# #

12 Οκτ 2012

Τι έγραψαν οι ξένες εφημερίδες για την γκομενάρα που επισκέφτηκε το Ραγιαδιστάν...


ΑΠΕΤΥΧΕ Η ΜΕΡΚΕΛ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΡΑΙΧ



Πανθομολογούμενη είναι σε όλη την Ευρώπη η αποτυχία της Ανγκελα Μέρκελ να αλλάξει προς το καλύτερο με την επίσκεψή της στη χώρα μας την εξαιρετικά αρνητική εικόνα που έχει η πλειονότητα των Ελλήνων για τη γερμανική πολιτική απέναντι στην πατρίδα μας.
 «Αθήνα: η γοητεία της Μέρκελ δεν λειτουργεί» ήταν π.χ. ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας «Λε Φιγκαρό». 
«Οι δρόμοι της Ελλάδας υποδέχτηκαν με εχθρότητα την Άνγκελα Μέρκελ που ήρθε «ως καλή φίλη» έγραφε στον δικό της τίτλο η «Λε Μοντ», επίσης γαλλική.
 «Στις 9 Οκτωβρίου 1944, οι Γερμανοί έφευγαν από την Αθήνα καταστρέφοντας τα πάνταΕίναι βαρύς συμβολισμός να έρθει (σ.σ.: η Μέρκελ)στις 9 Οκτωβρίου» πρόβαλλε στους υπότιτλούς της η «Μοντ» μεταφέροντας τα λόγια Έλ­ληνα διαδηλωτή, ο οποίος πρόσθετε ότι «σήμερα ζούμε ...
μια οικονομική κατοχή».
 «Έξω το Τέταρτο Ράιχ» ανέ­φεραν πανό, σημειώνει ο ανταποκριτής της. Άλλο που δεν ήθελαν φυσικά οι Γάλλοι για να προβάλουν την αποτυχία του ταξιδιού της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα. 
«Από το τέλος του Δευτέρου Παγκο­σμίου Πολέμου ήταν η πρώτη φορά που ένας Ευρωπαίος αρχηγός κυβέρνησης γιουχαΐστηκε από τον πληθυσμό ενός άλλου κράτους της ΕΕ» έγραψε μέχρι και η επαρχιακή γαλλική εφημερίδα «Σιντ – Ουέστ» του Μπορντό. 
Οι Ισπανοί δεν έχουν φυσικά λόγους να διαφοροποιή­σουν τη στάση τους από εκείνη των Γάλλων. «Στην περίπτωση που η Ανγκελα Μέρκελ είχε στόχο με την επί­σκεψη της στην Αθήνα να καθησυ­χάσει τους Έλληνες και να κατευνά­σει τα αρνητικά συναισθήματα τους απέναντι της, τότε απέτυχε» έγραφε χωρίς περιστροφές π.χ. η ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς». 
Ενδιαφέρον όμως έχουν και οι αντιδράσεις του γερμανικού Τύπου, ο οποίος κάθε άλλο παρά ενθουσιασμένος ήταν στην απεικόνιση του κλίματος και των αποτελεσμάτων της επίσκεψης Μέρκελ στη χώρα μας. «Η Ελλάδα που εμφανίστηκε χτες στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας δεν ανή­κει στην οικογένεια του ευρώ» ισχυ­ρίστηκε η ακροδεξιά «Μπλιντ», ένα φύλλο κατωτάτης υποστάθμης που όμως το διαβάζουν τουλάχιστον έξι (!) εκατομμύρια Γερμανοί την ημέρα.
Η Μέρκελ υπόσχεται στην Αθήνα λιγουλάκι βοήθεια» ήταν ο εμφανώς σαρκαστικός κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της σκληρής δεξιάς γερ­μανικής εφημερίδας «Ντι Βελτ» στο προχθεσινό της φύλλο. «Μαζικές διαμαρτυρίες στους δρόμους. Κουκουλοφόροι πετάνε πέτρες στους αστυνομικούς» τονιζόταν στους υπότιτλους. Από εκεί άρχιζε και το πρωτο­σέλιδο κύριο σχόλιο της εφημερίδας: «Ενώ έξω έπεφταν πέτρες και μολότοφ, ενώ έξω κυμάτιζαν σημαίες με αγκυλωτούς σταυρούς και η κραυγή “Μέρκελ, δρόμο!” αντηχού­σε, μέσα ανταλλάσσονταν φιλοφρονήσεις υπολογισμένες και εφοδιασμένες με μικρές δυσκολίες». 
Η επίσης συντηρητική γερμανική εφημε­ρίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» έκανε, ως συνήθως, τη βαθύτερη προσέγγιση του θέματος. «Πουθενά μέχρι τώρα δεν έχουν υποδεχτεί έτσι την καγκελάριο: με στρατιωτικές τιμές και με σημαίες με τον αγκυλωτό σταυρό» έγραφε ευθύς εξαρχής στο πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της που είχε τον χαρακτηριστικό τίτλο «Όχι το Τέταρτο Ράιχ» στο οποίο ξεκαθά­ριζε ότι «η καγκελάριος δεν έχει τί­ποτα περισσότερο να δωρίσει στους Έλληνες».
Το άρθρο συνέχιζε: «Το υπο­σχόμενο από την καγκελάριο φως στο τέλος του τούνελ θα το δουν όμως οι Έλληνες μόνο αφού πρώτα καταλάβουν ότι δεν είναι το “Τέταρτο Ράιχ” υπεύθυνο για τις δυστυχίες τους. Οι διαδηλώσεις εναντί­ον της Μέρκελ πρέπει όμως να οδη­γήσουν σε σκέψεις και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Δείχνουν πόσο γρήγορα και εύκολα μπορεί η Ευρώ­πη να ξαναπέσει σε παλιά πρότυπα σκέψης και αντανακλαστικά, όταν σκιστεί ο λιπαντικός ιμάντας του μο­τέρ της ενοποίησης, η ευημερία». 
Η εφημερίδα αποφεύγει όμως να πει αν αυτός ο «λιπαντικός ιμάντας» της ευρωπαϊκής ενοποίησης έσπασε τυ­χαία ή αν η πολιτική κάποιας χώρας είναι υπεύθυνη για αυτό το γεγονός με τις μοιραίες συνέπειες.

Γ.Δελαστικ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.