# #

13 Μαΐ 2010

Έρχονται δύσκολες μέρες για τα ΜΜΕ........


Άρχισαν να «φαίνονται» πλέον τα σημάδια της οικονομικής κρίσης στον Τύπο. Οι κυκλοφορίες των εφημερίδων συρρικνώνονται, των περιοδικών κατρακυλάνε και στα ραδιόφωνα και τα κανάλια είναι ακόμα χειρότερη η κατάσταση, αφού οι διαφημίσεις έχουν περιοριστεί και οι φτηνές παραγωγές στις οποίες καταφεύγουν για να περιορίσουν τα έξοδά τους έχουν... χαμηλώσει τις ακροαματικότητες και την τηλεθέαση!

Αποτέλεσμα της μείωσης των εσόδων είναι βέβαια οι περικοπές δαπανών, που εκφράζονται με τον περιορισμό των παράλληλων εκδόσεων, τις απολύσεις και το πάγωμα των προσλήψεων, που σημαίνει πως οι εναπομείναντες εργαζόμενοι θα δουλεύουν και γι' αυτούς που συνταξιοδοτούνται ή αποχωρούν!
Αναλυτικά η ζοφερή κατάσταση που διαμορφώνεται στον χώρο των ΜΜΕ
έχει ως εξής:
Περικοπές στο εκτυπωτικό
κάνει η «Καθημερινή»!
Σχέδιο για μείωση των θέσεων εργασίας στον εκτυπωτικό κλάδο της «Καθημερινής»; Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να σταματήσει να χρησιμοποιεί τις τρεις από τις τέσσερις εκτυπωτικές μηχανές της η «Καθημερινή», στέλνοντας για εκτύπωση περιοδικά της στην Ιταλία. Οι εργαζόμενοι συντάκτες και τεχνικοί αντέδρασαν στο άκουσμα αυτού του ενδεχομένου και η εκδοτική εταιρεία δήλωσε πως δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο. Πάντως, την ίδια ώρα μειώνονται οι αγγλόφωνες σελίδες του ομίλου. Στο ημερήσιο φύλλο της «Herald Tribune» οι σελίδες μειώνονται από 4 σε 2 και στην εβδομαδιαία «Athens Plus» από 64 σε 32. Η ετήσια Γενική Συνέλευση της «Καθημερινής» ορίστηκε για τις 31 Μαΐου.
3 Κλίμα ανησυχίας στην «Απογευματινή». Οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι με τα νέα μέτρα, και ειδικά με την απελευθέρωση των απολύσεων, ο αριθμός των εργαζομένων θα μειωθεί δραματικά.
3 Μαζικές απομακρύνσεις συνεργατών σε εκπομπές έρχονται στο Star, όπου αποφασίστηκε νέος γύρος περιστολής εξόδων. Στους μόνιμους εργαζομένους του καναλιού μεταφέρθηκε πως δεν θα γίνουν απολύσεις με τη νέα σεζόν, αλλά θα πρέπει να καλυφθούν τα κενά που θα αφήσουν συνεργάτες τηλεοπτικών εκπομπών. Οι συντάκτες, δηλαδή, του καναλιού θα πρέπει πλέον να συνεργάζονται με όλες τις εκπομπές, από το πρωί έως το βράδυ.
3 Στο πρόγραμμα στοχεύει η απόφαση μείωσης του κόστους κατά 30% στο Mega. Ήδη ενημερώθηκαν οι εταιρείες παραγωγής για μείωση των μπάτζετ, ενώ σειρές που θα συνεχίζονταν, όπως η κωμωδία «Μ+Μ», κατεβάζουν αυλαία τον Ιούνιο. Στόχος είναι ο περιορισμός του κόστους ανά ώρα προγράμματος, ειδικά στη βραδινή ζώνη, στην οποία ομολογουμένως το Mega διατηρεί τις ακριβότερες παραγωγές. Σύμφωνα με πληροφορίες, προωθείται και νέα μείωση στις αποδοχές των υψηλά αμειβομένων σε όλους τους τομείς κατά 5%. Πάντως, πολλοί συνιστούν ψυχραιμία και όχι πανικό, γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος να χάσει το κανάλι την υπεροχή και τον χαρακτήρα που έχει ως κυρίαρχος παίκτης της
αγοράς.
3 Χωρίς να πληρώσει μισθούς και αποζημιώσεις σε περίπου 110 εργαζομένους αναστέλλει τη λειτουργία της η
εταιρεία Περιοδικός Τύπος της οικογένειας Ανεμοδουρά. Η εταιρεία διέθετε κάποιους τίτλους περιοδικών που είχαν καλή κυκλοφορία και εκτιμάται ότι οι τίτλοι αυτοί θα επανακυκλοφορήσουν από άλλες εκδοτικές εταιρείες.
3 Κύμα απολύσεων στο «Αθηνόραμα», όπου συνεχίζονται καθημερινά οι απομακρύνσεις προσωπικού. Συνολικά ανακοινώθηκαν 15 απολύσεις, μέχρι τα μέσα της εβδομάδας είχαν γίνει ήδη έξι και, ενώ οι εργαζόμενοι στη Γενική Συνέλευσή τους απαίτησαν να μη γίνει καμία απόλυση και κήρυξαν στάσεις εργασίας, το σωματείο της ΕΣΠΗΤ απείχε από την κινητοποίηση.
3 Ανησυχία ότι οδεύει προς συρρίκνωση εκφράζεται στο τηλεοπτικό περιοδικό της «Ραδιοτηλεόρασης», το οποίο βγαίνει χάρη στους συμβασιούχους και κανείς ακόμη δεν έχει πει το παραμικρό για τα σχέδια της διοίκησης γι' αυτό. Τα σχόλια που έγιναν στο διοικητικό συμβούλιο ήταν μάλλον αρνητικά.

http://www.paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.