# #

2 Ιουν 2012

Σας παρουσιάζουμε τις πιο υπέροχες ομορφιές της υφηλίου ...






Ποιος πίνακας ζωγραφικής θα μπορούσε να θεωρηθεί ο ωραιότερος του κόσμου;

Ποια παραλία, ποιο άγαλμα, ποιο… νεκροταφείο;

Βρεθήκαμε μπροστά σε μία τεράστια πρόκληση: 

Να περιορίσουμε τα αμέτρητα πράγματα που έχουμε δει στα ταξίδια μας στα 30 πιο ωραία. 

Πρέπει να παραδεχτούμε πως ίσως δεν είμαστε δίκαιοι. 



Έχουμε κάνει ταξίδια στις περισσότερες γωνιές του πλανήτη, και ίσως συμβουλευτήκαμε δεκάδες έρευνες, γκάλοπ, ιστορικούς τέχνης κι άλλους ειδικούς για να συνθέσουμε τη λίστα μας. 

Αλλά ακόμα κι έτσι, ποιοι είμαστε εμείς για να αποφασίσουμε ποια είναι τα πιο ωραία πράγματα στη γη; 

Θα μας άρεσε να σας κάνουμε να σκεφτείτε αν έχουμε δίκιο ή αν θα μπορούσατε να προτείνετε κάτι πιο όμορφο, όπως ένα ανεπανάληπτο ηλιοβασίλεμα, μία σπάνια Ferrari ή ίσως κάτι άλλο. 

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

Σας παρουσιάζουμε τις πιο υπέροχες ομορφιές της υφηλίου και που θα τις βρείτε.

Το πιο ωραίο γυμνό ...

Λυπούμαστε, αλλά όχι, οι φωτογραφήσεις του Playboy δεν παίρνουν μέρος. 

Ψάχνουμε πράγματα με μεγαλύτερη διάρκεια στο χρόνο. Κι έτσι καταλήγουμε στο πιο διάσημη παρουσίαση του αντρικού σώματος που δημιουργήθηκε ποτέ. Ο Βαζάρι, ιστορικός τέχνης του 16ου αιώνα έγραψε: «Όποιος έχει δει το συγκεκριμένο έργο, δεν χρειάζεται να δει άλλο γλυπτό, είτε στην εποχή μας είτε σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή του χρόνου». 

Το άγαλμα του Δαβίδ που φιλοτέχνησε ο Μιχαήλ Άγγελος ολοκληρώθηκε το 1504, μετά από τρία χρόνια δουλειάς. 

Θα το βρείτε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας. Επίσης ο Ερμής του Πραξιτέλη, που βρίσκεται στο Μουσείο της Ολυμπίας, είναι ένα άλλο περίφημο γυμνό.



Το πιο ωραίο νησί Αγαπημένος προορισμός πολλών διασήμων, το νησί Μπόρα - Μπόρα αποτελεί μέρος της Γαλλικής Πολυνησίας. Περιτριγυρίζεται από λιμνοθάλασσα και κοραλλιογενείς υφάλους, ενώ στο κέντρο του υψώνεται ένα αδρανές ηφαίστειο. Θα μπορούσα, όμως, εδώ να αναφέρω τη Λευκάδα και τις Βόρειες Σποράδες από την Ελλάδα.




Το πιο ωραίο πτηνό


Το Κετσάλ αποκαλείται ως το πιο όμορφο πουλί του κόσμου και δεν θα διαφωνήσουμε. Την εποχή της αναπαραγωγής του, το αρσενικό αποκτά δύο έντονα χρωματισμένες ουρές που φτάνουν σε μήκος ενός μέτρου. Αλλά αυτά τα σπάνια πτηνά έχουν πανέμορφα μπλε, πράσινα και κόκκινα χρώματα όλο το χρόνο. Το Κετσάλ ζει στα ορεινά, τροπικά δάση της Κεντρικής Αμερικής, κυρίως στη Γουατεμάλα και την Κόστα Ρίκα, όπου τιμούνται από την εποχή των Μάγια και των Αζτέκων.




