# #

7 Μαΐ 2011

''Οι Έλληνες θα πρέπει να συνηθίσουν να μην τρώνε''Την καταπληκτική αυτή συμβουλή μας δίνει ο διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Ντάνιελ Γκρος που εκτιμά πως η σωτηρία για την Ελλάδα θα έλθει εαν αγοράσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο όλα τα ελληνικά ομόλογα.

Ολόκληρη η δήλωση του κυρίου Γκρος είναι "οι Έλληνες θα πρέπει να συνηθίσουν να μην καταναλώνουν: όταν δεν έχεις πόρους δεν μπορείς να καταναλώνεις".
Σύμφωνα με τον ίδιο η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη : ''θα υπάρξει πρώτα η επιμήκυνση της λήξης των ομολόγων, αφήνοντας αμετάβλητη την ονομαστική τους αξία και τα επιτόκια. Κάτι τέτοιο, για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, παρουσιάζει το πλεονέκτημα ότι μπορούν να πουν: δεν συνέβη τίποτα, παγώσαμε, απλώς, το χρέος".
 
"Είναι η οδός", εξηγεί ο γερμανός οικονομολόγος, "που ακολούθησε και η Ουρουγουάη, αλλά εκεί ..λειτούργησε, διότι το χρέος της χώρας, δεν ήταν μεγάλο".
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτικών Μελετών, το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι έχει συσσωρεύσει, κατά κύριο λόγο, εξωτερικό χρέος.
 
Κατά συνέπεια, εξαρτάται από τον υπόλοιπο κόσμο για να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί, ενώ οι εξαγωγές της χώρας δεν αυξάνονται και, έτσι, το χρέος αυτό δεν μειώνεται".
 
Σε ότι αφορά τις συνέπειες μιας τυχόν αναδιάρθρωσης, προσθέτει ότι "το μειονέκτημα, είναι ότι ακόμη και μόνο και με τη επιμήκυνση της λήξης των ομολόγων, σπάει ένα φράγμα: αυτό που ορίζει τα συμβόλαια είναι αδιαπραγμάτευτα και τα χρέη πρέπει να πληρώνονται στην ώρα τους".
 
Ο Γκρος προβλέπει ότι "αν η Ελλάδα προχωρήσει στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων, τα σπρεντ θα παραμείνουν σε υψηλότατα επίπεδα, οπότε η Αθήνα δεν θα έχει πρόσβαση στις αγορές και το μόνο νήμα που θα την συνδέει με τον υπόλοιπο κόσμο θα είναι εκείνο που περνά από την Φραγκφούρτη".
 
Ο γερμανός οικονομολόγος, στη συνέντευξή του στη "Λ' Εσπρέσσο", κάνει συγκεκριμένη πρόταση: "από την στιγμή", τονίζει, "που τα ελληνικά ομόλογα κοστίζουν ελάχιστα, σχεδόν 50% λιγότερο, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης, θα μπορούσε να πει στην αγορά ότι αποφασίζει να αγοράσει όλα τα ελληνικά μποντς στη σημερινή τους τιμή και δίδει σε αντάλλαγμα τα δικά του, που διαθέτουν όλα τριπλό Α". Με τον τρόπο αυτό, συνεχίζει ο Ντάνιελ Γκρος, το Ταμείο θα μπορούσε να έχει στην κυριότητά του όλο το ελληνικό χρέος και να πάει στην Αθήνα με μια πρόταση: σας μειώνω το χρέος, και εσείς μου πληρώνετε τους τόκους μόνο βάσει αυτής της ονομαστικής αξίας, που είναι η μισή".
 
Κατά το διευθυντή του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής "η Ελλάδα, με τον τρόπο αυτό, θα μείωνε σχεδόν κατά το ήμισυ το χρέος της και η σχέση ελλείμματος/ΑΕΠ θα κατέβαινε κάτω από το 100%, πολύ πιο χαμηλά από το επίπεδο της Ιταλίας".
 
Για μια ενδεχόμενη έξοδο της χώρας μας από το ευρώ, ο Ντάνιελ Γκρος δηλώνει ότι "ο πειρασμός, θα υπήρχε, μόνο στην περίπτωση μιας αναδιάρθρωσης που δεν τύχει καλών χειρισμών, που καθυστερήσει υπερβολικά και αν οι τράπεζες δεν αντιδράσουν. Σε μια τέτοια κατάσταση, δεν θα είχε νόημα- για την Ελλάδα- να πληρώσει το χρέος της σε ευρώ, καλύτερα να το κάνει σε νέες δραχμές, με την μισή αξία".
 
Όσο για την Ευρώπη, τέλος, ο επικεφαλής του κέντρου πολιτικών μελετών με έδρα τις Βρυξέλλες, θεωρεί ότι μια αποχώρηση της χώρας μας από το ευρώ, "θα σήμαινε ολική κατάρρευση".
newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.