# #

7 Οκτ 2011

Μειώσεις σε κύριες, επικουρικές, εφάπαξ...Διαβαστε ...!!


ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


Το πακέτο μέτρων ψαλιδίζει τις συντάξεις άνω των 1.200. Από 15% έως 30% θα είναι οι περικοπές στο εφάπαξ σε Δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Από το 15% ξεκινούν οι περικοπές στις επικουρικές

Μειώσεις σε κύριες, επικουρικές, εφάπαξ
"Μαχαίρι" στις κύριες συντάξεις, στις επικουρικές αλλά και στα εφάπαξ προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Οι περικοπές στις κύριες συντάξεις αφορούν όσους παίρνουν πάνω από 1.200 ευρώ, ενώ το "ψαλίδι" σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ αφορά μισθωτούς του Δημοσίου, του ευρύτερου δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως οι περικοπές στο εφάπαξ κυμαίνονται από 15% έως 30%, με την ημερομηνία υποβολής της αίτησης να παίζει καθοριστικό ρόλο για το τελικό ποσό. Οσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις οι περικοπές ξεκινούν από το 15%. Αναλυτικά το πακέτο μέτρων προβλέπει τα εξής:

1Μείωση 30% του εφάπαξ που χορηγεί το ταμείο της ΔΕΗ. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως κατά μέσο όρο οι απώλειες για τους ασφαλισμένους θα είναι 26.000 έως 27.000. Ειδική ρύθμιση θα υπάρχει για όσους υπέβαλαν αίτηση το 2010.
2 Μείωση 20% του εφάπαξ που χορηγεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Κατά μέσο όρο το εφάπαξ διαμορφώνεται στα 45.000 ευρώ. Η περικοπή θα είναι 15% για όσους έχουν υποβάλει αίτηση το 2010 και ακόμα περιμένουν το βοήθημα.
Μειώσεις σε κύριες, επικουρικές, εφάπαξ
3 Μείωση 30% του εφάπαξ που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι στην Εμπορική Τράπεζα. Η ρύθμιση αφορά όσους εξήλθαν ή θα εξέλθουν της υπηρεσίας από 1η Αυγούστου και μετά.
4 Μείωση 30% των επικουρικών συντάξεων που υπερβαίνουν τα 150 ευρώ στο ΕΤΕΑΜ (μισθωτοί ιδιωτικού τομέα). Σε καμία περίπτωση μετά την περικοπή δεν μπορεί να υπολείπεται των 150 ευρώ. Σημειώνεται πως για ποσά κάτω των 150 ευρώ δεν υπάρχει μείωση.
5 Μείωση κατά 15% των επικουρικών συντάξεων που χορηγεί το ΤΑΥΤΕΚΩ. Αφορά όσους εργάζονταν στη ΔΕΗ, στον ΟΤΕ, στα ΕΛΤΑ, στην ΕΤΒΑ αλλά και συνταξιούχους του ΕΤΑΤ που λαμβάνουν μόνο επικουρική.
6 Μείωση 20% των μερισμάτων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων. Η μείωση θα φτάνει το 50% για ποσά που ξεπερνούν τα 500 ευρώ.
7 Μείωση κατά 40% του ποσού της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ για τους συνταξιούχους που δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος. Εξαιρούνται οι συνταξιούχοι αναπηρίας ή γήρατος που λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα ή το επίδομα απολύτου αναπηρίας.
8 Μείωση κατά 20% της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ. Το μέτρο αυτό αφορά τους συνταξιούχους άνω των 55 ετών.
Οσοι παίρνουν κύρια σύνταξη άνω των 1.400 ευρώ θα είναι διπλά χαμένοι, καθώς διατηρείται η ειδική εισφορά στις συντάξεις που από την 1η Αυγούστου κυμαίνεται από 6% έως 14%. Μάλιστα όσοι είναι κάτω των 60 ετών και εισπράττουν πάνω από 1.700€ κύρια σύνταξη θα έχουν επιπλέον περικοπή από 6% - 10%.
ΙΚΑ
Αναζητά... 110.000 συνταξιούχους
Στην... αναζήτηση σχεδόν 110.000 συνταξιούχων, οι οποίοι δεν προσήλθαν για να απογραφούν, είναι το ΙΚΑ. Η διαδικασία της απογραφής ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου και προσήλθαν 898.643 δικαιούχοι κύριας και επικουρικής σύνταξης.
Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία, δεν εμφανίστηκαν 109.421 δικαιούχοι κύριας ή επικουρικής σύνταξης, οι οποίοι... αγνοούνται. Σημειώνεται πως από σήμερα σταματά οριστικά η απογραφή μέσω τραπεζών.
Τώρα το ΙΚΑ, προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα να απογραφούν και να λάβουν τις συντάξεις τους όσοι δεν προσήλθαν στην απογραφή, ανακοίνωσε πως:
  • Η απογραφή θα πραγματοποιείται αποκλειστικά στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας. Οι δικαιούχοι θα απογράφονται και θα παραλαμβάνουν ειδική εντολή πληρωμής της σύνταξής τους, η οποία θα εξοφλείται στα ταμεία των υποκαταστημάτων.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ - ΕΘΝΟΣ, 7/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.