# #

31 Δεκ 2011

Έρχεται η... αρκούδα!


...Για να μεινει !

thumb
Ήρθαν για να... μείνουν κι αυτή τη φορά δεν πρόκειται να ξεγελαστούν από «παιχνίδια» και «τρικλοποδιές», αλλά να διεκδικήσουν με ίσους όρους τη θέση τους στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αυτό λένε όσοι συναντήθηκαν και συζήτησαν το τελευταίο διάστημα με Ρώσους μάνατζερ και επιχειρηματίες, οι οποίοι εσχάτως επισκέπτονται όλο και συχνότερα την Ελλάδα.
Μπορεί οι διακρατικές σχέσεις να μην βρίσκονται στο καλύτερο σημείο της ιστορίας τους (ας όψεται εκείνο το ταξίδι του Γιώργου στη Μόσχα πριν από δύο Φλεβάρηδες), μπορεί η Μόσχα να βλέπει με πολύ επιφυλακτική στάση τις θέσεις της Αθήνας, ωστόσο ο επιχειρηματικός κόσμος της Ρωσίας δείχνει να πιστεύει πως εδώ, στη σπαρασσόμενη από την οικονομική κρίση Ελλάδα, έχει βρει... φλέβα χρυσού.
Κι όπως ομολογούν στους συνομιλητές τους οι επιχειρηματίες, αυτή η… φλέβα χρυσού μπορεί να αποδώσει μεγαλύτερα κέρδη απ’ ό,τι τα πετρέλαια της Σιβηρίας...
Aγοράζουν
 Οι Ρώσοι είναι έτοιμοι «να κάνουν ντου» στις περιοχές που θεωρούν πως είναι μέσα στα ζωτικά τους συμφέροντα. Και μία από αυτές είναι η Νοτιοανατολική Ευρώπη, με επίκεντρο την Ελλάδα.
Την προηγούμενη εβδομάδα πέρασε στα ψιλά μία είδηση με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον:
Το fund με το όνομα Worldwide Energy Ltd , με έδρα στο Ντουμπάι, εξαγόρασε το σύνολο των μετοχών της εταιρείας «Energa Εμπόριο Λιανικής Ηλεκτρικής Ενέργειας».
♦  Η ελληνική εταιρεία είναι μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ρεύμα σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, δημιουργήθηκε από την οικογένεια Φλώρου, για μεγάλο διάστημα είχε στρατηγικό σύμμαχο την αυστριακή Verbund, αλλά αρχές του χρόνου οι ξένοι μέτοχοι αποχώρησαν.
♦ Το fund έχει δημιουργηθεί από αραβικά και ρωσικά κεφάλαια κι έχει ήδη αποκτήσει μερίδια σε εταιρείες εμπορίας - προμήθειας ηλεκτρισμού και σε λιγνιτωρυχεία σε βαλκανικές χώρες.
Η συνέχεια έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον: Χωρίς να έχει ανακοινωθεί επίσημα, το ίδιο fund φέρεται να έχει εξαγοράσει και την εταιρεία Hellas Power, που αποτελεί τη συνέχεια της Aegean Power έπειτα από την αποχώρηση του Μελισσανίδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι του fund εμφανίστηκαν στη ΡΑΕ, στις συζητήσεις για τις οφειλές των εταιρειών λιανικής, δηλώνοντας πως εκπροσωπούν και τις δύο ιδιωτικές εταιρείες...
Η μεγαλύτερη εταιρεία
Ακόμη κι αν δεν ευσταθούν αυτές οι τελευταίες πληροφορίες, το θέμα έχει πολύ ενδιαφέρον παρασκήνιο και δεν έχει καμία σχέση με τα σενάρια περί «κερδοσκοπικής» επένδυσης, που μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα - κι ανάλογα με τα κέρδη που θα φέρει - μπορεί να οδηγήσει σε αποχώρηση του fund από τις εταιρείες που εξαγόρασε. Εάν ήταν αυτές οι προθέσεις του, τότε δεν θα εξαγόραζε δύο εταιρείες και μάλιστα ανταγωνίστριες. Η υπόθεση έχει πολύ ψωμί. Ή καλύτερα... πολλά ρούβλια! Το fund φαίνεται πως έχει στόχο να φτιάξει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο με πάγια, που να πρωταγωνιστήσει στην ενεργειακή αγορά. Με τις εξαγορές ήδη δημιουργεί τη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία διανομής ρεύματος, με περισσότερους από 200.000 πελάτες, κυρίως νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η συμμετοχή σε εταιρείες που διαχειρίζονται λιγνιτωρυχεία στα Βαλκάνια προϊδεάζει για σοβαρή υποψηφιότητα στους μελλοντικούς διαγωνισμούς για την παραχώρηση αντίστοιχων μονάδων και στην ελληνική αγορά.
