# #

1 Ιουν 2012

Οριστική Συντριβή και Αφανισμός για εκατομμύρια μικρομεσαία νοικοκυριά....


 
Σε οριστική οικονομική συντριβή οδηγούνται περίπου 4,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα όταν θα παραλάβουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα φόρου εισοδήματος του τρέχοντος οικονομικού έτους, τα οποία θα προκύψουν από τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2011. 

Μισθωτοί και συνταξιούχοι που υπέστησαν απώλειες έως και 30% στα εισοδήματά τους κατά τη διάρκεια του 2011, λόγω των αλλεπάλληλων περικοπών που τους επέβαλαν η... νεοφιλελεύθερη συγκυβέρνηση των μνημονιών  των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Τρόικας, θα κληθούν να πληρώσουν έως και 6 φορές υψηλότερα ποσά φόρων από αυτά που πλήρωσαν πέρυσι! Ακόμη χειρότερα θα είναι τα πράγματα για όσους τα εισοδήματα του 2011 είναι στα ίδια επίπεδα με τα εισοδήματα του 2010.

Οι πολιτικές επιλογές των μνημονιακών συγκυβερνήσεων οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια την κοινωνία σε ασφυκτικές συνθήκες οριστικού αφανισμού.

Οπως προκύπτει από αναλυτικά παραδείγματα που παραθέτει σήμερα η εφημερίδα «Ε.Τ.»:
* Μισθωτοί, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι με μεσαία εισοδήματα θα κληθούν να καταβάλουν φόρους αυξημένους έως και 522%, παρά το γεγονός ότι τα ετήσια εισοδήματα του έτους 2011 υπέστησαν πρωτοφανείς μειώσεις που φθάνουν το 30%!
Χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι που μέχρι πέρυσι δεν πλήρωναν καθόλου φόρο επειδή τα ετήσια εισοδήματά τους ήταν μικρότερα του παλαιού αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρώ θα κληθούν φέτος για πρώτη φορά, με τα νέα εκκαθαριστικά, να καταβάλουν τριψήφια ή ακόμη και ...
τετραψήφια ποσά φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης!
Πρόκειται για την εφαρμογή των επαχθών φοροεισπρακτικών μέτρων που νομοθετήθηκαν στο δεύτερο εξάμηνο του 2011. Τα μέτρα αυτά προβλέπουν:
Μείωση του βασικού αφορολόγητου ορίου από τις 12.000 στις 5.000 ευρώ.

* Δυσμενέστερο σύστημα υπολογισμού της αξίας των αποδείξεων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών που κατοχυρώνουν το αφορολόγητο όριο. Για να κατοχυρωθεί το μειωμένο στις 5.000 ευρώ αφορολόγητο όριο πρέπει να συγκεντρωθούν αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του μεγαλύτερου ποσού μεταξύ του πραγματικού και του τεκμαρτού ετήσιου ατομικού εισοδήματος, όποιο κι αν είναι το ύψος του.

Μειώσεις έως και 10.000 ευρώ στα πρόσθετα αφορολόγητα ποσά για τριτέκνους και πολυτέκνους. Το συνολικό αφορολόγητο όριο εισοδήματος για κάθε τρίτεκνο φορολογούμενο μειώθηκε από τις 23.500 στις 12.000 ευρώ, ενώ για κάθε φορολογούμενο με 4 τέκνα το συνολικό αφορολόγητο περιορίστηκε από τις 25.000 στις 15.000 ευρώ!

Αυξήσεις στα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες και Ι.Χ. αυτοκίνητα κατά 33% έως και 70%.

* Περικοπή των εκπτώσεων δαπανών από το φόρο εισοδήματος. Οι ετήσιες δαπάνες για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΟΑΕΕ και τόκους στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας εκπίπτουν πλέον κατά ποσοστό 10% από το φόρο εισοδήματος αντί 20% που εξέπιπταν μέχρι πέρυσι.

Αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα! Οσυντελεστής φόρου στο κλιμάκιο εισοδήματος από τις 5.000 έως τις 12.000 ευρώ ανέρχεται πλέον σε 10%, ενώ μέχρι πέρυσι το τμήμα αυτό του εισοδήματος ήταν αφορολόγητο. Εξάλλου στο κλιμάκιο εισοδήματος από τις 16.000 έως τις 22.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου αυξήθηκε από 24% σε 25%, ενώ στο κλιμάκιο εισοδήματος από τις 26.000 έως τις 32.000 ευρώ ο φόρος αυξήθηκε από 32% σε 35%.
Εξαιτίας των παραπάνω μέτρων, υπολογίζεται ότι φέτος πάνω από 4,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα επιβαρυνθούν με φόρους εισοδήματος υπεραυξημένους. Τις πιο μεγάλες πρόσθετες επιβαρύνσεις θα υποστούν οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι με ετήσια εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ, οικογενειάρχες με 1 ή περισσότερα τέκνα και κυρίως οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι. Ενδεικτικά μόνο αξίζει να αναφέρουμε ότι μόνο εξαιτίας των επαχθέστατων αλλαγών στη φορολογική κλίμακα:
*Οικογενειάρχες με 1 ή 2 παιδιά και εισοδήματα από 12.000 έως 32.000 ευρώ θα υποχρεωθούν να καταβάλουν φόρους αυξημένους κατά 700 έως 1.010 ευρώ.
Τρίτεκνοι και πολύτεκνοι με μικρομεσαία εισοδήματα θα κληθούν να πληρώσουν φόρους αυξημένους κατά 180 έως 2.750 ευρώ!
Φυσικά πρόσωπα με ετήσια εισοδήματα από 5.000 έως 15.000 ευρώ και μέχρι 2 προστατευόμενα τέκνα που ήταν μέχρι πρότινος αφορολόγητα θα κληθούν φέτος να πληρώσουν φόρους από 100 έως 840 ευρώ!
Ετοιμάζουν τα πρώτα 250.000 εκκαθαριστικά - Στα 200 εκατ. ευρώ ο λογαριασμός
Από την επόμενη εβδομάδα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών θα αρχίσει να στέλνει τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα φόρου εισοδήματος του τρέχοντος οικονομικού έτους. Η πρώτη «παρτίδα» θα περιλαμβάνει πάνω από 250.000 σημειώματα τα οποία θα αναγράφουν φόρους προς πληρωμή συνολικού ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ. Τα φετινά εκκαθαριστικά θα περιλαμβάνουν, εκτός από το φόρο εισοδήματος, και άλλα 2 «χαράτσια»:
* Την ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4% επί του συνολικού ατομικού -δηλωθέντος ή τεκμαρτού- εισοδήματος του έτους 2011, εφόσον το εισόδημα αυτό υπερέβη τις 12.000 ευρώ.

* Το νέο αυξημένο από 300 σε 400-500 ευρώ τέλος επιτηδεύματος, εφόσον κατά τη διάρκεια του 2011 ο φορολογούμενος άσκησε ατομικώς επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα.
Για κάθε υπόχρεο πληρωμής και των τριών ή των δύο εκ των τριών παραπάνω φόρων, τα επιμέρους ποσά αυτών θα έχουν αθροιστεί και το σύνολο που θα έχει προκύψει θα πρέπει να εξοφλείται είτε εφάπαξ, μέχρι το τέλος του μήνα που έπεται της εκκαθάρισης, είτε σε 3 δόσεις, η 1η εκ των οποίων μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα που έπεται της εκκαθάρισης, η 2η μέχρι 2 μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας καταβολής της 1ης δόσης και η τρίτη μέχρι 4 μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας της 1ης δόσης.

Από δημοσίευμα στον Ελεύθερο Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.