# #

6 Νοε 2010

Τα απαραίτητα της αντρικής...... διατροφής!!!


Φαγητά που πρέπει να περιλαμβάνει η αντρική δίαιτα για την ενίσχυση της υγείας και την καθυστέρηση της εμφάνισης κοινών αντρικών παθήσεων.


Μπορεί να τρώτε φρούτα, λαχανικά, λογικές ποσότητες κόκκινου κρέατος, ψάρι και δημητριακά ολικής άλεσης αλλά ακόμα και αυτά καμιά φορά δεν είναι αρκετά.

Κάθε είδος έχει τις δικές του διατροφικές ανάγκες και συχνά είναι διαφορετικές για τα δύο φύλα. Στους περισσότερους άντρες μετά τα τριανταπέντε, μειώνεται ο μεταβολισμός με αποτέλεσμα τη μείωση της αξιοποίησης διάφορων θρεπτικών στοιχείων και τη σταδιακή ανάπτυξη παθήσεων που αφορούν το καρδιαγγειακό και ανοσοποιητικό σύστημα. Παράλληλα μειώνεται και η γονιμότητα τους.
Προκειμένου λοιπόν να διατηρήσουμε την υγεία μας και να καθυστερήσουμε την ανάπτυξη παθήσεων, ιδού τι πρέπει να βάλουμε στη δίαιτα μας:

Οστρακοειδή
Πέρα από τις υποτιθέμενες αφροδισιακές τους ιδιότητες, τα οστρακοειδή είναι εξαιρετικές πηγές... ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, εμπλέκεται στην αναπαραγωγή των κυττάρων, καθορίζει τη δράση πολλών ενζύμων και έχει βρεθεί ότι βοηθάει στη προστασία από καρκίνο του προστάτη. Άλλες πηγές ψευδαργύρου είναι τα δημητριακά, τα μανιτάρια και οι ξηροί καρποί.

Μπρόκολα
Μπορεί μικροί να το δίναμε στο σκύλο για να φάμε μόνο τις τηγανιτές πατάτες, αλλά το μπρόκολο είναι ένα από τα πιο θρεπτικά οπωροκηπευτικά. Περιέχει κάλιο, βιταμίνη C, βήτα καροτένιο και σουλφοραφάνη . Η τελευταία έχει καλά τεκμηριωμένες αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες και έχει βρεθεί ότι εμποδίζει την ανάπτυξη του ελικοβακτηρίου του πυλωρού που προκαλεί έλκος. Άλλες πηγές σουλφοραφάνης είναι τα κουνουπίδια, τα λάχανα και η μουστάρδα.

Μπανάνες
Οι μπανάνες είναι από τα πιο γευστικά φρούτα και περιέχουν υψηλά επίπεδα καλίου. Το κάλιο βοηθάει στη ρύθμιση της πίεσης, του καρδιακού ρυθμού και τη λειτουργία των νεύρων. Επίσης μια μπανάνα την ημέρα προσφέρει όση βιταμίνη B6 χρειάζεται ο οργανισμός για την αιμοποίηση, την αμυντική λειτουργία και το γενικότερο μεταβολισμό.

Δημητριακά ολικής άλεσης
Οι υδατάνθρακες είναι ιδιαίτερα θρεπτικές τροφές αλλά οι σωστοί υδατάνθρακες μπορούν να κάνουν τη διαφορά μεταξύ καλής και άριστης υγείας. Τα δημητριακά ολικής άλεσης έχουν μπει για τα καλά πλέον στο σούπερμαρκετ και το τραπέζι μας γιατί εκτός από ενέργεια προσφέρουν και τις πολύτιμες για τον οργανισμό φυτικές ίνες . Μαύρο ψωμί, μακαρόνια από σιτάρι ολικής άλεσης, προϊόντα βρώμης (π.χ. κουάκερ), κριθαριού όπως και κορν φλέικς προσφέρουν 3-5 γραμμάρια φυτικών ινών ημερησίως. Φυτικές ίνες μπορούμε να πάρουμε με μήλα, φασόλια και αχλάδια επίσης.

Φάβα
Ακόμη ένα φαγητό που προσπαθούσαμε μικροί να αποφύγουμε πάση θυσία αλλά πολλοί διατροφολόγοι θεωρούν πολύ ευεργετικό. Τα φασόλια της φάβας περιέχουν ισοφλαβόνες που συνδέονται με την προστασία από καρκίνο του προστάτη και τη μείωση της χοληστερίνης. Πρέπει να αποφεύγονται ωστόσο από όσους έχουν έλλειψη του ένζυμου G6PD και από όσους παίρνουν αναστολείς MAOIs (αντικαταθλιπτικά). Εναλλακτικές πηγές ισοφλαβόνων είναι η σόγια και τα λούπινα.

Φρούτα - λαχανικά
Φρούτα όπως τα πορτοκάλια, οι φράουλες και οπωροκηπευτικά (σε μικρότερες ποσότητες) όπως η ντομάτα, το σπανάκι και το λάχανο περιέχουν βιταμίνη C που είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και ρυθμίζει τη δράση σημαντικών ενζύμων όπως δύο από αυτά που σχετίζονται με τη μεταφορά λιπαρών οξέων για παραγωγή ενέργειας. Τα λαχανικά που έχουν πορτοκαλί χρώμα όπως τα καρότα εκτός από βιταμίνη C έχουν και β-καροτένιο, κάλιο που προστατεύουν από τον προστάτη.

Ψάρια
Τα λιπώδη ψάρια όπως ο σολωμός, ο τόνος και η σαρδέλα έχουν αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές και αντικαρκινικές ιδιότητες εξαιτίας του υψηλού περιεχομένου στα περίφημα Ω3 λιπαρά.
 http://health-beauty-internet.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.