Κανείς δεν μπορεί να ξέρει από τώρα εάν η Worldwide Energy Ltd θα αποτελέσει και έναν από τους «μνηστήρες» για τον ρόλο του στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΗ, ενώ οι διασυνδέσεις της με τον ρωσικό ενεργειακό τομέα είναι ξεκάθαρο πως έχει άμεση ή έμμεση σχέση με το ενεργειακό κατεστημένο της Ρωσίας, το οποίο ελέγχεται άμεσα ή έμμεσα (σε τεράστιο βαθμό, εάν όχι εξ ολοκλήρου) από το Κρεμλίνο.
Είναι γνωστό, άλλωστε, το ενδιαφέρον των ρωσικών εταιρειών για τον ελληνικό ενεργειακό τομέα. Η Gazprom και άλλες ρωσικές εταιρείες έχουν ενδιαφερθεί για τη ΔΕΠΑ και τις τοπικές εταιρείες διανομής αερίου, για τα Ελληνικά Πετρέλαια (η Lukoil το 2003), αλλά και για μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού (θερμικές και υδροηλεκτρικά).
Μπάτε σκύλοι...
Το μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων που αναμένεται στη χώρα μας, με βάση τις κατευθύνσεις της τρόικας, ανοίγει την όρεξη των Ρώσων και των συνεταίρων τους να αποκτήσουν καλύτερες θέσεις σε μία αγορά που αποτελεί τμήμα της Ευρωένωσης. Άλλωστε η «επίθεση» των Κινέζων στην πορτογαλική ΔΕΗ (εξαγόρασαν το 17% αντί 2,7 δισ. ευρώ, δίνοντας μάλιστα 50% περισσότερα από τη χρηματιστηριακή της αξία) δείχνει τον δρόμο! Αλλά στην περίπτωσή μας, οι Αραβορώσοι γνωρίζουν πολύ καλά πως:
1 Οι ελληνικές εταιρείες αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα εμπόδια για να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους, οπότε κάνουν... σκόντο στις τιμές πώλησης σε οποιονδήποτε φέρει «ζεστό χρήμα».
2 Η ελληνική αγορά, αργά ή γρήγορα, θα αναγκαστεί να «ανοίξει» στον ανταγωνισμό, με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Κι όποιος έχει προλάβει να πάρει θέση θα έχει πλεονέκτημα.
3 Οι αξίες των ελληνικών επιχειρήσεων έχουν φτάσει σε εξευτελιστικά επίπεδα, άρα είναι μηδαμινό το κόστος για οποιονδήποτε αγοραστή, ενώ πολύ γρήγορα μπορεί να κάνει απόσβεση και να βγάλει... τρελά κέρδη.
4 Ο ενεργειακός τομέας στην Ελλάδα έχει λαμπρό μέλλον για πολλές δεκαετίες, ακόμη κι αν συνεχιστεί η κρίση, καθώς η θέση της χώρας μας είναι στρατηγική και μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα για τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης, της Ασίας και της Βόρειας Αφρικής.
Τα θέλουν όλα
Όλα τα παραπάνω εκτίμησαν οι Αραβορώσοι και άρχισαν το... ντου από τη λιανική του ηλεκτρισμού.
Ωστόσο, το ενδιαφέρον από τη Μόσχα δεν περιορίζεται στα κυβικά του αερίου ή στα κιλοβάτ της κατανάλωσης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκε στην Αθήνα αντιπροσωπεία της εταιρείας RZD, που διαχειρίζεται το γιγάντιο σιδηροδρομικό δίκτυο της Ρωσίας. Επικεφαλής μάλιστα ήταν ο πρόεδρος της εταιρείας Βλαντίμιρ Γιακούνιν, ο οποίος είχε επαφές με τη διοίκηση του ΟΣΕ και ζήτησε να ενημερωθεί για όλες τις δραστηριότητες και τις προοπτικές του οργανισμού, με επίμονες ερωτήσεις για το τι πρόκειται να πουληθεί κατά την αποκρατικοποίηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», εξάλλου, παρόμοιες συζητήσεις γίνονται και σε δεκάδες άλλα γραφεία εταιρειών (όχι απαραίτητα κρατικών) διαφόρων κλάδων. Οι Ρώσοι υπόσχονται χρηματοδότηση, αλλά, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, τα θέλουν όλα... Και κυρίως ζητούν διασφαλίσεις πως δεν θα εμφανιστεί κάποιος άλλος συνεταίρος με αντικρουόμενα συμφέροντα. Στο παρελθόν έχουν (πολλές φορές) καεί στον χυλό... Γι’ αυτό φυσάνε και το γιαούρτι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.