# #

22 Ιουν 2010

Δεν δέχονται αιτήσεις για τους ημιυπαίθριους!.....Χάος στις Πολεοδομίες, ενάμιση μήνα μετά...

Kαι όμως 1,5 μήνα μετά την ψήφιση των ρυθμίσεων για τους ημιυπαίθριους χώρους, υπάρχουν πολεοδομίες που δεν παραλαμβάνουν αιτήσεις!

Την μαρτυρία καταθέτει στο protothema.gr πολίτης, ο οποίος αναφέρει ότι η Πολεοδομία Πειραιά αρνήθηκε την περασμένη εβδομάδα να παραλάβει την αίτησή του, με το σκεπτικό ότι δεν έχει σταλεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος η εγκύκλιος που θα δίνει διευκρινίσεις.

Η περίπτωση του Πειραιά δεν είναι η μόνη καθώς ανάλογα κρούσματα υπάρχουν και σε άλλα πολεοδομικά γραφεία ενώ ενήμερο για την αδράνεια των πολεοδομιών είναι και το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο βλέπει την ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους να «αγκομαχά» και προβληματίζεται.

Το ΥΠΕΚΑ, ρίχνει όλες τις ευθύνες...............
 των καθυστερήσεων στις πολεοδομίες, οι οποίες με διάφορα προσκόμματα φρενάρουν τις διαδικασίες της υποβολής αιτήσεων και γκρινιάζουν για τους ελέγχους στα κτίσματα με το επιχείρημα της υποστελέχωσης.

Νέα εγκύκλιος χτες…

Χθες πάντως έφυγε και νέα εγκύκλιος από το υπουργείο που δίνει τις διευκρινίσεις που έχουν ζητήσει από όλη την Ελλάδα και περιμένουν να δουν ποια θα είναι η εξέλιξη της διαδικασίας για να αναλάβουν πρωτοβουλίες.

Ωστόσο, ο νόμος είναι αλήθεια ότι προς το παρόν δεν έχει τύχη της αποδοχής του κόσμου. Και αυτό λέγεται ότι έχει πολλές ερμηνείες.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι με τις παρούσες συνθήκες και με την κρίση που υπάρχει στην αγορά ο κόσμος αδυνατεί να πληρώσει επιπλέον χρήματα για τις παρανομίες του ενώ άλλοι εκτιμούν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς και ότι θα προσέλθουν στις πολεοδομίες μετά το καλοκαίρι καθώς η ισχύς του νόμου είναι μέχρι τα τέλη του έτους.

Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, όπως αυτά παρουσιάζονται από τις μεγάλες πολεοδομίες της χώρας, οι αιτήσεις είναι μερικές δεκάδες και όλοι περιμένουν τις επόμενες μέρες για να φανεί η απήχηση του μέτρου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι υπέρμαχοι του μέτρου, οι εργολάβοι οικοδομών δεν έχουν πάει να δηλώσουν ακόμη τους παράνομους χώρους, καθώς αυτό προϋποθέτει ένα πρόσθετο κόστος σε χαλεπούς καιρούς και με εκατοντάδες χιλιάδες απούλητα σπίτια.

Ρύθμιση για τα αυθαίρετα

Μολονότι το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει πάρει ακόμη θέση απέναντι στο μεγάλο θέμα της αυθαίρετης δόμησης, διευκρινίζει ότι η ρύθμιση που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Οικονομικών για εισπρακτικούς λόγους δεν θα αποτελέσει μία έμμεση νομιμοποίηση αυθαιρέτων.

Χθες η υπουργός Περιβάλλοντος σε συνάντησής της με δημοσιογράφους, αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στο θέμα, υποστηρίζοντας ότι στην εξαγγελθείσα ρύθμιση θα ενταχθούν όσα πρόστιμα έχουν βεβαιωθεί από τις πολεοδομίες και δεν έχουν εισπραχθεί.

Η κ. Μπιρμπίλη ανακοίνωσε επίσης την βούλησή της να συνεργαστεί με τις Περιφέρειες της χώρας αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές ώστε για πρώτη φορά να γίνει μια καταγραφή της αυθαίρετης δόμησης σε όλη την Ελλάδα.
http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.