Ο πιο ωραίος μοντέρνος πίνακας 

Ο πιο ακριβός πίνακας ζωγραφικής του κόσμου είναι το No 5, 1948 του Τζάκσον Πόλοκ. Αλλά τα χαρακτηριστικά του έργα δεν βρίσκουν απήχηση σε όλους τους φιλότεχνους, όπως συμβαίνει πιθανότατα με τα έργα του Γκούσταβ Κλιμτ. Το πορτραίτο της Adele Bloch-Bauer I, έργο του 1907 πουλήθηκε για 135 εκ. δολάρια και είναι το τρίτο πιο ακριβό του κόσμου. Μπορείτε να το δείτε στη Neue Galerie της Νέας Υόρκης.




Το πιο ωραίο άγαλμα 

Περιγράφεται ως «το αποκορύφωμα εκατοντάδων ετών του πολιτισμού», «ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα στην ιστορία της τέχνης» και ως απόδειξη της «σπίθας της Θείας Παρουσίας σε κάθε μορφή ζωής». Η Νίκη της Σαμοθράκης, άγαλμα του δεύτερου αιώνα προ Χριστού, προς τιμήν της Θεάς Νίκης, είναι ένα από τα πι περίφημα γλυπτά όλων των εποχών και εκτίθεται στην πιο περίοπτη θέση του Λούβρου, στο Παρίσι.




Το πιο ωραίο κάστρο 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ως προς το ποιο κάστρο είχε στο νου της η Ντίσνεϊ όταν κατασκεύαζε τα θεματικά της πάρκα. Μα φυσικά το Neuschweinstein του Λουδοβίκου του Β' της Βαυαρίας. Είναι ένα φανταστικό κτήριο με πύργους και οβελίσκους, κτισμένο περισσότερο για να κάνει εντύπωση παρά για οχυρωματικούς σκοπούς. Αυτό που κάνει ακόμα πιο ξεχωριστό το κάστρο που χτίστηκε πριν από περίπου 150 χρόνια είναι η εκπληκτική τοποθεσία στην οποία βρίσκεται, κάπου στις Βαυαρικές Άλπεις, όπου συχνά μοιάζει να επιπλέει στα σύννεφα. Ο ίδιος ο Λουδοβίκος είπε γι’ αυτό: «Είναι το πιο όμορφο, το πιο ιερό και το πιο απλησίαστο που μπορεί να δει άνθρωπος…»




Το πιο ωραίο προϊστορικό έργο τέχνης 

Θα επιλέξουμε το απίστευτο σύμπλεγμα σπηλαίων που αποκαλείται η Καπέλα Σιξτίνα της προϊστορικής τέχνης. Τα σπήλαια του Λασκό στη νοτιοδυτική Γαλλία είναι γεμάτα με εκπληκτικά όμορφες βραχογραφίες βισώνων, αλόγων, αγελάδων και κατσικιών, ηλικίας 17 χιλιάδων χρόνων. Παρά το γεγονός πως τα σπήλαια δεν είναι πλέον ανοικτά για το κοινό, προκειμένου να προστατευθούν οι βραχογραφίες, δίπλα στο Λασκό, υπάρχει αντίγραφο του σπηλαίου και των έργων, που δημιουργήθηκαν με τις ίδιες τεχνικές και υλικά όπως και τα πρωτότυπα.




Το πιο ωραίο μοντέρνο κτήριο 

Έγινε μεγάλη συζήτηση για το κτήριο που θα έπρεπε να επιλεγεί σε αυτή την κατηγορία, με το Guggenheim του Μπιλμπάο και το Eden Project στη Μεγάλη Βρετανία, να είναι δύο φιλόδοξοι διεκδικητές του τίτλου. Αλλά στην κορυφή βρέθηκε η θαυμάσια εκκεντρική Σαγράδα Φαμίλια της Βαρκελώνης. Είναι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους θρησκευτικούς χώρους στον κόσμο και ένα από τα πιο χρονοβόρα projects ως προς την κατασκευή τους, αφού άρχισε να κτίζεται το 1882 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026, όταν θα συμπληρώνονται 100 χρόνια από το θάνατο του αρχιτέκτονά του, Άντονι Γκαουντί.



