# #

16 Μαΐ 2014

Τσίπρας προς Ευρω-πέους..."θα διώξουμε άμεσα την τρόικα"

Ο Αλέξης Τσίπρας πήγε να βάλει…φωτιά προς το τέλος του debate που έγινε στις Βρυξέλλες με Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Μάρτιν Σουλτς, Γκι Φέρχοφσταντ, Σκα Κέλλερ για την προεδρία της Κομισιόν.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος προς τον Γιούνκερ τον ρώτησε να του πει τι έγινε πίσω από τις κουρτίνες στις Κάννες, χωρίς όμως να πάρει απάντηση.

«Τι έγινε στις διαβουλεύσεις των Καννών που ήσασταν μαζί με τον  Μπαρόζο. Πως αντικαταστάθηκαν νόμιμα εκλεγμένες κυβερνήσεις μέσα σε ένα βράδυ;», ήταν η ερώτηση του Τσίπρα. Κατά τα άλλα ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τόνισε ότι στόχος του είναι να αποχωρήσει η τρόικα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και να γίνει μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος.

«Θέλουμε Ευρώπη των λαών Θα ενισχύσουμε τη συμμετοχή Το Ευρωκοινοβούλιο να παίρνει αποφάσεις όχι πίσω από κλειστές πόρτες», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Κατά την έναρξη του debate είπε:

«Εκπροσωπώ τη χώρα που η ευρωπαϊκή ηγεσία επέλεξε για να γίνει το πειραματόζωο της πιο σκληρής λιτότητας τα αποτελέσματα της οποίας  εύχομαι να μην τα ζήσει κανείς άλλος».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε:

Για την ανεργία

«Η λύση για την ανεργία είναι να προχωρήσουμε σε γενναίες αποφάσεις, σε μια νέα συμφωνία για την ενίσχυση της απασχόλησης που θα περνάει μέσα από την ανάπτυξη. Με τις ίδιες πολιτικές η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται και ιδίως η ανεργία των νέων που παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις».

Για την έξοδο από την κρίση

«Για να βγούμε από την κρίση χρειάζεται ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και να σταματήσουμε την παράνοια του χρέους. Πρέπει να βρούμε λύση για το χρέος ανάλογη με αυτή που δόθηκε στην μεταπολεμική Γερμανία είπε τονίζοντας την ανάγκη για μια διάσκεψη για την αντιμετώπιση του χρέους».

Για τις τράπεζες

«Εκπλήσσομαι που ο Γκι Φέρχοφσταντ υπερασπίστηκε τα προγράμματα bail in. Είναι μια καταστροφική πολιτική που φορτώνει τα χρέη με χρέη, είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας πως χρειάζεται χρειάζεται συνολική λύση ελάφρυνση του χρέους. Ακόμη έκανε λόγο για εξυγίανση των τραπεζών με την απομείωση των κόκκινων δανείων».

Για την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού

«Για την άνοδο τoυ ευρωσκεπτικισμού ευθύνονται οι τρεις μεγάλες πολιτικές της Ευρώπης και η πολιτική λιτότητας».

Για Ουκρανία και άνοδο των νεοναζί

«Η Ευρώπη πειραματίζεται ξανά με τα υλικά του Ψυχρού Πολέμου. Χρειάζεται διάλογος και διπλωματία, να μην αποδεχθούμε την άνοδο των νεοναζί. Είναι ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα στον ουκρανικό λαό να αποφασίσει ειρηνικά για την τύχη του τόπου του.

Πρέπει να κλείσει η πληγή που άνοιξε στην καρδιά της Ευρώπης χρειάζεται διάλογος και διπλωματία όχι κυρώσεις. Δεν πρέπει να υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση από ΝΑΤΟ και τη Ρωσία. Να δώσουμε μια ευκαιρία στην ειρήνη».

Στην ερώτηση για τις κινήσεις αυτοδιάθεσης διάφορων λαών, όπως των Καταλανών ή των Σκωτσέζων, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά σέβεται το δικαίωμα αυτοδιάθεσης, αλλά, επισήμανε, εθνικισμοί και εντάσεις δεν μπορούν να οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα. «Δεν πρέπει να προκρίνουμε ως ΕΕ την αλλαγή συνόρων, αλλά να σεβαστούμε θέσεις λαών, με μια λύση να είναι η ομοσπονδία στο πλαίσιο του κράτους. Το ίδιο μπορεί να ισχύσει και με την Ουκρανία, που πρέπει να είναι γέφυρα μεταξύ Ρωσίας-ΕΕ με μια ομοσπονδιακή δομή».

Για το θέμα των μεταναστών

«Είναι απαράδεκτο η Μεσόγειος να έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο. Να υπάρξει δίκαιη μοιρασιά της ευθύνης για το πώς οι χώρες θα υποδεχτούν τους μετανάστες».

Για τη θρησκεία:

«Κάθε πολίτης που ζει σε μια χώρα κράτος μέλος της Ε.Ε.. πρέπει να σέβεται τους συνταγματικούς κανόνες και κάθε κράτος να σέβεται τις πολιτισμικές παραδόσεις του καθενός, το δικαίωμα να πιστεύει σε όποιο θεό.

Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος των κινημάτων συντηρητισμού και αναχρονισμού λέγοντας πως συντηρητισμός είναι και αυτό που συμβαίνει στην Ισπανία με την απαγόρευση των αμβλώσεων».

Για τη διαφθορά

«Για την καταπολέμησή της διαφθοράς χρειάζεται αποτελεσματική ευρωπαϊκή νομοθεσία. Απαιτείται πολιτική βούληση κυβερνήσεων-Ε.Ε».

Για ποιο λόγο να ψηφίσουν τον Τσίπρα

«Θέλουμε μια Ευρώπη των λαών για την ενίσχυση της δημοκρατίας όπου το κοινοβούλιο θα παίρνει τις σημαντικές αποφάσεις και οι πολίτες θα αποφασίζουν με δημοψηφίσματα

Δεύτερον θα διώξουμε άμεσα την τρόικα από τους ευρωπαϊκούς λαούς και τρίτον θα επιχειρήσουμε μια διαδικασία ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος προκειμένου να βγούμε από την κρίση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.