# #

13 Μαΐ 2010

Το τέλος του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς–Αλεξανδρούπολη


Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Ρωσίας Sergei Shmatko, ο οποίος συμμετέχει στην αντιπροσωπεία που συνοδεύει τον Ρώσο πρόεδρο κατά την επίσκεψη του στην Τουρκία, "εξετάζεται η συγχώνευση των δύο ανταγωνιστικών αγωγών Μπακού - Τσεϊχάν και Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, καθώς ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη ουσιαστικά έχει σταματήσει να εξελίσσεται ως πρόγραμμα με υπαιτιότητα της Βουλγαρίας".
Πρακτικά δηλαδή ματαιώνεται ο δεύτερος!
Ανέφερε επίσης πως, "αφού η Βουλγαρία ξεκαθαρίσει την στάση της όσον αφορά τις απαιτήσεις της για καλύτερα οικονομικά ωφέλη και περιβαλλοντική προστασία, θα εξεταστεί η συγχώνευση του προγράμματος κατασκευής του αγωγού με αυτόν του Μπακού - Τσεϊχάν, ο οποίος ήδη κατασκευάζεται".

Αν και δεν είναι σαφές από τα λεγόμενα του S. Shmatko τι εννοεί λέγοντας "συγχώνευση", είναι πιθανό να έβαλε την ταφόπλακα στον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.
Πρόκειται για μία "προαναγγελθείσα" από την Ρωσία απόφαση.
Η Μόσχα θεωρεί Βουλγαρία και Ελλάδα "αδύναμους κρίκους" οι οποίοι εξαρτώνται πλέον ολοκληρωτικά από το "ατλαντικό μπλοκ".
Το χειρότερο είναι ότι η Τουρκία αποκτά το ρόλο που ήθελε να διαδραματίσει η Ελλάδα ως στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας και ως διαμετακομιστικός κόμβος μεταφοράς πετρελαίου προς τις αγορές τις δύσης. Παράλληλα, ο Μπακού - Τσεϊχάν που ως πρόγραμμα δεν κρίνονταν βιώσιμος, με την μεταφορά και Ρωσικού πετρελαίου αναβαθμίζεται.

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Igor Sechin δήλωσε ότι η χώρα του πρόκειται να επενδύσει συνολικά 3 δις δολάρια για την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Samsun - Ceyhan.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο υπό κατασκευή 700 χλμ αγωγός που κατασκευάζεται από ιταλοτουρκική κοινοπραξία, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της χώρας του και της Τουρκίας.
Παράλληλα με αυτή την εξέλιξη ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε ότι οι δύο χώρες συζήτησαν την κατασκευή ενός διυλιστηρίου στην περιοχή του Ceyhan συμπληρώνοντας ότι οι δύο πλευρές εξετάζουν το ενδεχόμενο να συμφωνήσουν την από κοινού πώληση των προϊόντων του διυλιστηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.