# #

1 Οκτ 2010

Κυπρος...... το μεγαλύτερο νησί της Ανατολικής Μεσογείου

Κράτη μέλη της ΕΕ

Κύπρος

  • Έτος προσχώρησης στην ΕΕ: 2004
  • Πολιτικό σύστημα: Δημοκρατία
  • Πρωτεύουσα: Λευκωσία
  • Συνολική έκταση: 9.250 km²
  • Πληθυσμός: 0,8 εκατομμύρια
  • Νόμισμα: ευρώ
  • Aκούστε την επίσημη γλώσσα της ΕΕ:
    Ελληνικά, Αγγλικά

Η Κύπρος είναι το μεγαλύτερο νησί της Ανατολικής Μεσογείου και βρίσκεται νότια της Τουρκίας. Οι δύο κύριοι ορεινοί όγκοι είναι ο Πενταδάκτυλος στο βορρά και το όρος Τρόοδος στο κεντρικό και νοτιοδυτικό τμήμα της νήσου.
Ανάμεσά τους βρίσκεται η εύφορη πεδιάδα της Μεσαορίας.
Η Κύπρος αποτελούσε ανέκαθεν σταυροδρόμι ανάμεσα στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική και φέρει πάνω της τα ίχνη πολλών διαδοχικών πολιτισμών: ρωμαϊκά θέατρα και οικίες, βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια, κάστρα της εποχής των σταυροφοριών και προϊστορικούς οικισμούς.
Οι κυριότερες οικονομικές δραστηριότητες του νησιού είναι ο τουρισμός, οι εξαγωγές ειδών ένδυσης και χειροποίητων ειδών και η εμπορική ναυτιλία. Στα χειροποίητα είδη συγκαταλέγονται τα κεντήματα, τα κεραμικά και τα χάλκινα.
Στις παραδοσιακές σπεσιαλιτέ συγκαταλέγονται οι μεζέδες – ορεκτικά που σερβίρονται ως κύριο πιάτο – το τυρί χαλούμι και το ποτό ζιβανία.

Μετά την τουρκική εισβολή στο νησί το 1974 και την κατοχή του βόρειου τμήματος της χώρας, η ελληνική κοινότητα της Κύπρου χωρίζεται από την τουρκική με την λεγόμενη Πράσινη Γραμμή.
Η Κύπρος είναι γνωστή ως το νησί της Αφροδίτης, της θεάς του έρωτα και της ομορφιάς, επειδή σύμφωνα με το θρύλο είναι ο τόπος όπου γεννήθηκε η θεά.
Στη σύγχρονη λογοτεχνία ξεχωρίζουν τα ονόματα των Κώστα Μόντη (ποιητής και συγγραφέας) και Δημήτρη Γκότση (συγγραφέας), ενώ ο Ευαγόρας Καραγιώργης και ο Μάριος Τόκας είναι διακεκριμένοι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.