# #

19 Ιαν 2012

Γαλλικό «πράσινο φως» στη Μονσάντο???



thumb

Έτοιμο - ή σχεδόν έτοιμο - να προσγειωθεί στη Γαλλία είναι το καλαμπόκι της Μονσάντο, παρά το γεγονός ότι οι Γάλλοι στην πλειονότητά τους απορρίπτουν τα μεταλλαγμένα, ύστερα από δικαστική νίκη που πέτυχε η πολυεθνική στο γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας.
Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας με απόφασή του στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου ανέτρεψε την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης (από το 2008) να μην επιτρέψει την καλλιέργεια μεταλλαγμένων λόγω ανησυχιών για τη δημόσια υγεία.
 Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, μια χώρα μπορεί να επιβάλει μονόπλευρο αποκλεισμό στα μεταλλαγμένα μόνο εφόσον μπορέσει να παρουσιάσει επιστημονικές αποδείξεις που στηρίζουν τις ανησυχίες της.
 Όμως το γαλλικό δικαστήριο έκρινε ότι η γαλλική κυβέρνηση δεν ...
κατάφερε να συγκεντρώσει επαρκείς αποδείξεις κι έτσι έδωσε το «πράσινο φως» στη γενετικά τροποιημένη ποικιλία καλαμποκιού της Μονσάντο ΜΟΝ810.
Βέβαια η υπόθεση δεν τελειώνει εδώ, καθώς η γαλλική κυβέρνηση, τόσο διά του υπουργού Γεωργίας Μπρούνο Λεμέρ όσο και διά του Σαρκοζί - ο οποίος έχει να σκεφτεί και τις προσεχείς προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο - διαβεβαίωσε ότι θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες για να εμποδιστεί η καλλιέργεια του μεταλλαγμένου καλαμποκιού.
 Μάλιστα ο Σαρκοζί προανήγγειλε νέα απαγόρευση που θα βασίζεται αυτή τη φορά σε ισχυρά επιστημονικά στοιχεία.
Παρά την απόφαση, λοιπόν, η αντίδραση της γαλλικής κυβέρνησης καθυστερεί την καλλιέργεια του ΜΟΝ810 για το 2012, καθώς οι αγρότες δηλώνουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν, εφόσον μπορεί η απόφαση να ανατραπεί αργότερα.
 Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι προφανές ότι συνεχίζονται με αυξανόμενη ένταση και με κάθε μέσο (π.χ. ακόμη και μέσα από την Κομισιόν) οι πιέσεις για την είσοδο των μεταλλαγμένων στις ευρωπαϊκές χώρες που τα έχουν κηρύξει «ανεπιθύμητα» (Αυστρία, Ουγγαρία, Γαλλία, Ελλάδα, Γερμανία και Λουξεμβούργο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.