# #

1 Οκτ 2010

Μείωση μέχρι και 20% στο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων......Εχουμε αρχισει και το συνηθιζουμε το...μαμησι, και χωρις σαλιο ε???

Νέο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα από τις αρχές του 2011 προκύπτει από τη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών Γ.Ραγκούση και Γ.Παπακωνσταντίνου με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ το απόγευμα της Πέμπτης.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να περιοριστεί η μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου που αποτελεί το 32%, των πρωτογενών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού λόγω της μεγάλης...
ασυμμετρίας αμοιβών μεταξύ των υπαλλήλων, τόσο στην σχέση καταληκτικού προς εισαγωγικό μισθό, όσο και στην διαφοροποίηση των μηνιαίων αποδοχών ανά υπουργείο.
Από το 2001 οι δαπάνες για μισθούς έχουν αυξηθεί κατά περίπου 60%, καθώς από 10 δισ. ευρώ το 2001 θα διαμορφωθούν εφέτος σε 16,1 δισ. ευρώ, αφού περίπου το 40% της συνολικής μισθολογικής δαπάνης αφορά στην πληρωμή επιδομάτων, τα οποία δεν θεσμοθετούνται κεντρικά και δεν υπακούουν στην σύνδεση της αμοιβής με τα αποτελέσματα.
Ενδεικτικά, μετά τον υπολογισμό των επιδομάτων οι μηνιαίες (βασικές) αμοιβές του νεοεισερχόμενου στο Δημόσιο με πανεπιστημιακή εκπαίδευση μπορεί να είναι από 1.280 ευρώ έως 2.309 ευρώ, ενώ ένας υπάλληλος με πανεπιστημιακή εκπαίδευση και 17 χρόνια υπηρεσίας έχει μηνιαία αμοιβή 1.726 ευρώ στο υπουργείο Παιδείας, 2.108 ευρώ στο υπουργείο Δικαιοσύνης και 3.194 ευρώ στο υπουργείο Οικονομικών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2008, ο μέσος μισθός στο δημόσιο τομέα ήταν 38,7% υψηλότερος από τον μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, ήτοι 26.556 ευρώ, έναντι 19.147 ευρώ.
Σύμφωνα με τους κ.κ. Ραγκούση και Παπακωνσταντίνου, όσον αφορά στην άσκηση μισθολογικής πολιτικής, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένα δικαιότερο σύστημα, το οποίο θα συνδέεται με την αξιολόγηση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων των υπαλλήλων, θα ακολουθεί το σύστημα σταδιοδρομίας, θα σχετίζεται με την σπουδαιότητα των καθηκόντων και θα λαμβάνει υπ’ όψη τις γενικότερες συνθήκες εργασίας.
Από την άλλη, η ΑΔΕΔΥ σημειώνει πως το 80% των εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση έχει αποδοχές μεταξύ 1.000 -1.500 ευρώ, ενώ η πραγματική μείωση μισθού για κάθε έναν δημόσιο υπάλληλο ξεπερνά το 25% του εισοδήματός του με πληθωρισμό άνω του 5% αθροιστικά κατ΄ ελάχιστο όριο τη διετία 2009-2010.
Τέλος, η ονομαστική μείωση του εισοδήματος ενός δημοσίου υπαλλήλου θα είναι κατ' ελάχιστο το 2010 15% με 20%.
Το Ποντικι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.