Το πιο ωραίο αυτοκίνητο 

Το 2009, 20 διάσημοι σχεδιαστές αυτοκινήτων επέλεξαν το Citroen DS ως το πιο όμορφο αυτοκίνητο όλων των εποχών. Ο Τζορτζέτο Τζουτζιάρο, μέλος της επιτροπής, βραβευμένος ως ο σημαντικότερος σχεδιαστής αυτοκινήτων του 20 αιώνα, δήλωσε: «Το Citroen DS είναι το μοναδικό παράδειγμα ενός αυτοκινήτου που σχεδιάστηκε πραγματικά πρωτοποριακά». Το σχεδίασε ο Ιταλός Φλαμίνιο Μπερτόνι και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1955 προκαλώντας μεγάλη αίσθηση. Μπορείτε να το δείτε σε αρκετά μουσεία αυτοκινήτου ανά τον κόσμο.




Οι πιο ωραίες παραλίες 

Οι Μαλδίβες φημίζονται για το σύνολο σχεδόν των παραλιών τους, ώστε είναι σχεδόν αναπόφευκτο το να φιγουράρουν στις 10 καρυφαίες παραλίες σε κάθε σχετικό δημοψήφισμα. Είναι το τέλειο μέρος για να νιώσετε ναυαγοί, με περίπου 1200 ακατοίκητα νησάκια, με λεπτή, μεταξένια άμμο, διάφανα τουρκουάζ νερά και καλειδοσκοπικούς υφάλους. Η άνοδος της στάθμης του νερού ενδέχεται να εξαφανίσει πολλά από αυτά (κατά μέσο όρο εξέχουν 1,5 μέτρο από το επίπεδο της θάλασσας). Όμως, οι παραλίες που ξεχωρίζουν για μένα είναι αυτές που βρίσκονται στη Χαλκιδική.




Ο πιο ωραίος κόλπος 

Ο κόλπος Χαλόνγκ του Βιετνάμ είναι η επιλογή μας για τη συγκεκριμένη κατηγορία. Ο Χο Τσι Μινχ είπε κάποτε πως ο κόλπος Χαλόνγκ είναι ένα θαύμα που δεν μπορεί να περιγραφεί. Πράγματι, πρέπει να το δει κανείς για να το πιστέψει. Ο κόλπος είναι ένα απίστευτο θαλάσσιο σκηνικό, με περίπου 1600 νησάκια με κοφτερές άκρες, ζούγκλες και σπηλιές. Είναι εκ των φιναλίστ στην ψηφοφορία για τα 7 νέα θαύματα της φύσης.




Ο πιο ωραίος πίνακας 


Κανένα άλλο έργο τέχνης δεν έχει προκαλέσει τόσο ένθερμες εκδηλώσεις θαυμασμού, συζητήσεις κι απομιμήσεις όσο η αινιγματική Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι (γνωστή και ως Τζιοκόντα). Συνεπώς, θα ήταν άδικο να μη συμπεριληφθεί στη λίστα με τα πιο ωραία πράγματα. Ολοκληρώθηκε το 1506 και σήμερα εκτίθεται πίσω από αλεξίσφαιρο τζάμι μπροστά σε άφωνους τουρίστες στο Λούβρο του Παρισιού.




