# #

1 Ιουν 2012

ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΕ ΤΟ 2005 ???


Υπήρξε προσπάθεια συμβιβασμού με τα Σκόπια το 2005;



Ο πρωθυπουργός της FYROM Γκρουέφσκι κατηγόρησε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μπράνκο Τσερβενκόφσκι ότι ψεύδεται, στην καταγγελία του ότι το 2005 υπήρχε η δυνατότητα να κατοχυρωθεί το όνομα της «Μακεδονίας» και η «εθνική της ταυτότητα».
Ο Τσερβενκόφσκι...
είχε δηλώσει ότι έχει στη διάθεσή του απόρρητα έγραφα που αποδεικνύουν ότι το 2005 είχε τεθεί από τον ειδικό απεσταλμένο Μάθιου Νίμιτς, συγκεκριμένη πρόταση για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, η οποία όμως απορρίφθηκε από τα Σκόπια.
Η πρόταση Νίμιτς, η οποία υπονοείται ότι είχε γίνει δεκτή από την τότε ελληνική κυβέρνηση, περιλάμβανε τα εξής σημεία: η γλώσσα των Σκοπιανών θα χαρακτηρίζονταν ως «μακεδονική» και το κράτος τους θα ονομάζονταν, για τρία χρόνια, «Republika Makedonija» και κατόπιν «Δημοκρατία της Μακεδονίας», εντός και εκτός συνόρων.
Εάν αληθεύουν όσα αναφέρει ο Τσερβενκόφσκι, τότε τίθεται θέμα και για την ελληνική πλευρά, καθότι η υιοθέτηση της ονομασίας στα σλάβικα «για τρία χρόνια», προφανώς θα συνιστούσε απόπειρα παραπλάνησης των Ελλήνων και αντιμετώπισης των αντιδράσεων μέσω του επιχειρήματος ότι η σλαβική «καταγωγή» είναι ξεκάθαρη. 
Το θέμα είναι σοβαρό και δεν μπορεί να αφεθεί να περάσει έτσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.