# #

11 Οκτ 2012

Το μέλι χαρίζει υγεία......Φάτε όσο μέλι θέλετε άφοβα.....Διαβάστε!!!




Image and video hosting by TinyPic
Το μέλι έχει κατηγορηθεί ότι παχαίνει.
Μια κουταλιά της σούπας μέλι προσδίδει περίπου 60 θερμίδες, δηλαδή έχει αντίστοιχη θερμιδική αξία με ένα φρούτο.
Επιπλέον, έχει μηδενικό ποσοστό λίπους.

Το προϊόν των μελισσών περιέχει 15 γραμ. υδατάνθρακες, η πρόσληψη των οποίων είναι απαραίτητη καθημερινά και θα πρέπει να καλύπτουν το 50% της ημερήσιας εργειακής πρόσληψης.

Επιπρόσθετα, το μέλι αποτελεί τροφή πλούσια σε απλά σάκχαρα (γλυκόζη), που είναι το βασικό καύσιμο του εγκεφάλου.
Η κατανάλωσή του στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής όχι μόνο δεν παχαίνει αλλά μας οπλίζει με τις ευεργετικές του ιδιότητες, οι οποίες παρουσιάζονται στη συνέχεια.

* Ενισχύει το μεταβολισμό
Το μέλι είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που αποτελούν βασικό παράγοντα για το μεταβολισμό των υδατανθράκων, του λίπους και των πρωτεϊνών για την απελευθέρωση... ενέργειας.
* Καρδιά - κυκλοφοριακό
Η αυξημένη κατανάλωση μελιού από άτομα που πάσχουν από καρδιακές διαταραχές έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της κατάστασής τους.
Τα σάκχαρα του μελιού, ιδίως η γλυκόζη, είναι απαραίτητα για τις συστολές του καρδιακού μυ και αποτελούν πηγή ενέργειας για την καρδιά.

Ακόμη, το μέλι με τη βοήθεια των σακχάρων του και της ακετυλοχολίνης διαστέλλει τα αγγεία και συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
* Αναιμία
Το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης ιδίως σε παιδιά, αυξάνεται με την κατανάλωση μελιού, κυρίως λόγω του σιδήρου και του χαλκού που περιέχει.
* Στομαχοεντερικές παθήσεις
Το μέλι είναι βασικά αλκαλική τροφή, λόγω των μεταλλικών αλάτων που περιέχει.
Η αλκαλικότητα αυτή μειώνει την οξύτητα του στομάχου.
Το μέλι αποδεικνύεται πολύτιμο μέσο προστασίας κατά των ελκών του στομάχου και δωδεκαδάκτυλου.
Τέλος, το μέλι θεωρείται ένα από τα καλύτερα φυσικά ελαφρά καθαρτικά, μιας και η φρουκτόζη που περιέχει απορροφάται δυσκολότερα, και σε συνδυασμό με τη χολίνη, βελτιώνει την κινητικότητα του εντέρου και προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα.
* Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
Η υψηλή περιεκτικότητα του μελιού στις αντιοξειδωτικές βιταμίνες C,Ε προστατεύει τα αγγεία, συμβάλλοντας στη σωστή κυκλοφορία του αίματος, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, αλλά και την υγεία της επιδερμίδας.
* Αντισηπτικές ιδιότητες
Η μεγάλη περιεκτικότητα του μελιού σε φυσικά σάκχαρα έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να αναπτυχθούν μέσα σε αυτό διάφοροι μικροοργανισμοί.
Επί πλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξωτερικά με τη μορφή καταπλάσματος, καθώς ανακουφίζει από τα εγκαύματα, τις πληγές και τις ρινοφαρυγγικές παθήσεις, χάρη στην ιχνιδίνη που του προσδίδει βακτηριοστατικές ιδιότητες.
*Όσο σκουρόχρωμο τόσο πιο υγιεινό
Το μέλι, και μάλιστα αυτό που έχει σκούρο χρώμα, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, αντίστοιχη αυτής πολλών φρούτων και λαχανικών, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση του επιστημονικού περιοδικού "Joumal of Agricultural & Food Chemistry".
Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, το πλούσιο σε αντιοξειδωτικά μέλι συμβάλλει στη μείωση της οξείδωσης της LDL - κακής χοληστερόλης, η οποία οδηγεί στην ανάπτυξη αθηρωματικής πλάκας.
Γ.Καπώλη - City Press

 http://i-diadromi.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.