Το πιο ωραίο ηλιοβασίλεμα 

Ξέρουμε, ξέρουμε. Το να επιλέξεις το καλύτερο ηλιοβασίλεμα, είναι εξίσου δύσκολο με το να επιλέξεις την πιο ωραία νιφάδα σε χιονοθύελλα. Είναι όλα διαφορετικά και η επιλογή είναι αποκλειστικά προσωπική. Παρόλα αυτά, μερικά μέρη είναι θρυλικά για το μαγευτικό τους ηλιοβασίλεμα. Η Valle de la Luna στην έρημο Ατακάμα της Χιλής είναι ένα από αυτά. Η Σαντορίνη είναι επίσης διάσημη. Θα ξεχωρίσουμε τον κόλπο της Μανίλας στις Φιλιππίνες όπου δεκάδες επισκέφτες σκαρφαλώνουν έναν τεράστιο αμμόλοφο κάθε απόγευμα για να δουν ένα εκθαμβωτικό ηφαιστειώδες τοπίο γεμάτο ροζ, πορτοκαλί και μωβ αποχρώσεις. Μια αξέχαστη, αληθινά, εμπειρία.




Το πιο ωραίο μοναστήρι 

Το εκπληκτικό μοναστήρι – αξιοθέατο του 17ου αιώνα κρέμεται στα απόκρημνα βράχια της κοιλάδας Παρό στο Μπουτάν. Γνωστό ως Paro Taktsang (Φωλιά της Τίγρης), το μοναστήρι συνεχίζει να λειτουργεί ευλαβικά με Βουδιστές μοναχούς. Το επιλέξαμε όχι μόνο για την προφανή ομορφιά του και την τοποθεσία στην οποία έχει κτιστεί 700 μέτρα πάνω από την κοιλάδα, αλλά και για το γεγονός πως παραμένει άθικτο από τον τουρισμό. Ο αριθμός των τουριστών που επιτρέπεται να το επισκεφτεί καθημερινά είναι εξαιρετικά περιορισμένος.




Το πιο ωραίο ταβάνι 

Αυτό ήταν εύκολο. Ο Γκαίτε κάποτε έγραψε: «Όποιος δεν έχει δει την Καπέλα Σιξτίνα, δεν μπορεί να σχηματίσει επαρκή ιδέα του τι μπορεί να καταφέρει ο άνθρωπος». Αμέτρητοι ειδικοί περιγράφουν το αριστούργημα του Μιχαήλ Άγγελου ως καθοριστικό σημείο στην ιστορία της τέχνης. Η Καπέλα Σιξτίνα είναι παρεκκλήσι του Αποστολικού Μεγάρου, της επίσημης κατοικίας του Πάπα, στην πόλη του Βατικανού.



Το πιο ωραίο ιστορικό κτήριο 

Είναι κλισέ αλλά εξίσου ειλικρινές το να επιλέξεις το Ταζ Μαχάλ στην Ινδία ως το πιο όμορφο ιστορικό κτήριο του κόσμου. Όποιος θεωρεί υπερεκτιμημένο αυτό το επιβλητικό μαρμάρινο οικοδόμημα μάλλον δεν το έχει δει ποτέ. Μοιάζει να λαμπιρίζει από ζωή. Τα υλικά του είναι γεμάτα αγνότητα, η τέχνη του ασύγκριτη και η ιστορία του συγκινητικά ρομαντική. Ο διάσημος Ινδός ποιητής Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ το περιέγραψε ως «ένα δάκρυ που κύλισε λαμπερό στο πρόσωπο της αιωνιότητας».



Η πιο ωραία μάσκα 

«Ήταν ένα θέαμα που ξεπερνούσε όλα τα προηγούμενα και κανείς ποτέ δεν είχε ονειρευτεί πως θα δει». Αυτό είπε ο αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ μετά την ανακάλυψη του τάφου του Τουταγχαμών, του πιο εκπληκτικού ενταφιασμένου θησαυρού που ανακαλύφθηκε ποτέ. Από όλα τα ανεκτίμητα ευρήματα που εκτίθενται πλέον στο Μουσείο του Κάιρο, το πιο μεγαλειώδες είναι αναμφισβήτητα η μάσκα του. Φτιαγμένη από ατόφιο χρυσάφι και στολισμένη με πολύτιμους λίθους, η μάσκα του Τουταγχαμών είναι ένα από τα εξαίσια αριστουργήματα που φτιάχτηκαν ποτέ από χρυσό.




