# #

4 Νοε 2010

Πότε παίρνουν σύνταξη μητέρες με ανήλικα-νέα εγκύκλιος


Δεν χάνουν το δικαίωμα της πρόωρης συνταξιοδότησης οι μητέρες ανηλίκων που συγκεντρώνουν τις σχετικές προϋποθέσεις μέχρι και τις 31.12.2010, ανεξάρτητα με το πότε... κατατίθεται η αίτηση συνταξιοδότησης, διευκρινίζεται σε εγκύκλιο που απέστειλε στο ΙΚΑ η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας.
Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νέου ασφαλιστικού νόμου, γυναίκες με ανήλικα παιδιά, οι οποίες μέχρι 31/12/2010 συμπληρώνουν όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 50ό, εξισώνονται σταδιακά από 1/1/2011, εντός μεταβατικής περιόδου 3 ετών, με τους άνδρες που έχουν όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 65ο.

Ομως, στον ίδιο νόμο προβλέπεται ρητά ότι όσοι και όσες έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31/12/2010, δεν θίγονται από τις διατάξεις του και ισχύουν οι διατάξεις που ίσχυαν μέχρι τη δημοσίευσή του,  τόσο εκείνες που αφορούν τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης όσο και εκείνες που αφορούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας απαντώντας σε ερώτηση του Ιδρύματος σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 10, παρ. 17, του ν. 3863/2010 για τις ασφαλισμένες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ διευκρινίζει ότι οι μητέρες ανηλίκων που συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις πρόωρης συνταξιοδότησης (5.500 ένσημα και ανήλικο παιδί) μέχρι τις 31.12.2010 δεν χάνουν το δικαίωμα της πρόωρης συνταξιοδότησης από την 1.1.2011, οπότε αρχίζει η σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας.

Ετσι, όσες ασφαλισμένες συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις μέχρι τις 31.12.2010, συνταξιοδοτούνται οποτεδήποτε καταθέσουν αίτηση, με τα όρια ηλικίας που ισχύουν μέχρι την ημερομηνία αυτή και που είναι τα 50 χρόνια για μειωμένη σύνταξη και τα 55 για πλήρη και μάλιστα χωρίς να εξετάζεται αν κατά τη συμπλήρωση των ορίων ηλικίας συνέτρεχε ή όχι η ανηλικότητα του παιδιού.

Ερμηνεύοντας το πνεύμα του νόμου η εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας αναφέρει ότι με το νέο ασφαλιστικό νόμο εισάγεται για πρώτη φορά για τους ασφαλισμένους/ες στο ΊΚΑ η έννοια της κατοχύρωσης- θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Οι προϋποθέσεις της συνταξιοδότησης, οριοθετούνται ανάλογα με τη συνταξιοδοτική διάταξη της οποίας κάνει χρήση ο ασφαλισμένος και τις κατά περίπτωση προϋποθέσεις, βάσει των οποίων θα λάβει τη σύνταξη, ανεξάρτητα από το χρόνο κατά τον οποίο θα ασκήσει το δικαίωμα του αυτό και σε οποιαδήποτε περίπτωση η θεμελίωση του δικαιώματος δεν σχετίζεται με το χρόνο έναρξης της καταβολής της σύνταξης.
(nooz.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.