# #

5 Νοε 2010

αυτά τα είδη πολυτελείας, όπως τις τέσσερις ρόδες, θα τα 'χουνε πλέον μόνο οι παραλήδες. Οι Αλβανοί, οι Ρουμάνοι, οι Πακιστανοί που θα μας έχουν στη δούλεψή τους. ..

ΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΟΣ δεν με παίρνει να γενώ τώρα στα γεράματα· θα γελάει ο κόσμος.
Ωστόσο, κατάφερα και περπατάω. Μια ώρα την ημέρα οπωσδήποτε! Λέω «κατάφερα», γιατί τα προηγούμενα χρόνια και στο περίπτερο ακόμη με τ' αμάξι πήγαινα. Συνεχώς βιαζόμουν! Πάντα κάτι έπρεπε να προλάβω κι ο ποδαρόδρομος πάντα σε καθυστερεί.
Η ΚΡΙΣΗ έφερε αναδουλειές και αφραγκίες, αλλά σου επέτρεψε να ξαναχρησιμοποιήσεις τα ποδαράκια σου. Από φοιτητής είχα να περπατήσω τόσο. Μεγάλη χαρά μού δίνει. Το αυτοκίνητο το 'χω ακινητοποιήσει, δεν το παίρνω. Οταν (και...
αν) λειτουργήσει ο προαστιακός για Χαλκίδα, λέω να τους επιστρέψω τις πινακίδες. Πολύ ακριβό σπορ το του-του τέτοιες εποχές. Αν γυρίσουμε, από πλευράς βιοτικού επιπέδου, στη δεκαετία του '50 - '60 αυτά τα είδη πολυτελείας, όπως τις τέσσερις ρόδες, θα τα 'χουνε πλέον μόνο οι παραλήδες. Οι Αλβανοί, οι Ρουμάνοι, οι Πακιστανοί που θα μας έχουν στη δούλεψή τους.
ΕΥΤΥΧΩΣ να λες που προλάβαμε και με τα δανεικά φτιάξαμε ένα υποτυπώδες δίκτυο Μετρό, το οποίο ό,τι και να συμβεί δεν μπορούν να μας το πάρουν πίσω και να το πάνε αλλού. Κάθε μέρα κάτω απ' τη γη κυκλοφορώ πλέον κι αυτό μου δίνει μεγάλη πρωτόγνωρη χαρά! Μ' αρέσει να παρατηρώ τους ανθρώπους, να κόβω φάτσες και να βγάζω πρόχειρα συμπεράσματα, να προσπαθώ να μαντέψω πού πάνε όλοι αυτοί, τι θέλουν, τι σκέφτονται, τι τους απασχολεί. Πάντα ήθελα να ακούω, να ψυχανεμίζομαι και να καταλαβαίνω τους άλλους. Γι' αυτό ίσως και να έγινα δημοσιογράφος.
ΟΠΟΙΟΣ δεν κυκλοφορεί με το Μετρό και δεν μπαίνει σε τρόλεϊ, δεν έχει ιδέα για το τι γίνεται εκεί... έξω.
ΟΙ ΤΑΞΙΤΖΗΔΕΣ έπαψαν να 'ναι «Ρόιτερ», δεν μπορούν να πιάσουν τον σφυγμό. Και να βρέχει, καλαπόδια να ρίχνει, ο κόσμος περιμένει υπομονετικά στις στάσεις· δεν του περισσεύουν λεφτά για ταξιά.
ΟΠΟΙΟΣ κυκλοφορεί με το Μετρό και παρατηρεί τους ανθρώπους, εύκολα καταλαβαίνει πως ο καθένας είναι στην κοσμάρα του! Βυθισμένος στις σκέψεις, στα προβλήματά του. Σιγά μην ασχολούνται τώρα με εκλογές και υποψήφιους. Κιαλάρω τους πιτσιρικάδες με τα σακίδια και τα προχώ κουρεματάκια. Δεν μπαίνω στον κόπο να τους ρωτήσω. Είμαι σίγουρος πως ιδέα δεν έχουν για το τι φάση εκλογές γίνονται.
ΠΟΣΟ βαθιά νυχτωμένοι είναι εκείνοι που κάνουν παραδοσιακές αναλύσεις στα παράθυρα του δελτίου ειδήσεων... Ποιοι Πασόκοι και ποιοι Νεοδημοκράτες. Αυτά υπάρχουν στις δημόσιες υπηρεσίες και στα καφενεία. Εδώ μιλάμε για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που (μετα)κινούνται κάτω απ' τη γη. Πολύ περίεργη μάζα. Δεν μπορείς να ξέρεις πώς θα συμπεριφερθεί και πώς θ' αντιδράσει σ' αυτά που της συμβαίνουν. Δεν γίνεται να ξέρεις τι γνωρίζει, τι δεν γνωρίζει και πώς σκέπτεται ο καθένας, η καθεμιά σκυθρωπή φιγούρα του υπόγειου δικτύου μετακίνησης.
ΑΠΑΤΑΕΙ τον άνδρα της; Κλέβει τον συνεταίρο του; Είναι λυπημένος γιατί τον νίκησε ο βάζελος; Της παίρνει η τράπεζα το σπίτι, έπαθε ο άνδρας της έμφραγμα και είναι στην εντατική; Γι' αυτό κατεβαίνει στη στάση «Ευαγγελισμός»;
ΚΑΙ εκείνος εκεί ο βλοσυρός νεαρός απέναντι τι λες να 'χει μέσα στο φάκελο που κρατάει τόσο σφιχτά; Ανήσυχο τον βλέπω! Λες να 'ναι των «Πυρήνων της φωτιάς» και να 'χει μέσα στρακαστρούκες;
απο τον 
τον ΑΝΔΡΕΑ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.