Ο πιο ωραίος υπόγειος σιδηρόδρομος 

Οι υπόγειοι σιδηρόδρομοι δεν είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν κάνεις συζήτηση περί ομορφιάς. Ωστόσο υπάρχουν πολλοί σταθμοί που κόβουν την ανάσα του επιβάτη – συνήθως με φουτουριστική διακόσμηση . Θα δώσουμε την ψήφο μας σε ένα παράδειγμα της παλιάς σχολής. Οι σταθμοί του Μετρό της Μόσχας (λειτούργησε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1930) πρέπει να είναι οι πιο φανταχτερά διακοσμημένες στάσεις του κόσμου. Τεράστιοι πολυέλαιοι, γύψινα ταβάνια, καμάρες και τοίχοι ζωγραφισμένοι στο χέρι, σε κάνουν να νιώθεις πως την επόμενη στιγμή οι επιβάτες θα αρχίσουν επιτόπου να χορεύουν βαλς.




Το πιο ωραίο μέρος για κατάδυση 

Επίσης εύκολη απόφαση. Ο μεγάλος κοραλλιογενής ύφαλος της Αυστραλίας δεν έχει αντίπαλο σε ομορφιά. Απλώνεται σε μήκος 2600 χιλιομέτρων στην ακτή του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας και συναποτελείται από αρκετές χιλιάδες υφάλους και περίπου 900 νησιά. Ο ύφαλος αποτελεί καταφύγιο χιλιάδων ειδών. Θαλάσσιοι δράκοι (είδος ιππόκαμπου), κροκόδειλοι και 125 είδη καρχαρία ζουν εδώ.




Το πιο ωραίο νεκροταφείο 

Θάνατος. Ταφή. Αποσύνθεση. Λέξεις που δεν είναι ακριβώς συνώνυμες με την ομορφιά. Αλλά πολλά μπορούν να λεχθούν για τη μελαγχολική χάρη των κοιμητηρίων. Και το Λονδίνο δύσκολα μπορεί να βρει αντίπαλο σε αυτή την κατηγορία. Ανάμεσα στα απόκοσμα νεκροταφεία του, ξεχωρίζει το Highgate, μία άκρως ατμοσφαιρική έκθεση επιμελώς σκαλισμένου μαρμάρου και γρανίτη. Φιλοξενεί επίσης, μερικές διάσημες τελευταίες κατοικίες, όπως αυτές του Καρλ Μαρξ και του Ντάγκλας Άνταμς.



Το πιο ωραίο βιβλίο 

Κάποτε το περιέγραψαν ως έργο αγγέλων. Το Βιβλίο του Κελς είναι ένα πλούσια εικονογραφημένο Λατινικό χειρόγραφο Κελτών μοναχών του 8ου αιώνα κι ένας από τους σπουδαιότερους εθνικούς θησαυρούς ολόκληρης της Ιρλανδίας. Τα επίπονα και περίπλοκα σχέδιά του είναι τόσο περίτεχνα που συχνά το κείμενο είναι σχεδόν αδύνατο να διαβαστεί. Το βιβλίο (ή βιβλία, μιας και είναι χωρισμένο σε τέσσερα μέρη) εκτίθεται στην βιβλιοθήκη του Κολεγίου Trinity στο Δουβλίνο.




