# #

12 Μαΐ 2014

Λεπτοκαρυά,μαθητής στον καθηγητή του...."Κύριε καθηγητά πέρασαν 40 χρόνια" ...

   Εκδήλωση της Πνευματικής κίνησης Λεπτοκαρυάς αφιερωμένη στην έκδοση του

 βιβλίου "ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ" του Γεωργίου Χατζή πραγματοποιήθηκε χτες 

στο ξενοδοχείο"Ποσειδών Παλλάς".


 
    - Η Τοπική Ιστορία είναι  ένας ιδιαίτερος  τρόπος  να  προσεγγίσουμε  το ανθρώπινο παρελθόν.  Εστιάζει   το ενδιαφέρον και την προσοχή της σε ένα μάλλον περιορισμένο χώρο αναφοράς , σε μικρές κοινωνικές ομάδες.  Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι η Τοπική Ιστορία εξετάζει:
1. την ιστορία μιας μικρής περιοχής
2. την ιστορία μιας μικρής κοινωνίας ανθρώπων που κατοικούν σε μια περιοχή και έχουν κοινές μνήμες,
παραστάσεις και συνήθειες εμφανώς διακριτές από εκείνες των κατοίκων γειτονικών περιοχών
3. την ιστορία των γεγονότων και των προσώπων που σχετίζονται με τη μικρή αυτή  περιοχή και επηρέασαν την ιστορική της εξέλιξη
4. την ιστορία όλων των κατάλοιπων της ανθρώπινης δραστηριότητας που βρίσκονται στην περιοχή αυτή και είναι ορατά από τα μέλη μιας κοινότητας ανθρώπων που κατοικεί εκεί, ανεξάρτητα από το αν οι άνθρωποι αυτοί έχουν άμεση σχέση συγγένειας ή καταγωγής ή κοινής διαμονής με αυτούς που τα δημιούργησαν, και ανεξάρτητα από τη χρονολόγησή τους και τη χρήση τους.

  Βέβαια τα  πορίσματά της  για να αξιοποιηθούν  χρειάζεται να ενταχθούν στη γενική ιστορία, μια  ιστορία  όμως που είναι κατά κανόνα γνώση αφηρημένη, γιατί  αφορά  άλλους τόπους, άλλους χρόνους, άλλες  κοινωνικές περιστάσεις. Αντίθετα  η ενασχόληση με την Τοπική Ιστορία  δίνει  στον ερευνητή τη δυνατότητα:
α)  να  έρθει σε επαφή  με ιστορικά στοιχεία τα οποία μπορεί να κατανοήσει και να ερευνήσει
 β) να  κατανοήσει  ότι η ιστορία είναι ανθρώπινη δραστηριότητα με ανθρώπινα κίνητρα, ενταγμένη μέσα σε ανθρώπινα μέτρα
 γ) να εθιστεί  στην παρατήρηση, στην έρευνα και την ερμηνεία συγκεκριμένων ιστορικών μνημείων
δ) να  ακούσει  αντίθετες πληροφορίες και εκτιμήσεις για το ίδιο θέμα ,  να εθιστεί σε  μια τέτοια διαδικασία  και να νιώσει την ανάγκη και την ευθύνη να αποφανθεί  γι’ αυτό το θέμα
ε) να ευαισθητοποιηθεί  για  τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας μέσα στην οποία ζεί και  να συμμετέχει αναζητώντας λύσεις για  αυτά  τα προβλημάτα
στ) και τέλος δίνει τη δυνατότητα στον ερευνητή  να  κατανοήσει  τη Γενική   Ιστορία

  Καθίσταται, λοιπόν, σαφές ότι η μελέτη θεμάτων της τοπικής ιστορίας  οδηγεί  στη διαμόρφωση ευαισθητοποιημένων  πολιτών, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τη διατήρηση της πολιτισμικής ταυτότητας , κάτι που αποτελεί αίτημα της εποχής μας, ιδιαίτερα σήμερα που οι κοινωνικο- οικονομικές αλλαγές σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο  συντελούνται με ταχύτατους ρυθμούς, διαμορφώνει δραστήριους και ενημερωμένους πολίτες,  που αποφασίζουν για το μέλλον του τόπου τους  δρώντας ατομικά και συλλογικά και δημιουργεί  ενεργούς πολίτες  που συμμετέχουν σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής και έχουν φωνή στην κοινωνία όπου ζουν.

    Γνωρίζοντας, λοιπόν, κανείς την προσωπική  διαδρομή  του συγγραφέα και με βάση ότι προανέφερα  το ενδιαφέρον του για την Τοπική Ιστορία δεν είναι αδικαιολόγητο.

1974-2014.
Κύριε καθηγητά πέρασαν 40 χρόνια . 
Σας γνώρισα σαν μαθητής στο εξατάξιο γυμνάσιο.
Σήμερα συναντιόμαστε με μια ανάλογη σχέση,εσείς ερευνητής-συγγραφέας κι εγώ αναγνώστης..
Από μαθητής θαύμαζα τους συγγραφείς,δεν ξέρω γιατί τους θεωρούσα υπερφυσικούς.

    Στα φοιτητικά μου χρόνια στο Βερολίνο αυτά που κατάφερνα να γράφω καλά ήταν πολιτικά κείμενα .Δεν θυμάμαι πόσες φορές άλλαξα τον κόσμο.
    Ευτυχώς η φύση μέσα από τους νόμους της, νομοτελειακά καθορίζει στο χώρο και το χρόνο πορείες, όχι ευθείες, αλλά κυκλικές. Αυτός ο κύκλος της ζωής σήμερα μας έφερε πάλι εδώ, γιά να δοθεί η ευκαιρία να πω λίγα λόγια  σ'ένα ενεργό πολίτη, που θ' αφήσει μια μεγάλη παρακαταθήκη στον τόπο μας.Τα scripta manent
(τα γραπτά μένουν),αντίθετα ο προφορικός λόγος είναι verba volant(έπεα πτερόεντα).



 Κλείνοντας και με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση ως υποψήφιος Δημοτικός  Σύμβουλος   του συνδυασμού «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ» θέλω να κάνω μια πρόταση προς την  «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ»
   Ο φυσικός και ιστορικός  πλούτος του τόπου μας μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Προτείνω, λοιπόν, τη θεσμοθέτηση διαγωνισμού μικρών ιστοριών και διηγημάτων . Σε αυτό το σημείο θέλω να επισημάνω ότι εμείς , ως δημοτική αρχή, θα στηρίξουμε τέτοιες προσπάθειες.       
Άλλωστε η ανάδειξη και η προβολή της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας είναι στις προτεραιότητές μας, για αυτό λοιπόν θα θεσμοθετήσουμε , ως δημοτική αρχή, τα ΛΕΙΒΗΘΡΙΑ  και θα προβούμε στη δημιουργία ιστορικού λευκώματος για τον τόπο μας.

Γιάννης Καρακίτσιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.