# #

12 Μαΐ 2010

ΠΓΔΜ - Αναφορές του προέδρου Ιβάνοφ για την ονομασία...


πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, εξέφρασε την άποψη πως αν η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα ήταν καλύτερη, τότε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, θα έκανε κάτι ώστε να μετατοπισθεί η θέση της Ελλάδας στο ζήτημα της ονομασίας. Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε, την Τετάρτη, με πολίτες της ΠΓΔΜ, στο προεδρικό μέγαρο, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από την ανάληψη των καθηκόντων του, χαρακτήρισε ως "απαξιωτική" την ονομασία πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας για τη χώρα του.

"Τα επιχειρήματα που αφορούν το όνομα, την ταυτότητα και τη γλώσσα είναι με το μέρος μας, η ισχύς όμως είναι με το μέρος της ελληνικής πλευράς ...

Η προσωρινή ονομασία πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, υπό την οποία ενταχθήκαμε στον ΟΗΕ, αρχικά προοριζόταν μόνον για χρήση εντός του ΟΗΕ, ενώ με την Ενδιάμεση Συμφωνία διευρύνθηκε (σ.σ. η χρήση) σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς", ανέφερε ο κ. Ιβάνοφ.

"Είναι παράλογο αυτό που ζητά από εμάς η Ελλάδα και νομίζω πως κανένας πολιτικός στη Μακεδονία δεν θα συναινέσει να αλλάξει το όνομα του κράτους, το Σύνταγμα, η γλώσσα και το έθνος για εσωτερική χρήση. Θεωρώ ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να αφορούν μόνον την αλλαγή της απαξιωτικής προσωρινής ονομασίας, υπό την οποία η Μακεδονία προσχώρησε στον ΟΗΕ.

Σε περίπτωση που η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα ήταν καλύτερη, νομίζω πως ο πρωθυπουργός Παπανδρέου θα έκανε κάτι ώστε να μετακινηθεί η θέση της Ελλάδας προς το καλύτερο", πρόσθεσε ο κ. Ιβάνοφ. Σημείωσε ακόμη ότι δεν μπορεί να μιλήσει για τις υπόλοιπες λεπτομέρειες σχετικά με τη δική του θέση και τη θέση της χώρας του, διότι, όπως είπε, "γίνεται λόγος για ένα ζήτημα εξαιρετικής σημασίας για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας".

http://news.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.