# #

6 Μαΐ 2011

Σιγά-σιγά, θα βγουν όλα στην φόρα...


Ξύπνησαν οι ευρωζωνάτοι…

thumb
Γράφει η Κουκίδα
Μπα; Ξύπνησαν τα πουλάκια μου; Μας πετάχτηκαν τα μάτια έξω όταν διαβάσαμε τις προϋποθέσεις και τους (επιμέρους) όρους για την δημοσιονομική προσαρμογή της Πορτογαλίας. Πιο ρεαλιστικοί και βατοί με ορίζοντα να μειωθεί μεν το έλλειμμα στο 3%, αλλά οι υπολογισμοί έγιναν με γνώμονα το γεγονός ότι η χώρα θα πέσει σε ύφεση τα επόμενα δύο χρόνια.
Το παρασκήνιο ήταν έντονο, με την Κομισιόν και την ΕΚΤ να ζητούν από το ΔΝΤ μόνο την τεχνογνωσία για ορισμένα θέματα και βεβαίως το ένα τρίτο του δανείου. Πέρα από αυτό πήραν το πρόγραμμα στα χέρια τους βάζοντας μπόλικο νερό στο κρασί της σφικτής δημοσιονομικής πολιτικής. Οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα και την Ιρλανδία, βλέπετε, έδειξαν και τις πραγματικές διαθέσεις και σκοπούς του ΔΝΤ για την ευρωζώνη. Απ 'ότι μαθαίνουμε , ο κ. Τρισέ που βλέπει την ανεξαρτησία της ΕΚΤ να πηγαίνει περίπατο, έχει βάλει σκοπό μέχρι να λήξει η θητεία του, να οριοθετήσει τις δραστηριότητες του ΔΝΤ μέσα στην ζώνη του ευρώ. Το ίδιο και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, με την αμέριστη υποστήριξη του προέδρου του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ο κ. Γιούνκερ ήταν από τους ηγέτες που δεν ήθελαν καθόλου την συμμετοχή του ΔΝΤ στο δάνειο για την Ελλάδα. Εν αντιθέσει με την Άγκελα Μέρκελ που ήθελε όλο το ποσό του δανείου να δοθεί από το Ταμείο και ούτε σεντ από την ευρωζώνη. Τελικά επικράτησε η μέση λύση, όπως πάντα άλλωστε στις αποφάσεις της ΕΕ. Βεβαίως εμείς είχαμε και έναν πρωθυπουργό που είχε αποφασίσει, πριν καν προκηρυχθούν οι εκλογές του 2009, να βάλει την χώρα στο ΔΝΤ, χωρίς καν να διερευνήσει ή να πολεμήσει για..
ευρωπαϊκή λύση. Είχαμε επίσης και την «πρωτιά» να φάμε στα μούτρα το μνημόνιο , με μια άπειρη τρόικα και άπειρη κυβέρνηση, άπειρο οικονομικό επιτελείο και βεβαίως εμμονές που οδήγησαν στην σύνταξη ενός πλαισίου που βασιζόταν σε λάθος δεδομένα. Ανάπτυξη γράφαμε, ύφεση 6% είχαμε και άλλα πολλά. We used a wrong data base αναφώνησε πρόσφατα στέλεχος του ΔΝΤ αναφερόμενος στο ελληνικό μνημόνιο. Αλλά σιγά-σιγά, θα βγουν όλα στην φόρα. Όπως βγήκε και η μαρτυρία Στρος Καν την οποία σας έχουμε γράψει εδώ και 10 μήνες. Όσο φίμωτρο και να πέφτει, η άτιμη αλήθεια βρίσκει πάντα τρόπο και λάμπει.
Τώρα στην κυβέρνηση, απ’ ό,τι μαθαίνουμε πανηγυρίζουν για τις εξελίξεις στην Πορτογαλία γιατί, λένε, θα φέρουν χαλάρωση και του δικού μας μνημονίου. Παίδες, μη χαίρεστε πολύ γιατί ήδη ξεκινάει ο διαχωρισμός της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας από την Ελλάδα, η οποία υφίσταται τις επιπτώσεις τραγικών κυβερνήσεων δεκαετιών και όχι της παρούσας κρίσης. Οπότε basta.....
ΥΓ : Κόντεψαν να πεθάνουν οι Financial Times που βγήκαν χθες γράφοντας ότι «δυστυχώς το Πορτογαλικό μνημόνιο έχει πολλή δόση ευρωζώνης και λίγο ΔΝΤ που το χρειάζεται» και τι κρίμα γιατί «το αμερικανικό φάρμακο ήταν η λύση για την Λισαβόνα»  και βεβαίως τις συνήθεις ανακρίβειες για το πώς λειτουργεί η  ευρωζώνη. Ούτε τις βασικές αρχές της ευρωπαϊκής συνθήκης δεν γνωρίζουν. Δεν έχω ξαναδιαβάσει πιο ανακριβή ρεπορτάζ.  Βεβαίως ο αγγλοσαξονικός σκοπός είναι να διαλυθεί το ευρώ και να αποδείξουν ότι καλά έκαναν οι Βρετανοί και δεν εντάχθηκαν στο club. Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.