# #

12 Οκτ 2012

Ανοχή, τέλος: 72% κατά του Μνημονίου - 15% μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης!



Εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα σε ότι αφορά την πίστη των πολιτών ότι μπορεί να εξέλθει η χώρα από την κρίση και ειδικότερα ότι αυτό μπορεί να το επιτύχει η νυν κυβέρνηση αποτυπώνεται στο Βαρόμετρο Οκτωβρίου της Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή. 

Σε σχέση με τον Ιούνιο οι πολίτες απορρίπτουν μαζικά το Μνημόνιο πλέον: 

Από το 29% η αποδοχή έχει πέσει στο 19% και από το 61% η απόρριψη έχει φτάσει στο 72% των πολιτών! 

Το κακό για τους μνημονιακούς είναι ότι οι πολιτικές τους εφεδρείες εξαντλούνται ταχύτατα. Δεν υπάρχει πια άλλη ΝΔ και Α.Σαμαράς.

 Πάντως, ακόμα ο Α.Σαμαράς αποτελεί το "δυνατό χαρτί" της ΝΔ, όπως θα δούμε εν συνεχεία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται συντριπτικά στο κρίσιμο ερώτημα της παράστασης νίκης με...
48 έναντι 33% και αυτό το ποσοστό διαμορφώθηκε μόλις σε ένα μήνα αφού τον Σεπτέμβριο τα δύο κόμματα ήταν περίπου ίσα στην παράσταση νίκης.


Επίσης η  οργή και η αγανάκτηση πάντως των πολιτών συνεχίζει να αυξάνεται (23% το Σεπτέμβριο – 28% τον Οκτώβριο), με το 80% να θεωρεί ότι τα πράγματα πηγαίνουν σε λάθος δρόμο, το 72% να τάσσεται κατά του Μνημονίου και το ίδιο ποσοστό (72%) να δηλώνει ότι αντιμετωπίζει δυσκολία με τα εισοδήματά του.

Από εκεί και πέρα έχουμε ορισμένα εντυπωσιακά ευρήματα για την Χρυσή Αυγή, που παρά το γεγονός ότι βάλλονται πανταχόθεν από το ΚΚΕ μέχρι τους Ανεξάρτητους Έλληνες εμφανίζουν εξαιρετική βελτίωση στα πιιοτικά χαρακτηριστικά τους, με τον ηγέτη του κόμματος Ν.Μιχαλολιάκο να ισοψηφεί σε θετικές ψήφυς με τον Ε.Βενιζέλο σε ότι αφορά την δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών (20/100), αλλά να προηγείται στο συγκεκριμένο τεστ σε ότι αφορά τις αρνητικές γνώμες: 

Περισσότεροι πολίτες (77/100) έχουν αρνητική γνώμη για τον Ε.Βενιζέλο, παρά για τον Ν.Μιχαλολιάκο (72/100)!

Πάντως η συγκεκριμένη δημοσκόπηση καταγράφει και μια υποχώρηση από το 22/100 στην δημοφιλία του αρχηγού της Χρυσής Αυγής σε σχέση με τον Σεπτέμβριο που ήταν 22/100.
Επίσης η Χρυσή Αυγή περνά το ΠΑΣΟΚ στο ερώτημα για την δημοφιλία των κομμάτων ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης με 21 έναντι 19/100! Εκεί που αναδεικνύεται η δυναμική της Χρυσής Αυγής είναι στο ότι από το 16% του Ιουνίου η δημοφιλία της τώρα φτάνει στο 21%

Στο μοναδικό που μπορεί να ελπίζει η ΝΔ και η κυβέρνηση γενικότερα, είναι ο Α.Σαμαράς, ο οποίος παραμένει καταλληλότερος πρωθυπουργός με 43%, κερδίζοντας μάλιστα τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 28%, μία μονάδα λιγότερη από τον Σεπτέμβριο.

Πρώτος σε δημοτικότητα αρχηγός είναι ο Φώτης Κουβέλης (48%) και ακολουθούν: Αλέξης Τσίπρας (41%), Πάνος Καμμένος (40%), Αντώνης Σαμαράς (39%), Αλέκα Παπαρήγα (21%), Νίκος Μιχαλολιάκος (20%) και τελευταίος ο Ευάγγελος Βενιζέλος (20%).

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος χάνει 9 μονάδες σε δημοτικότητα (29% το Σεπτέμβριο, 20% τον Οκτώβριο), ο Πάνος Καμμένος κερδίζει μία μονάδα (40% τον Οκτώβριο, 39% το Σεπτέμβριο), ο Φ. Κουβέλης χάνει τέσσερις μονάδες (48%, 52% το Σεπτέμβριο), ο Ν. Μιχαλολιάκος 20%, η Αλέκα Παπαρήγα κερδίζει μία μονάδα (21%, 20% το Σεπτέμβριο) και ο Αλέξης Τσίπρας χάνει μία μονάδα (41%, 42% το Σεπτέμβριο).

Να σημειώσουμε ότι μετά από αρκετό καιρό, καλή εμφάνιση έχουν στα ποιοτικά στοιχεία οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που δείχνουν αξιοσημείωτη αντοχή.
Το ερώτημα είναι, μπορεί μια κυβέρνηση να επιβιώσει και να παράγει έργο με τέτοιο κλίμα; Αν δεν αλλάξει κάτι και σύντομα μάλιστα, τον Ιανουάριο θα είναι αργά. Όταν η δημοφιλία του Α.Σαμαρά θα ξεκινήσει να υποχωρεί θα έχει αρχίσει και η αντίστροφή μέτρηση...


defencenet.gr

1 σχόλιο:

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.