση βιομάζας στη βάση προβλέψεων μετεωρολογικών συνθηκών 24ώρου, ώστε όταν οι συνθήκες ευνοούν συγκέντρωση ρύπων να απαγορεύεται η χρήση συσκευών χαμηλής απόδοσης. 

Δεν θεωρείται απίθανο να απαγορευτεί η λιανική πώληση ξύλων με υγρασία μεγαλύτερη του 30% στις αστικές περιοχές, ή ακόμα και να επιβληθεί έκτακτος φόρος σε αυτά, ως αντικίνητρο στην απόκτησή τους. 

Σε δεύτερη φάση, θα ακολουθήσουν έλεγχοι στα σπίτια, που θα υποχρεωθούν να εκδώσουν ειδικά κάρτα καυσαερίων. 

Τα μέτρα που εισηγείται ο υπουργός καταγράφονται σε επιστολή, η οποία απευθύνεται στους υπουργούς Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστή Χατζηδάκη, υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια, και στον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Γιάννη Σγουρό. 

Στην επιστολή περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η λήψη έκτακτων μέτρων στις περιπτώσεις που η ατμοσφαιρική ρύπανση υπερβαίνει τα όρια που θα καθοριστούν, ο έλεγχος των στερεών καυσίμων και των συσκευών θέρμανσης που διακινούνται στην αγορά, κ.α. 

Οι δράσεις που προωθούνται είναι: 

- Έκδοση πορίσματος για τον καθορισμό οριακών τιμών αιωρούμενων σωματιδίων, για την ενημέρωση του πληθυσμού και τη λήψη εκτάκτων μέτρων (από την ήδη υπάρχουσα επιτροπή του υπουργείου Υγείας). 

- Σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής, για τον καθορισμό έκτακτων μέτρων ανάλογα με τις υπερβάσεις των ορίων, καθώς και του μηχανισμού παρακολούθησης και εφαρμογής τους. 

- Έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, για τη θεσμοθέτηση των παραπάνω ορίων και μέτρων. 

- Εντατικοποίηση και συντονισμός στοχευμένων ελέγχων της αγοράς βιοκαυσίμων και των αντίστοιχων συσκευών θέρμανσης, σε όλα τα στάδια (παραγωγή, εισαγωγή, εμπορία) από τους αρμόδιους φορείς. 

- Σύσταση διυπουργικής ομάδας εργασίας, με τη συμμετοχή τουλάχιστον του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και επιστημονικών φορέων, για την επεξεργασία σχεδίου απόφασης για την καθιέρωση υποχρέωσης ελέγχου δοκιμής των λεβήτων στερεών βιοκαυσίμων όσον αφορά στις εκπομπές καυσαερίων. 

- Έκδοση απόφασης σχετικά με τις υποχρεωτικές ενδείξεις των συσκευασιών καυσίμων στερεής βιομάζας (ετικέτα). 

- Συντονισμός για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων σε εστίες καύσης (κεντρικές θερμάνσεις, αρτοκλιβάνους, βιομηχανικούς λέβητες) από τις υπηρεσίες των Περιφερειών, στις οποίες έχει μεταβιβαστεί η σχετική αρμοδιότητα. 

- Εκπόνηση και εφαρμογή σχεδίου ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, τόσο για την πρόληψη του φαινομένου, όσο και κατά τη διαχείριση των επεισοδίων. Έμφαση θα δοθεί σε ειδικές ομάδες πληθυσμού (πχ. σχολεία, ευπαθείς ομάδες). 

- Έκδοση πορίσματος για την αποφυγή προώθησης μη ποιοτικών συστημάτων θέρμανσης στην αγορά. 

-Σύσταση ομάδας εργασίας για την παρακολούθηση της εφαρμογής της απαγόρευσης της κυκλοφορίας συγκεκριμένων κατηγοριών φορτηγών από τον Σεπτέμβριο του 2013 (Πράσινος Δακτύλιος) και της κυκλοφορίας συγκεκριμένης τεχνολογίας οχημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 

http://www.katerininet.com/

1 σχόλιο:

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.