Το πιο ωραίο σιντριβάνι 

Θα μπορούσαμε να έχουμε επιλέξει τη Φοντάνα Ντι Τρέβι, το κλασικό αριστούργημα της Ρώμης ή ένα σιντριβάνι στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας που πετάει το νερό σε ύψος μεγαλύτερο του Πύργου του Άιφελ. Ωστόσο, καταλήξαμε στο Λας Βέγκας. Τα σιντριβάνια του ξενοδοχείου Bellagio είναι η πιο εντυπωσιακή επίδειξη με νερό στον κόσμο, όπου πίδακες και φώτα έχουν χορογραφηθεί υπέροχα. Πρόκειται για μία τεχνητή λίμνη με 1200 εκτοξευτήρες νερού και 4500 φώτα.




Η πιο ωραία θέα 

Δεν δυσκολευτήκαμε να καταλήξουμε στο μέρος με την πιο υπέροχη θέα της υφηλίου. Με μήκος που φτάνει τα 446 χιλιόμετρα, πλάτος τα 29 και βάθος τα 1,6, το Γκραντ Κάνυον είναι μία συγκλονιστική άβυσσος με μαγευτικές αποχρώσεις, λαβυρινθώδη αυλάκια και βράχους ηλικίας 2 δισεκατομμυρίων ετών. Είναι λογικό λοιπόν, να προσελκύει ετησίως περισσότερους από 5 εκατομμύρια επισκέπτες, που μένουν άναυδοι μπροστά σε ένα από τα σπουδαιότερα θεάματα της Γης.




Ο πιο ωραίος στρατός 

Οι πολεμιστές και τα άλογα από τερακότα στην Κίνα είναι ένα από τα πιο εκπληκτικά αρχαιολογικά ευρήματα του 20ου αιώνα. Πρόκειται για ολόκληρο στρατό που υπολογίζεται πως αποτελείται από περίπου 8000 ανθρωπίνου μεγέθους διαφορετικές φιγούρες στρατιωτών, καθώς και δεκάδες άρματα και άλογα, όλα πανέμορφα σκαλισμένα σε πηλό, και ο οποίος βρέθηκε σε ένα χωράφι του Λιντόνγκ στην επαρχία Σιάν το 1974. Η Unesco τον περιέγραψε ως «αριστούργημα ρεαλισμού». Οι στρατιώτες φιλοτεχνήθηκαν γύρω στο 210 προ Χριστού για να υπερασπιστούν τον πρώτο αυτοκράτορα της Κίνας, Κιν Σι Χουάνγκ, στη μετά θάνατο ζωή του.




Ο πιο ωραίος καταρράκτης 

Οι καταρράκτες του Νιαγάρα είναι οι πιο διάσημοι του κόσμου. Οι καταρράκτες Angel στη Βενεζουέλα οι πιο ψηλοί. Της Βικτωρίας έχουν τον μεγαλύτερο μονοκόμματο καταρράκτη. Αλλά οι πιο όμορφοι; Για εμάς αυτοί είναι οι καταρράκτες Ιγκουασού, στα σύνορα Αργεντινής και Βραζιλίας. Αποτελούνται από 275 καταρράκτες, απλώνονται σε πλάτος 2 χιλιομέτρων και ο όγκος του νερού που πέφτει φτάνει κατά μέσο όρο τα 1,3 εκατομμύρια λίτρα ανά δευτερόλεπτο. Όλο αυτό γίνεται πιο εντυπωσιακό από το παρθένο δάσος που τους περιτριγυρίζει αλλά και το θαυμάσιο σχήμα τους, που σε σημεία σου δημιουργεί την εντύπωση πως βρίσκεσαι κυκλωμένος από υδάτινα τείχη.




Τα πιο ωραία αρχαία ερείπια 

Το Μάτσου Πίτσου είναι μία από τις πιο γνωστές αρχαιολογικές τοποθεσίες του κόσμου για έναν λόγο: είναι απίστευτο. Χτίστηκε στην ακμή του πολιτισμού των Ίνκας, τον 15ο αιώνα και ανακαλύφθηκε ξανά από τον Χιράμ Μπίνγκχαμ το 1911. Η αποκομμένη πόλη στη στενή κορυφή ενός βουνού που περικυκλώνεται από κάθετους ορεινούς όγκους και δάση από σύννεφα συνθέτουν το σκηνικό. Τα γιγάντια τείχη του, τα κτήρια και τα επίπεδά του, δεν είναι ορατά από κάτω, αλλά σχηματίζουν ένα απίστευτο θέαμα σε σχήμα κόνδορα (όπως τουλάχιστον πίστευαν οι ίδιοι οι Ίνκας) για τους θεούς. Εγώ θα πρόσθετα και τον διάσημο Παρθενώνα.




