# #

1 Ιουν 2012

Καταστροφή! Οι Μνημονιακοί μας έβγαλαν από τον ΟΟΣΑ




Δεν μπορούμε να εξάγουμε ή να εισάγουμε πλέον παρά μόνο με μετρητά.

Ουσιαστικά οι Ευρωπαίοι κήρυξαν άτυπο εμπάργκο στις εξαγωγές μας σε μια στιγμή που λόγω της πτώσης τις ισοτιμίας του ευρώ αυτές λογικά θα απογειώνονταν.

Συγκεκριμένα στις 20 Απριλίου 2012, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με δική της πρωτοβουλία, προχώρησε σε Τροπολογία Ανακοίνωσης, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ως «Non-Marketable Country», δηλαδή χώρα «εκτός ΟΟΣΑ».

Αυτό σημαίνει ότι ...κατέστησαν την Ελλάδα ως χώρα αφερέγγυα ή ακόμη και επικίνδυνη για εμπορικές συναλλαγές. 

Πρακτικά οι Ελληνικές εξαγωγικές και εισαγωγικές επιχειρήσεις δεν μπορούν πλέον να αποτανθούν στους διεθνείς ιδιωτικούς οργανισμούς ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων καθώς αυτοί δεν ασφαλίζουν τις εξαγωγικές και εισαγωγικές πιστώσεις προς την Ελλάδα.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), εξέπεμψε σήμερα σήμα κινδύνου μετά τις δηλώσεις εκπροσώπου του κολοσσού ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων του EULER-HERMES με τις οποίες εξαιρεί την Ελλάδα από τις ασφαλίσεις βραχυπρόθεσμων εξαγωγικών πιστώσεων.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, «η απόφαση του EULER-HERMES, σε συνδυασμό με την προηγούμενη αντίστοιχη κίνηση της COFACE το περασμένο φθινόπωρο, αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας, που συγκλονίζει ολόκληρη την παραγωγική και εμπορική βάση της χώρας. 

Η άρνηση των διεθνών κολοσσών της ασφάλισης πιστώσεων προς την Ελλάδα περιορίζει σημαντικά τις δυνατότητες της χώρας για εισαγωγές προϊόντων, αλλά και πρώτων υλών που χρησιμοποιούν οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις για την παραγωγή των προϊόντων τους».

«Πλέον», τόνισε η Πρόεδρος του ΠΣΕ, «η αβεβαιότητα γύρω από το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και το μακροοικονομικό περιβάλλον της χώρας, καθιστούν την Ελλάδα ως χώρα αφερέγγυα ή ακόμη και επικίνδυνη για εμπορικές συναλλαγές. 

Η ενδεχόμενη καθυστερημένη απάντηση της χώρας στις εξελίξεις θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στις εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας με τους εμπορικούς της εταίρους και θα οδηγήσει σε απώλεια μεριδίων από τη διεθνή αγορά. 

Στην ύστατη αυτή στιγμή απαιτείται συναίνεση επί του κοινού οράματος των υγιών δυνάμεων του τόπου για μία ουσιαστικά εξωστρεφή Ελλάδα και οικονομία. 

Άμεσα, θα πρέπει να κινητοποιηθούν διαδικασίες προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους αντίστοιχους διεθνείς οργανισμούς για την εξεύρεση λύσης σε ένα κεφαλαιώδες ζήτημα που έχει ανακύψει για χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις».

Το 65% των ελληνικών εξαγωγών προορίζεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ από τις χώρες της ΕΕ προέρχεται το 50% των εισαγόμενων στην Ελλάδα προϊόντων και πρώτων υλών.

Ο ΠΣΕ διά της προέδρου του απηύθυνε δημόσιο κάλεσμα στον πρωθυπουργό, Π. Πικραμμένο, τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Ζανιά και τον υπουργό Ανάπτυξης, Γ. Στουρνάρα, να προχωρήσουν σε διάβημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επίλυση του προβλήματος.
ΠΗΓΗ
RAMNOUSIA 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.