# #

21 Ιαν 2012

O Πούτιν επισπεύδει τον South Stream...



 Ο όμιλος του φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2012 να κατασκευάζει τον αγωγό South Stream, μέσω του οποίου το προϊόν από τη Ρωσία θα φθάνει στην ΕΕ μέσω Μαύρης Θάλασσας.

   

Η κατασκευή του αγωγού προηγουμένως υπήρχαν εκτιμήσεις ότι θα άρχιζε το 2013.

    Στη σημερινή ανακοίνωση του ομίλου διευκρινίζεται ότι την εντολή επίσπευσης των εργασιών "έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Πούτιν".

   

Η οδηγία του Πούτιν --την 30ή Δεκεμβρίου-- δόθηκε αμέσως μετά την άδεια που παρείχε καθυστερημένα η Άγκυρα το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού να περάσει από τα χωρικά της ύδατα.

   


"Πρόκειται για έργο. . . που περίμεναν πολλοί, ξεκινάμε λοιπόν νωρίτερα την κατασκευή" σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Αλεξέι Μίλερ.

    Συνολικά, ο South Stream πρόκειται να καλύψει απόσταση 3.600 χιλιομέτρων.

  

Μέσω της Βαλκανικής χερσονήσου, θα έχει δίκτυα στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Από το έδαφος της τελευταίας θα καταλήγει στη δυτική Ευρώπη. Δε θα διέρχεται καθόλου από την Ουκρανία.

   

"Η ρωσική πίεση προς την ουκρανική κυβέρνηση ανεβαίνει", σημείωσαν ειδικοί μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, καθώς το Κίεβο συμφώνησε σε χαμηλότερες τιμολογήσεις όσον αφορά την διέλευση ρωσικού φυσικού αερίου από το έδαφός του.

   

Η Gazprom έχει ήδη ενεργοποιήσει τον North Stream, ο οποίος περνά από το βυθό της Βόρειας θάλασσας.

  

Οι συμμετοχές

  

Για το υποθαλάσσιο τμήμα του South Stream, στο μετοχικό κεφάλαιο της κατασκευάστριας εταιρείας υπάρχει 20% συμμετοχή του ιταλικού κολοσσού ENI.

   

Από την πλευρά τους, ο γαλλικός όμιλος EDF και η γερμανική εταιρεία Wintershall (του ομίλου BASF) έχουν συμμετοχή 15%. Ο Gazprom διατηρεί το υπόλοιπο 50% του μετοχικού κεφαλαίου.

   

Για τα επίγεια τμήματα του αγωγού, ο ρωσικός κολοσσός θα συνεργαστεί με αρκετές κρατικές εταιρείες--αυστριακές, βουλγαρικές, κροατικές, ελληνικές, ουγγρικές, σερβικές και, τέλος, σλοβενικές.

  

O αμερικανικών συμφερόντων Nabucco, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο της περιοχής του Καυκάσου στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο δια της Τουρκίας και της βαλκανικής χερσονήσου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.