Η πιο ωραία λίμνη 

Κι εδώ υπήρχε έντονος συναγωνισμός με λίμνες στον Καναδά (Peyto), τη Βολιβία και την Κίνα (Five Flower Lake), αλλά η Ατιτλάν, η βαθύτερη λίμνη της Κεντρικής Αμερικής, κέρδισε τον τίτλο. Η λίμνη γεμίζει έναν τεράστιο κρατήρα ηφαιστείου που υπολογίζεται πως σχηματίστηκε πριν από 84 χιλιάδες χρόνια.




Ο πιο ωραίος κήπος 

Αν ήταν αρκετοί για έναν από τους πιο αγαπημένους ζωγράφους τοπίων όλων των εποχών, τότε είναι και για εμάς. Οι πανέμορφοι κήποι του Ζιβερνί στην ανατολική Νορμανδία είναι ένα ζωντανό έργο τέχνης, που δημιούργησε ο ίδιος ο ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Κλοντ Μονέ προκειμένου να τους ζωγραφίσει. Το αποτέλεσμα ήταν μερικοί από τους πιο σπουδαίους πίνακες του 20ου αιώνα. Οι κήποι φτιάχτηκαν από το 1883 ως το 1926 και αποκαταστάθηκαν θυμίζοντας το περασμένο τους μεγαλείο το 1976. Λουλουδένια κρεβάτια, κουρτίνες από ιτιές και στρώματα από νούφαρα ξεχωρίζουν μέσα σε αυτούς.




Το πιο ωραίο παλάτι 

Τα παλάτια κατασκευάζονται ως επίδειξη πλούτου και μεγαλοπρέπειας, επομένως κι εδώ υπήρχαν άφθονοι υποψήφιοι για τον τίτλο. Η Αγία Πετρούπολη, οι Βερσαλλίες, η Απαγορευμένη Πόλη… η λίστα μπορεί να συνεχίζεται για πολύ. Αλλά το πιο ονειρεμένο παλάτι είναι η Αλάμπρα στη Γρανάδα της Ισπανίας. Κατασκευάστηκε από τους Μαυριτανούς μονάρχες το 14ο αιώνα και είναι ένα αριστούργημα ισλαμικής αρχιτεκτονικής και διακόσμησης, ως αντανάκλαση λες, μέρους της ιστορίας του ως καταφύγιο καλλιτεχνών και διανοούμενων. Ένα ωραίο ανάκτορο επίσης είναι αυτό της Κνωσού, στην Κρήτη.




Ο πιο ωραίος δρόμος 

Γνωστή στη Γαλλία ως «η πιο ωραία λεωφόρος του κόσμου», η λεωφόρος Sans Elysee στην καρδιά του Παρισιού είναι πράγματι ένας από τους πιο διάσημους, ακριβούς και όμορφους δρόμους του πλανήτη. Έχει στη μία της άκρη, την ιστορική Αψίδα του Θριάμβου και στα 2 χιλιόμετρά της, μπορεί να βρει κανείς καταστήματα των διασημότερων brands του κόσμου, καφετέριες κι όμορφα μικρά πάρκα. Ο δήμος του Παρισιού προσπαθεί να διατηρήσει με κάθε τρόπο τον μοναδικό της χαρακτήρα, απαγορεύοντας συχνά σε μεγάλες διεθνείς αλυσίδες να ανοίξουν καταστήματά τους στη Sans Elysee.




Παν Παν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.