# #

8 Οκτ 2011

ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοβουλίες ανυπακοής απέναντι στα χαράτσια



thumb
Με άμεση και… κατεπείγουσα αιχμή τα «αντισυνταγματικά», «φορομπηχτικά» και «άδικα» χαράτσια και την κατά συνέπεια αναγκαία ανάπτυξη δράσεων και πρωτοβουλιών ανυπακοής κινούνται ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με τη στήριξη των πολύπλευρων κινητοποιήσεων που ξεσπούν εξαιτίας των αθρόων απολύσεων, της επερχόμενης εφαρμογής της εφεδρείας στο Δημόσιο και του γενικότερου ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.
Ειδικά όσον αφορά τα χαράτσια, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζονται σε πρωτοβουλίες για την πολιτική αλλά και νομική στήριξη καταρχήν όσων κοινωνικών ομάδων δεν έχουν να πληρώσουν, ενώ σε δεύτερο πλάνο γίνεται λόγος και για στήριξη κι εκείνων που δεν θέλουν να πληρώσουν.
 Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι πρέπει να βγουν μπροστά και να υποστούν πρώτοι τις συνέπειες.
Πρώτος ο Τσίπρας δήλωσε ότι δεν θα πληρώσει το χαράτσι για το ειδικό τέλος ακινήτου και θα καταβάλει το σχετικό αντίτιμο στο υπό εγκατάλειψη ΚΕΘΕΑ, ενώ το ποσό που αντιστοιχεί στον λογαριασμό της ΔΕΗ θα το καταθέσει στο Παρακαταθηκών και Δανείων, προτείνοντας στα στελέχη του κόμματός του να πράξουν ανάλογα.
Κάλεσμα
Όπως είπε, δεν μπορεί να γίνεται εκ του ασφαλούς κάλεσμα στον κόσμο να μην πληρώσει. Μέχρι στιγμής οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Β. Μουλόπουλος, Ηρώ Διώτη, Θ. Δρίτσας δήλωσαν διατεθειμένοι να παράσχουν εμπράκτως πολιτική και ηθική κάλυψη στο ραγδαία αναπτυσσόμενο κίνημα άρνησης πληρωμής των χαρατσιών.
 Την άρνησή τους να πληρώσουν τα χαράτσια δηλώνουν και 20 στελέχη του...
ΣΥΡΙΖΑ, μέλη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής. Παράλληλα εντείνονται οι συζητήσεις και οι διεργασίες για την οικοδόμηση ενός αντιμνημονιακού αντινεοφιλελεύθε-ρου μετώπου στην κατεύθυνση της συγκρότησης ενός νέου συνασπισμού εξουσίας.
Όπως το θέτει και η απόφαση της πρόσφατης Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ, η κοινή δράση των δυνάμεων που αντιδρούν στο μνημόνιο είναι αναγκαίο να γίνει στη βάση ενός «ελάχιστου προωθητικού κοινού προγράμματος». Σημείο με το οποίο διαφωνεί σθεναρά το Αριστερό Ρεύμα, το οποίο στο Κείμενο Συμβολής που κατέθεσε στη διήμερη συνεδρίαση (δεν το έθεσε όμως σε ψηφοφορία) σημειώνει: «Μια συνεργασία δυνάμεων που θα εκτείνεται από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά έως τους Οικολόγους Πράσινους και δυνάμεις που διαφοροποιήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ, είναι δύσκολο πολιτικά να επιτευχθεί και θα κινδύνευε να περιοριστεί αποκλειστικά σε γενικά ‘‘αντινεοφιλελεύθε-ρα’’ και ‘‘αντιμνημονιακά’’ χαρακτηριστικά, χωρίς ουσιαστικό κοινό εναλλακτικό παρονομαστή». Αυτός, σημειώνει το Ρεύμα, δεν μπορεί να είναι άλλος από την «εναλλακτική απάντηση στο χρέος, την Ε.Ε. και τη σοσιαλιστική προοπτική».
Πάντως, η απόφαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ (με βάση την εισήγηση της πλειοψηφίας) – υπό την πίεση και των εξελίξεων στην ευρωζώνη – φαίνεται να λαμβάνει υπόψη κι ένα ακροατήριο το οποίο πολιτικά εκφράζεται από ένα «τόξο» στα αριστερά του ΣΥΝ (Αριστερό Ρεύμα, Μέτωπο, ΑΝΤΑΡΣΥΑ), το οποίο καλεί σε στάση πληρωμών κι έξοδο από το ευρώ. Χαρακτηρίζει συγκεκριμένα «συντηρητικό και αδιέξοδο» τον μηχανισμό του ευρώ, προσθέτοντας ότι «ένα προοδευτικό εναλλακτικό σχέδιο ανάπτυξης έρχεται εκ των πραγμάτων σε ρήξη με τη σημερινή δομή της ευρωζώνης και απαιτεί την ανατροπή της». Όπως επίσης και ότι «το δημόσιο χρέος της χώρας έχει ταξικό χαρακτήρα, είναι προϊόν τοκογλυφικών πρακτικών και δεν είναι διαχειρίσιμο». Αναδεικνύει δε ως μόνη λύση τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του υιοθετώντας μεταξύ άλλων και το «όπλο» της «στάσης πληρωμών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.