# #

28 Αυγ 2010

πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν....

Σαράντα με πενήντα τμήματα Τ.Ε.Ι. σε ολόκληρη τη χώρα αναμένεται ότι θα κλείσουν, θα συγχωνευθούν ή θα αλλάξουν επιστημονικό αντικείμενο πριν ολοκληρωθούν οι αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα της χώρας το 2013 – 2014. Η κυβέρνηση ανακοινώνει τις βασικές αρχές του νέου νόμου – πλαισίου για τα πανεπιστήμια στο τέλος Σεπτεμβρίου και αμέσως μετά ξεκινούν οι διαδικασίες χωροταξικού ελέγχου της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, που θα καταλήξουν σε δραστική μείωση των Τμημάτων της. Μεταξύ των τμημάτων...
που τα ερχόμενα χρόνια θα αλλάξουν τρόπο λειτουργίας είναι και πανεπιστημιακά, καθώς τρεις ξενόγλωσσες φιλολογίες της χώρας (Ιταλική, Ισπανική, Γαλλική) είχαν εφέτος κενές θέσεις ή εισακτέους με βαθμολογία λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το 5. Για τις περιπτώσεις αυτές μελετάται η λύση των συγχωνεύσεων και η δημιουργία π.χ. Τμήματος Λατινογενών Σπουδών.
«Και πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν» δηλωσε χθες η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό ΜΕGΑ, στην οποία και ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα επαναφοράς της βάσης του δέκα. «Τοπική κοινωνία με λίγους φοιτητές δεν συντηρείται. Προχωράμε σε πολύ μεγάλες αλλαγές στην εκπαίδευση. Νέο μοντέλο διοίκησης με δυνάμεις της κοινωνίας και της επιστήμης, νέο πρόγραμμα σπουδών για να μην είναι τα ΑΕΙ εξεταστικά κέντρα, αλλαγές για την αυτοτέλεια των ΑΕΙ, αλλαγές για τη διεθνοποίησή τους και αλλαγές για την αξιολόγηση, που θα είναι προϋπόθεση για τη χρηματοδότησή τους. Ολα οδηγούν σε “Καλλικράτη” στην Παιδεία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

http://www.tovima.gr

Πόλεις όπως η Κοζάνη, η Καλαμάτα, η Ηγουμενίτσα, η Φλώρινα, το Μεσολόγγι έχουν τμήματα τα οποία ακόμη και φέτος – που δεν ίσχυσε η βάση του δέκα – εξακολουθούν να έχουν τεράστιο αριθμό κενών θέσεων, μια και το ενδιαφέρον των υποψηφίων αποδείχτηκε για άλλη μία φορά εξαιρετικά περιορισμένο.
Οι τοπικές κοινωνίες για προφανείς λόγους δεν επιθυμούν φυσικά να «χάσουν» αυτά τα τμήματα, αλλά τώρα «ο κόμπος έφτασε στο χτένι» και πρέπει να ληφθούν γενναίες και μελετημένες αποφάσεις για την τύχη τους.

http://www.ethnos.gr
...http://ouranos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.