# #

26 Ιουν 2010

ΘΕΡΜΟΠΥΛΑΙ,υπό το φως ιστορικής ερεύνης....Κατεβάστε ολόκληρο το βιβλίο

ΘΕΡΜΟΠΥΛΑΙ,

υπό το φως ιστορικής ερεύνης



Συγγραφέας: Ευάγγελος Ζαμάνος







Το δυσεύρετο βιβλίο «Θερμοπύλαι. Yπό το φως ιστορικής ερεύνης» τού Ευάγγελου Ζαμάνου (Αθήνα, 1976) ρίχνει φως στο μυστήριο τόσο τής περίφημης μάχης τού 480 π.Χ., όσο και στο ευρύτερο πολιτικό και στρατιωτικό σκηνικό, στο οποίο αυτή εντάσσεται.




Χαρακτηρίζουμε τη σύγκρουση στις Θερμοπύλες ως μυστήριο, γιατί, τουλάχιστον από την ηροδότεια εκδοχή της, προκύπτουν πολλά ερωτηματικά και αντιφάσεις. Ποιός ήταν ο πραγματικός προδότης; Κάποιος -μάλλον ανύπαρκτος- Εφιάλτης, που υποτίθεται, ότι πληροφόρησε τους Πέρσες για ένα δήθεν άγνωστο ορεινό πέρασμα, το οποίο όμως οι ίδιοι ήδη γνώριζαν; Ή μήπως οι Φωκείς, που εγκατέλειψαν ύποπτα αυτό το δήθεν άγνωστο πέρασμα, το οποίο είχαν διαταχθεί να φυλάσσουν προληπτικά; Ήσαν άραγε «μάρτυρες» οι Σπαρτιάτες και οι Θεσπιείς, που έπεσαν μέχρι τον τελευταίο σε μια μάχη, η οποία μοιάζει περισσότερο με αναίτια αυτοκτονία; Ή μήπως προδόθηκαν για δεύτερη φορά στην ίδια ημέρα από τους Πελοποννήσιους, που ο Λεωνίδας (βλέποντας την επικείμενη κύκλωση) είχε επιφορτίσει με τη φύλαξη τού νότιου μέρους των στενών; Και τους οποίους ο Ηρόδοτος παρουσιάζει, ότι διατάχθηκαν από τον Λεωνίδα να φύγουν, ενώ στην πραγματικότητα εγκατέλειψαν τη θέση τους, αφήνοντας εκτεθειμένα τα νώτα των ανυπόπτων Σπαρτιατών και Θεσπιέων;



Τις ελλείψεις και τις αντιφάσεις τής «επίσημης» ηροδότειας αφήγησης προσπαθεί να εντοπίσει και να ξεδιαλύνει η εξαιρετική αυτή εργασία, την οποία προσφέρουμε για δωρεάν «κατέβασμα». (Η πρόσβαση στο αντίτυπο έγινε δυνατή χάρη στην ευγενέστατη εξυπηρέτησή μας από τους αρμόδιους υπαλλήλλους τής Παπαχαραλαμπείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ναυπάκτου.)



Το βιβλίο παρουσιάζει επίσης αναλυτικά τις εξ ίσου κρίσιμες ναυμαχίες, που έγιναν τις ίδιες ημέρες στο θαλάσσιο πέρασμα μεταξύ Θερμοπυλών και Εύβοιας.



Γραμμένο σε αυστηρά επιστημονικό ύφος αποτελεί μια τεκμηριωμένη συνδυαστική μελέτη όλων των διαθεσίμων αρχαίων πηγών, των τοπογραφικών δεδομένων, αλλά και των πορισμάτων της σύγχρονης στρατιωτικής επιστήμης. Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε, ότι πρόκειται για την απόλυτη μελέτη επί τού θέματος, απαραίτητη σε κάθε έναν, που δεν θέλει να αρκεστεί στους διαδεδομένους και αντιφατικούς ηροδότειους μύθους.



Θεόδωρος Α. Λαμπρόπουλος



123 σελίδες, αρχείο μορφής pdf (4,78 MB).



Κατεβάστε ολόκληρο το βιβλίο απο το...http://www.freeinquiry.gr/prod.php?id=21

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.